USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Теракт в Оленівці: списки загиблих азовців частково підтверджуються

3 Серпня 2022 09:03
Особи частини загиблих українських військовополонених під час теракту в колонії окупованої Оленівки Донецької області вдалося встановити.

Про це повідомив Суспільному колишній командир полку "Азов", капітан та офіцер Сил спеціальних Операцій Збройних сил України Максим Жорін.

"Є часткові списки, які виклали публічно. На цей момент вони частково підтверджуються. Але також можна вже з впевненістю сказати, що вони не повні", – сказав Жорін.

Повних підтверджених списків загиблих наразі немає, наголосив він:

"Зараз, на жаль, у нас немає чітких списків загиблих та поранених. Це надзвичайно складно для близьких та рідних, які чекають на повернення додому. Які просто зараз в такому підвішеному стані. Але Росія не надає жодних офіційних списків".

Читати ще: Росія визнала «Азов» терористами. Це значно ускладнить обмін полоненими

Жорін також розповів, що дізнався про трагедію одним із перших і також отримав свідчення про переведення частини військових в іншу будівлю, де згодом стався вибух. За його словами, це підтвердження того, що вибух був спланованим вбивством.

"Ми знаємо точно, за свідченнями з самої Оленівки, що всіх, хто перебував у цьому приміщенні, туди перевели напередодні, тобто спеціально для цього. Скоріш за все, це приміщення було підірвано завчасно підготовленими засобами. Це не був "прильот" точно. Зараз навіть по аерокосмічних знімках дуже чітко видно, що жодних слідів "прильотів" і роботи артилерії на території немає. По вигляду руйнування приміщення видно було, що воно було підірвано зсередини", – розповідає Жорін.

Максим Жорін також вважає, що ООН та МКЧХ як гаранти здоров'я і життя військових, які виходили з "Азовсталі" і яких згодом утримували в Оленівці, мають якомога швидше знайти можливість поговорити зі свідками трагедії.

"Я дуже добре пам’ятаю, як під час виходу з "Азовсталі" і Червоний Хрест, і ООН розповідали про те, що вони готові брати на себе відповідальність, про те, що вони готові слідкувати за умовами утримання. Але за весь цей час Червоний Хрест був виключно один раз на території Оленівки – у перший день, коли виходили з "Азовсталі". Ми маємо у прямому сенсі як країна примушувати міжнародні організації, в чиї обов’язки це входить – саме ООН та Червоний Хрест – розбиратись із цією ситуацією, добиватись і вимагати від Росії потрапити на місце злочину. І дуже важливо не просто потрапити на місце злочину, а й отримати можливість поспілкуватись зі свідками, які були у цьому приміщенні і які вижили", – додав він.

Читати ще: Причиною вибуху в Оленівці була російська термобарична зброя, – Генпрокурор

Крім того Максим Жорін підтвердив, що полк"Азов" розпочинає власний пошук та ідентифікацію кожного, хто мав стосунок до подій в Оленівці.

Раніше Міжнародний комітет Червоного Хреста подав запит на доступ до контрольованого російськими військовими табору для військовополонених в Оленівці. За словами представників організації, їм було відмовлено. В офіційній заяві зазначено, що організація відразу запросила доступ до Оленівки та військовополонених, пропонуючи свою допомогу. Повідомляється, що МКЧХ запросив доступ, щоби визначити стан здоров’я та стан усіх людей, які перебували на місці під час нападу. Також повідомляється, що представники організації підтримують контакти з родинами та приймають їхні запити.

В офіційній заяві МКЧХ зазначено, що комітет запропонував свою підтримку в евакуації поранених і надав медичне приладдя, засоби захисту та матеріали для судово-медичної експертизи.

"Усі військовополонені, де б вони не трималися, захищені міжнародним гуманітарним правом. Вони більше не беруть участі в бою, і на них не можна нападати. МКЧХ зміг відвідати деяких військовополонених та інших ув’язнених, але не отримав доступу відвідати їх усіх", – зазначено у заяві.

У Червоному Хресті нагадали, що надання доступу до військовополонених передбачене Женевською конвенцією. А також зазначили, що продовжать добиватися дозволу.

Читати ще: За вбивство азовців в Оленівці відповідальна Росія: у ISW доводять, що виправдання Кремля брехливі

Нагадаємо, російські окупанти 29 липня обстріляли колонію № 120 в окупованій Оленівці Донецької області. Там загарбники утримували в полоні українських військових та цивільних. Внаслідок атаки загинули близько 40 людей, ще 130 зазнали поранень. Всю вину Росія намагалися перекласти на ЗСУ.

У полку «Азов» російський удар по Оленівці розцінюють, «як акт публічної страти». Та запевнили, що з’ясовують імена виконавців та організаторів розстрілу колонії, де перебували українські військові, здебільшого азовці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus