USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Театр на ходулях, автентична музика, ремісничі майстерні: чим дивував фестиваль «Торчинський ярмарок»

3 Серпня 2021 19:09
31 липня на Волині в селищі Торчин відбувся фестиваль «Торчинський ярмарок».

Дійство розпочалося із привітання війта, який сповістив жителям про надання містечку Магдебурзького права.

«Вітання славним жителям Торчина та околиць! Вітаємо Буяни, Усичі, Усичівські Будки, Веселе, Верхи, Городині, Романів, Смолигів, Сарнівка, Дубичанське, Хорохорин, Барвінок, Білосток, Горзвин, Садів, Кошів, Воютин, Чорний Ліс, Гать, Тертки, Скірче, Жуківець, Михайлівку. Вітання гостям із княжого Луцька і Волинських земель та всім гостям із далеких країв та країн заморських», – такими словами розпочав він суботнє свято.

А далі урочиста хода рушила до ярмаркової площі, сповіщаючи містян та гостей міста, що «Торчинський ярмарок» розпочався і триватиме аж до вечора.
Не оминули увагою захід представники влади. Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад зазначив, що такі фестивалі – не так видовищна розвага, як спосіб відродити історичну ідентичність, усвідомити, якого ми роду-племені. Для громади - це шанс згуртуватися, самоствердитися й мотивуватися.

Читати ще: Пізнаємо Волинь, або про магдебурзьке право та війтів у Торчині

Під час вітальної частини Григорій Недопад вручив почесну відзнаку «Мати-героїня» жительці села Воютин Наталі Чайці, яка виховує п’ятьох дітей.

Торчинський селищний голова Юрій Кревський зазначив, що підготовка до проведення театралізованого фестивалю тривала понад пів року.

«Це поєднання культури, мистецтва, історії і навіть трохи економіки», – додав він.

Фестивальне дійство зібрало чимало глядачів. Приємно відзначити, що на захід прибули гості з Рівненської, Львівської, Київської областей та інших регіонів України.
За задумом організаторів, події фестивалю одночасно відбувалися на кількох локаціях. Перед входом до центральної площі була спеціальна мапа, на якій можна було побачити, де розташовані Площа для видовиськ, Академія семи мистецтв, Ярмаркова площа тощо.

Читати ще: 10 фактів про Торчин, або чому треба їхати на «Торчинський ярмарок»

Незважаючи на спекотний день, більшість локацій були досить комфортно розташовані й дозволяли приємно проводити час та насолоджуватися святом.

Авторкою сценарію заходу стала керівниця незалежного театру «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька. А організувала фестиваль керівниця «Мистецького об’єднання «стендаЛь» Елла Яцута.
Фестиваль розпочався із театралізованого дійства «Сказання про Магдебурзьке право», учасниками якого стали актори театру «ГаРмИдЕр» та театральної майстерні «ДогориДриґом». Яскраві костюми, акторська гра та історичні факти про Торчин створили гарну атмосферу свята.

Читати ще: Середньовіччя, театр на ходулях та міська історія: чим дивуватиме цього року Торчинський ярмарок

І дорослим, і малим запам’яталися виступи фольклорного колективу «Родинне перевесло» з села Веселе та Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Колос».
Справжньою родзинкою фестивалю стали виступи столичного театру на ходулях Highlights, гуртів «Ярра», «ЯгОди» та The Doox.
Зачарував автентичною музикою на центральній площі Торчина Андрій Ляшук – знаний реконструктор-лірник з Рівного.

На всіх охочих чекала фуд-зона із різноманіттям смаколиків.

Незабутніми були виступи фольклорних колективів Дому історичного танцю «Тартан» з Ужгорода, Театральної майстерні «ДогориДриґом» з Луцька.
Паралельно із концертною та театральною програмами на інших локаціях фестивалю працював ярмарок від виробників з Великої Волині. Усі охочі мали можливість взяти участь у ремісничих майстеркласах.
Лекції, екскурсії, фотозони доповнювали і без того насичену цікавими заходами програму.

Зауважимо, що театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок» було проведено в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму. Організували подію ГО «Мистецьке об’єднання «СтендаЛь» та Торчинська громада. Активно підтримали ідею фестивалю компанія Nestlé, ініціативна група виробників «Багатий Бодня», а також Волинська обласна рада.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Фото Людмили ГЕРАСИМЮК та Ігоря ДИНІ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Оля Показати IP 4 Серпня 2021 12:44
Була на фестивалі, все було суперово.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus