USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.00
  • PLN 9.76 9.94

«Театр має бути різним», – Єва Якубовська у Луцьку

12 Травня 2017 09:12
Про основні постулати сучасного театрального руху в Україні розповіла лучанам режисерка театру «Склад 2’0» Єва Якубовська.

Вона представила свою розповідь про основні тенденції, наявні сьогодні в українському театрі, у формі лекції під назвою «Хороші хлопці фінішують першими: прокрастинація в театрі» 11 травня.

На початку Єва розповіла, що в театральній сфері працює вже 9 років і встигла приміряти на себе різні ролі – і режисерки, і акторки, і кіноакторки. А представлену під час лекції інформацію почерпнула з фактичних джерел, зокрема «аж однієї монографії», та власного практичного досвіду.

Пояснила лекторка і вибір цитати для назви курсу «Хороші хлопці фінішують першими». «Це цитата Стівена Кінга. Вона мені подобається тим, що цю цитату кожен може трансформувати і прочитати настільки різно, наскільки йому дозволить уява. Насправді це питання «хороших хлопців», які переможуть, адже перемагає не хтось один, а ціла команда», – відзначила режисерка.



Далі лекторка окреслила головні постулати, якими керуються наявні на сьогодні театральні колективи в Україні. Єва зауважила, що, на її думку, головними проблемами сучасного українського театру є шароварщина і презентація давно відомих напрямків чи експериментів як чогось нового, досі невідомого. На її переконання, це пов’язано з тим, що ще зі школи нас змушують ходити до театру, до постійного репертуару якого входить, наприклад, незмінна «Наталка Полтавка», чи з тим, що за радянських часів до нас не потрапляли закордонні тренди.



І лише в 90-х роках, коли впала завіса, український театр зі значним запізненням і розривом у часі розпочав переймати західні тенденції.

Єва Якубовська також розказала, що, на її погляд, зацікавити аудиторію театром можна, не лише показуючи нові твори, а й завдяки вдалим обмінам режисерами чи акторами між театральними колективами.

Як одну із тез лекторка подала твердження про те, що зараз все більшої ролі набуває театральний менеджмент, адже театр перестає бути лише театральним мистецтвом. Важливу роль починає відігравати низка інших факторів, зокрема вдале анонсування п’єси, зняття трейлерів, залучення професійних музикантів чи демонстрація 3D-ефектів тощо.

Усю оповідь Єва вибудувала на основі окремих пунктів, котрі подала в презентації. Режисерка здивувала присутніх тим, що обрала для своєї презентації головного актора, а саме Франца Кафку.

Чому Кафка? А тому, що завдяки безсловесній виставі «Перевтілення» за твором цього письменника театральні діячі в Україні, у Львові зокрема, де ця п’єса викликала справжній фурор, зрозуміли, що можуть бути й інші, не тільки класичні, форми показу вистав.

«Саме тому Франц Кафка, який став метафоричним проривом для українського жанру, на мій погляд. Ну, і це мій улюблений автор», – поділилася Якубовська.

Та додала, що одним із меседжів лекції є театральний туризм, тобто ознайомлення людей із цікавими театрами, які ставлять неординарні вистави, виходять за класичні рамки.

«Наприклад, я думаю, вам буде цікаво дізнатися, що в Івано-Франківську, який є недалеко від Луцька чи Львова, є опера жахів «Гамлет» у підвалі театру. Так, у нас в Україні є нова форма опери. Також маємо виставу в київському цирку», – сказала Єва.

Протягом зустрічі лекторка неодноразово підкреслювала й те, що, попри усталену в суспільстві думку, театр в Україні існує й розвивається, і його не потрібно сприймати як «нещасного інваліда, котрому потрібні дотації».

«Я постійно наголошую, що театр – не лише для того, щоб його дивилися театральні критики. Театр має бути різним», – зазначила режисерка.



Насамкінець Єва Якубовська анонсувала, що повернеться до Луцька 12 червня, щоб презентувати в місті виставу-саспенс «Майнц» про життя після війни 1947 року в німецькому місті. За словами режисерки, на лучан чекає неймовірна історія й протягом усього дійства вистава триматиме зал у напрузі.

Детальніше про виставу «Майнц» можна дізнатися за посиланням або телефоном: 095 031 32 80.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus