USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Телекомунікації нашого міста. Спроба аналізу

10 Жовтня 2008 17:07
Ціни на послуги Інтернету, IP-телефонії, мобільного зв’язку постійно падають, роблячи ці сервіси все щораз доступниміши для більшості громадян. Водночас сьогодні в нас прослідковується тенденція до зростання тарифів на розмови зі стаціонарних телефонів та звичайні поштові перекази, котрі раніше були найдоступнішими для пересічних людей. Луцьк, будучи в когорті передових міст України по впровадженню новітніх телекомунікаційних послуг, залишається єдиним обласним центром, який до сьогодні не може забезпечити своїм мешканцям якісного  доступу до безкоштовного теле- і радіоефіру.
ТЕЛЕБАЧЕННЯ
Одним з найпопулярніших видів телекомунікацій у світі було, залишається й ще, напевно, довгий час буде саме телебачення.
Ефірне ТБ     Найпростішим й безкоштовним способом перегляду телеканалів є так зване ефірне телебачення. Використовуючи звичайну телевізійну антену, в нашому місті можна приймати до 14 вітчизняних телеканалів. Проте якість трансляції безкоштовного телебачення у Луцьку наразі є найгіршою з-поміж усіх обласних центрів країни. Чим далі людина проживає від центру міста, тим складніше їй отримати якісну телекартинку. В окремих кварталах людям без особливих знань в області фізики годі й сподіватися на більш-менш якісний прийом ефірного ТБ.
Справа у тому, що Луцьк є єдиним обласним центром України, де досі не збудовано телевежі, а ретранслятор просто встановлено на даху житлового будинку, нарощувати потужності якого вже немає можливості. Як відомо, у нашому місті ще раніше з ініціативи члена Національної комісії з питань регулювання зв’язку України Петра Семереєва було обстежено територію міста й виділено земельну ділянку (в районі колишнього шовкового комбінату) для спорудження телевежі заввишки 150 метрів.
За кошти ТзОВ «Телемережі Волині» було проведено всі необхідні дослідження і виготовлено генеральний план забудови. Але з незрозумілих причин сесія Луцької міської ради рішення про виділення земельної ділянки для будівництва телевежі не підтримала. Подейкують, що якісне забезпечення лучан двома десятками телепрограм було невигідним власникам луцької кабельної мережі. Відтак більшість мешканців міста й досі змушені послуговуватися альтернативними способами доступу до перегляду ТБ.
Наразі мешканці нашого міста мають змогу у декілька способів отримати доступ до вітчизняної та закордонної телевізії.
ІРТV     Найновітнішою технологією у нас на сьогодні є ІРТV –  передача зображення та звуку через канали ІР-мереж. Ця послуга надає можливість перегляду багатьох телеканалів як за посередництвом вашого ПК, так і при відповідному налаштуванні через звичайний телевізор. У Луцьку послугу ІР-телебачення надають своїм Інтернет-користувачам компаніії Візор та ІнтерТелеком. Компанії Укртелеком й Datagroup декларують, що незабаром їхні користувачі також зможуть мати доступ до перегляду цього виду ТБ.
OnlineTV     Переглядати телевізійні канали можна й в онлайн-режимі, використовуючи доступ до інтернету за звичайним HTTP протоколом. Проте якість передачі відеопотоків у такому режимі залишає бажати кращого.
Кабельне ТБ     Отримати можливість перегляду телевізійних каналів у нашому місті можна, скориставшись мережею кабельного телебачення. Кабельне ТБ за якістю у нас є кращим  від ІРТV, проте воно за багатьма параметрами воно значно поступається супутниковому телебаченню. Наразі монополістом послуги кабельного ТБ у Луцьку є корпорація «Аверс».
Супутникове ТБ     Одним зі способів найякіснішого перегляду телебачення є передача даних за посередництвом систем супутникового зв’язку. Сьогодні придбати комплект й підключити вас до постійного високоякісного й безкоштовного доступу до кількох сотень провідних світових телеканалів пропонують на кожному ринку й у багатьох магазинах. Проте варто зазначити, що незважаючи на не дуже високу одноразову плату за встановлення системи доступу до перегляду супутникового ТБ, воно ще досі є недоступним багатьом мешканцям міста.
РАДІО
Наступним за популярністю у сфері телекомунікацій є радіо. Наразі лучани також мають декілька способів, аби прослуховувати радіоефір. Інтернет дає можливість доступу до найширшого спектру радіостанцій світу. Проте найзручнішим, найпопулярнішим й безкоштовним до сьогодні залишається традиційний радіоефір. Проводове радіо, хоч і досі має чимало прихильників, проте поступово відходить у небуття. Не всі мешканці міста у нас можуть якісно приймати той десяток FM-радіостанцій, які ретранслює місцевий передавач. Про хороший прийом на інших радіочастотах не варто й говорити. Головним каменем спотикання в цьому питанні знову стає відсутність нормальної телевежі.
ІНТЕРНЕТ
Чергове місце  за популярністю у сфері телекомунікацій займає Інтернет. На сьогодні у нашому місті мають можливість заробляти гроші на вашому під’єднанні до Всесвітньої павутини такі інтернет-провайдери як «Укртелеком»,  «Datagroup», «Візор» (СвітLAN), СП «Інфоком», ООО «Голден Телеком», «ІнтерТелеком» та корпорація «Аверс». Фактично всі ці компанії пропонують своєму споживачу більш-менш якісне підключення до високошвидкісного інтернету. Різниця існує у технологіях доступу та способах підключення. Є також невелика розбіжність у тарифах.  Кожен з провайдерів пропонує своєму споживачу на вибір кілька пакетів доступу для різних потреб та фінансових можливостей.
Варто зазначити, що ціна на Інтернет постійно зменшується в усіх надавачів послуги. Відтак, як повідомили представники провідних провайдерів, останнім часом прослідковується тенденція до стрімкого збільшення кількості Інтернет-користувачів, що спонукає надавачів послуги весь час розширювати свої штати. Постійно зростає й кількість супутніх послуг, пов’язаних із використання мережі Інтернет. Хоча тарифи за користування Інтернетом не можна назвати дуже високими, проте чимало мешканців нашого міста все одно не можуть дозволити собі підключитися до Всесвітньої павутини.
ТЕЛЕФОНІЯ
Фіксована телефонія     У сфері телекомунікацій послуги телефонії, як кажуть, «стоять особняком». Свій рейтинг популярності міцно тримає так звана фіксована телефонія, хоч і помітно, що мобільні системи поступово витісняють її. Послуги фіксованої (стаціонарної) телефонії з можливістю доступу як до місцевого, так і до міжміського та міжнародного зв’язку у нашому місті надаються такими компаніями як Укртелеком, Datagroup та Голден Телеком.
IP-телефонія     Стрімкий розвиток Internet-технологій привів до появи безлічі додаткових сервісів. Одним з таких сервісів є IP-телефонія, яка, згідно з прогнозами спеціалістів, невдовзі витіснить традиційну телефонію. IP-телефонія є якісною й водночас економною технологією використання Internet для ведення міжнародних і міжміських телефонних переговорів, а також передачі факсів у режимі реального часу. На сьогодні у Луцьку надавачами послуги IP-телефонії є компанії Візор,  Голден Телеком, та СП «Інфоком».
Мобільний зв’язок стандарту GSM     Перелічувати всіх мобільних GSM  операторів, що пропонують свої послуги у нашому місті, гадаю, не варто. Мобільний телефон, за порівняно досить короткий час, із засобу розкоші став необхідною річчю в користуванні пересічних громадян. Великий вибір надавачів послуги стільникового зв’язку спричиняє до постійного зниження тарифів. Відтак послуги GSM зв’язоку на сьогодні є доступними користувачам будь-яких соціальних верств.
Мобільний зв’язок стандарту CDMA     Новинкою у сфері телефонії є мобільний зв’язок за стандартом CDMA. Надавачі цієї послуги стверджують, що саме їхній зв’язок є найбезпечніший для здоров’я, так як використовує набагато нижчу частоту і потужність в порівнянні з GSM. Наразі єдиним надавачем цієї послуги у нас є компанія ІнтерТелеком.
ПЕЙДЖИНГОВИЙ ЗВ’ЯЗОК
img=4] Хоч це й трохи дивно, але з ринку телекомунікаційних послуг нашого міста до цього часу не зникає пейджинговий зв’язок. Надавачем такого виду зв’язку у нас є компанія Datagroup. Представників яких саме професій до сьогодні обслуговує старий добрий пейджер й завдяки чиїм фінансам ще тримається «на плаву», думаю, не тяжко буде здогадатися нашим мудрим читачам.Розбирався в телекомунікаціях міста Андрій ПЕТРИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 10 Жовтня 2008 19:41
Візор не надає іртв, а лише декларує. Почитайте на форумі СвітЛАНу.
Анонім Показати IP 10 Жовтня 2008 21:28
Заперечую попередній коментар, оскільки я користуюсь послугами іртв від Візор.
Я Показати IP 11 Жовтня 2008 00:20
Вже з півроку навіть не намагаюся вмикати те славнозвісне IPTV від Візора - ніколи не працює. Мене підтримають, напевно, усі візорівці (принаймні форумчани СвітЛАНу - так точно)!
Анонім Показати IP 12 Жовтня 2008 10:57
Браво системному й добровосісному підходу автора! Ганьба - через відстуність хоч якихось цифр та коментарів експертів. При всій повазі , автор не експерт ринку а журналіст.
Анонімко Показати IP 12 Жовтня 2008 15:17
Дайте мені на домашню просту антену 20-25 телеканалів і не потрібно мені ніяких візорів і аверсів.
Анонім Показати IP 13 Жовтня 2008 10:53
Не Семереев, а Семерей. Опять ему облом вышел? На фига 20 каналов? Чем больше каналов по телеку, тем меньше есть чего смотреть
Анонім Показати IP 14 Жовтня 2008 09:34
Ну вот, опять сплошная некомпетенщина. Хотя бы фамилии выучил, и названия всех компаний, которые присутствуют в городе. Тискают тут статейки, за пять минут на коленках сварганенные, и туда же – «спроба аналізу», «розбирався в телекомунікаціях міста» Нет тут никакого анализа. В топку.
Канкрєтний Анонім Показати IP 14 Жовтня 2008 20:50
Подібні публікації є дуже невигідними надавачам так званих передових телекомукаційних послуг.
Анонім Показати IP 16 Жовтня 2008 18:12
Подобные публикации как раз очень выгодны телекоммуникационным компаниям. Любое упоминание в прессе, это та же реклама. А тут еще и бесплатная. Хотя 90% таких статей - заказные. Смотри, кого больше всех хвалят или меньше всех ругают – тот и заказывал музыку.
Анонім Показати IP 17 Жовтня 2008 08:44
Подобные публикации как раз очень выгодны телекоммуникационным компаниям. Любое упоминание в прессе, это та же реклама. А тут еще и бесплатная. Хотя 90% таких статей - заказные. Смотри, кого больше всех хвалят или меньше всех ругают – тот и заказывал музыку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus