USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Технологи радять проводити»: у Зе-депутатів запитали, чи відбудуться дострокові місцеві вибори

10 Вересня 2019 07:00
Дострокові місцеві вибори в містах-мільйонниках або навіть по всій країні – одна з головних політичних інтриг. Ходять уперті чутки, що їх призначать вже мало не до кінця року. Основним мотивом називається бажання взяти під контроль і місцеву владу поки рейтинги «Слуги народу» ще досить великі. Але в будь-якому випадку таке рішення потрібно проводити через парламент.

«Страна» опитала депутатів правлячої партії «Слуга народу», щоб зрозуміти – чи дійсно влада має намір провести дострокові місцеві вибори і якщо так, то який механізм їх оголошення.

Ірина Верещук, нардеп партії Слуга народу, представник Кабміну в Раді: «Проведення місцевих виборів в цьому році абсолютно неможливе. Як мінімум з тієї причини, що в бюджеті на 2019 рік не передбачалося витрат на проведення позачергових виборів. І внести правки до держбюджету-2019 не вийде – ці гроші просто нема звідки взяти. Сам президент Зеленський говорив про те, що проведення місцевих виборів стане можливим тільки після завершення процесу децентралізації. Для цього потрібні зміни до Конституції, які вступлять в силу тільки в кращому випадку в лютому 2020 року, якщо зараз їх прийняти в першому читанні, а на наступній сесії – в остаточному. А це означає, що вибори будуть не раніше квітня 2020 року».

Давид Арахамія, депутат, голова партії Слуга народу: "На даний момент партія ще не займалася питанням місцевих виборів, оскільки зараз в пріоритеті прийняття законів, які від нас очікує Україна. Проводити місцеві вибори зараз дійсно необхідно, але є аргументи «за «і «проти». Технологи радять дійсно проводити вибори зараз, коли рейтинг партії і президента високий. Деякі мажоритарники піднімають питання перезавантаження влади в окремих регіонах, де люди в тому числі віддавали свої голоси за президента Зеленського і партію Слуга Народу і, де люди чекають змін. Якщо цього не зробити, буде падати і довіра до президента.

Гіпотетично механізми зміни регіональних еліт є, але як їх використовувати на практиці це питання. І у нас немає на нього відповіді. На загальних нарадах з президентом Володимир Зеленський не піднімав цю тему, але незабаром, я думаю, у нас вже буде рішення.

Ну і останнє: проведення дострокових виборів будь-якого мера або перевиборів в місцевих радах не рятує від необхідності і надалі проводити чергові вибори вже найближчим часом, тобто восени наступного року».

Олександр Качура, нардеп партії Слуга народу: «Дійсно, вже зараз проводиться аудит по регіонах і, незабаром, будуть зроблені певні висновки. Ми розуміємо і не раз помічали, як минула влада байдуже ставилася до багатьох порушень в регіонах. Проблеми з дорогами, громадський транспорт не виходить на рейси, а комунальники не отримують зарплати – це тільки мала частина проблем. З цієї причини було допущено багато непробачних помилок і аудит повинен це все виявити. Наш народ, як правило, в першу чергу у всіх бідах звинувачує саме центральну владу – парламент і пре зидента, тому я вважаю правильною ідею проведення дострокових виборів в найпроблемніших регіонах. Проводити вибори по всій Україні складно, дорого і не має зараз сенсу.

Зараз же в партії обговорюються механізми, через які ми мали б можливість провести дострокові вибори в окремих проблемних регіонах, але зараз рано про це говорити. У будь-якому випадку, зараз треба довести до кінця процес децентралізації і тільки потім проводити вибори».

Віталій Безгін, нардеп партії Слуга народу: «Ще раніше було сказано, що проведення місцевих виборів має сенс тільки після завершення процесу децентралізації, після об’єднання громад – зараз ми працюємо в цьому напрямку. Децентралізація буде прискорена і розширена. Зараз ми будемо рухатися в напрямку розширення повноважень громад. З огляду на те, що у нас вже є новий уряд, буде незабаром профільний заступник міністра з питань планування змін щодо адміністративно-територіального устрою. і що стосується громад і їх повноважень – вони будуть лише збільшуватися.

Але ми також говоримо і про створення інституту префектів. Та модель, яка існує зараз – вона є недієвою, оскільки немає контролю. Префект повинен представляти лінію центральної влади. Він стежить за законністю рішень органів місцевого самоврядування, щоб вони відповідали Конституції. В іншому випадку – він буде мати можливість через суд оскаржити законність цього рішення. Це контролер, але який не лізе в господарські та фінансові питання. Так є окремі регіони, де свої вибори необхідно проводити. Але важливо – провести зміни в Конституцію і закріпити на цьому рівні реформу. Ми розраховуємо, що вже на поточній сесії ми запропонуємо внести зміни, отримаємо висновок Конституційного суду. І на наступній сесії ми вже проголосуємо. Місцеві вибори будуть тільки після цього етапу децентралізації».

Короткі висновки

1. В «Слузі народу» дійсно хочуть провести місцеві вибори достроково.

2. В той же час там поки не розуміють правовий механізм.

3. Не виключені дострокові місцеві вибори в окремих регіонах. Хоча і не факт.

4. Тема дострокових місцевих виборів багатьма в «Слузі народу» прив’язується до змін в Конституції, які якщо і будуть прийняті, то набудуть чинності не раніше лютого наступного року. Тобто, місцеві вибори в такому випадку пройдуть в кращому випадку навесні 2020 року.

5. Стримуючим фактором для проведення дострокових місцевих виборів є норма, за якою місцеві органи влади, обрані на дострокових виборах, виконують свої обов’язки до чергових виборів. Тобто, якщо дострокові вибори будуть навесні 2020 року, то обрані на них мери і ради пропрацюють від сили півроку. Що навряд чи виглядає логічним. У той же час, якщо місцеві вибори будуть прив’язані до змін до Конституції, то термін їх проведення можна буде окремо прописати в перехідних положеннях Основного закону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Виборець Показати IP 10 Вересня 2019 08:00
Знову хочуть "наплювати" на Конституцію!І ми знову дозволимо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus