USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Там ми були на чужій землі»: доброволець із Волині порівняв дві війни

8 Листопада 2015 14:36
Микола «Кабул» Сичук – демобілізований боєць батальйону «Айдар». Родом чоловік з села Бужанка, що на Волині. Микола брав участь у війні в Афганістані, був учасником Помаранчевої революції у 2004-ому році та Революції Гідності у 2013-ому.

З початком війни на сході України пішов добровільно у батальйон «Айдар». Боєць разом із побратимами брав участь у визволенні з полону Надії Савченко, тоді отримав контузію та осколкове поранення. З осколками в бедрі – знову повернувся на фронт.

Про це йдеться в сюжеті Громадського.Волинь.



«У 1982 році я потрапив до Афганістану, у місто Кабул. Був там водієм. Прослужив рік.

Брав участь в Революції Гідності, був у афганській сотні. В червні місяці пішов добровільно у батальйон «Айдар». У нас там була 8 сотня. Там було декілька людей із нашої сотні. Я пішов воювати, коли мені було за 50 і воював неоформлений», – розповідає Кабул.

Боєць разом із побратимами брав участь у визволенні з полону Надії Савченко. Тоді він отримав контузію та осколкове поранення. Проте, довго в госпіталі пробути не зміг. Через деякий час знову повернувся на фронт. Воював, маючи осколки у бедрі.

«На перший день перемир’я нас обстріляли. 5 днів після перемир’я ще обстрілювали. А в нас в роті тільки одна БМП і та, я ще думаю, воювала в Афганістані. Краще погане перемир’я, ніж хороша війна. Менше людей гине. Ось дехто кричить, що треба йти в атаку, солдати вже б всіх давно погнали. Чим погнали? Нема чим гнати. Я скажу одне, Нацгвардія стоїть на третій позиції і в них найновіша техніка. А ми на передку не маємо нічого», – зазначає боєць.

«Спочатку тільки добровольці воювали та 80-ка з 51-ою. Я більше не бачив військ. І всі добровольці – «Азов», «Донбас», «Айдар». Тепер вже їх не треба. Все, вже навоювали. Так же не можна з солдатами робити», – каже Кабул.

Доброволець розповідає, що на війні страшно скрізь.

«Все те саме, що Афганістан, що тут. Хоча там тільки з «градів» не били. А я тепер розумію душманів. Тому що ми там були загарбники, ми були на чужій землі. Чого ми прийшли туди на їхню землю?», – каже чоловік.

«Я подав до суду. Суд виграв. Я вже групу маю з серпня місяця, а пенсії немає. Я там не бігав за тією зарплатою.

Я не прийшов за зарплату воювати. Але вже як людям платять, а мені не платять. Я не шкодую, що пішов. Якщо треба буде, ще піду. Я й так довго не міг заспокоїтись, як на голках сидів. Всеодно я краще зроблю за тих молодших», – каже боєць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus