USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

ТОП-20 впливових жінок Волині

10 Березня 2011 12:27
Вдруге «Волинські новини» склали рейтинг впливових жінок Волині. Всього експерти і редакція визначили два десятки відомих на Волині жінок, яким, з нашої точки зору, найбільше підходить означення «впливова».

Роблячи свій вибір, редакція та експерти брали до уваги ступінь впливу фігурантки рейтингу на життя волинської громади, її роль у суспільно важливих процесах, масштаби і можливості посади, яку вона займає, бізнесові ресурси, підконтрольні окремим бізнес-вумен, а також родинні та товариські зв’язки цих жінок.

Цьогорічний рейтинг впливових жінок Волині за версією інтернет-видання «Волинські новини» став удвічі більшим за минулорічний. Ми зважили, що впливовість представниць прекрасної статі далеко не обмежується їх владними чи політичними важелями, тож вирішили уважніше придивитися до світу бізнесу, медіа і громадського руху.

І хоч в усіх сферах життя Волині першу скрипку традиційно грають чоловіки, все ж знаходяться представниці слабкої статі, які не хочуть обмежуватися роллю берегині домашнього вогнища і для яких кар’єрні, бізнесові, владні амбіції – не порожні слова.

Редакція «ВН» дякує експертам за надану допомогу і представляє двадцятку впливових волинянок за версією інтернет-видання «Волинські новини».

«Наша і народна»
1. Катерина Ващук, народний депутат України від Народної партії
Цю волинянку по праву вважають однією з найактивніших депутаток в українському парламенті. Вона – єдина жінка-нардеп з Волині.
На відміну від багатьох своїх колег, рідко пропускає засідання Верховної Ради, багато виступає та плідно займається законодавчою діяльністю.
Катерина Ващук – одна з «найближчих людей» у партійній команді голови Верхової Ради Володимира Литвина. А в парламенті вона працює вже протягом чотирьох скликань.
До слова, і сват у неї – властитель дум і поривань значної частини ностальгуючих за минулим українців: донька Катерини Ващук одружена із сином лідера Компартії Петра Симоненка.
У 2010 році в рейтингу журналу «Фокус» їй віддали 46-ту позицію серед сотні найвпливовіших жінок України.
Не забуваючи своє аграрне минуле, в парламенті Ващук продовжує відстоювати інтереси аграріїв.
Займаючи посаду секретаря комітету з питань податкової та митної політики, вона брала активну участь у розробці та доопрацюванні нового Податкового кодексу, «вибиваючи» преференції для виробників м'ясомолочної продукції.
Під час «гречаної кризи» Ващук була серед найбільш затятих супротивників введення нульового ввізного мита для імпортної гречки, картоплі й молока.
На Волині депутатка буває не так часто. Принаймні на публічних заходах її можна побачити вкрай рідко. Проте для волинських селян вона залишається авторитетом.
Ващук тримає тісні контакти з найбільшими бізнесменами-аргаріями Волині. Крім того, серед «своїх людей» у неї значиться і волинський мільйонер Ігор Єремєєв.

«Останній герой»
2. Лариса Соколовська, заступник луцького міського голови
У Лариси Соколовської в команді нового луцького мера Миколи Романюка – особливий статус. Вона не випрошувала собі посади. І не просто тихенько пересиділа «реформи», залишившись "в обоймі". Вона - одна з небагатьох членів попередньої команди, кому місце віце-мера запропонували. Щоправда, уже не першого.
Кажуть, формула збереження впливовості Соколовської – це професійність, аполітичність і нескандальність. Чиновник, а не політик по суті, Соколовська не змінила своєї позиції у принципах роботи в мерії і з приходом нового міського голови.
Непопулярні коментарі та заклики голосувати за непопулярні рішення, флегматична констатація фактів і оприлюднення прогнозів, а не солодких обіцянок роблять із заступниці міського голови своєрідну «сталеву леді» - одну з небагатьох конкретних і водночас небагатослівних людей на Хмельницького, 19.
Хоч за два дні після виборів міського голови на оперативній нараді у міськраді вона мало не плакала, розповідала про те, що «ми всі програли», та прощалася з колективом.
Нині Соколовській підконтрольні головні «діряві питання» міста: житлово-комунальне господарство, містобудування, охорона навколишнього середовища та підприємства-боржники, зокрема «Луцьктепло», «Зелене господарство та «Луцькводоканал».
Якщо зважити, що окреслене поле роботи - традиційна «ахіллесова п’ята» міської влади – дії впливової чиновниці визначатимуть не лише її подальшу кар"єрну долю, а й кількість голосів лучан на наступних виборах міського голови.

«Телетріумфаторка»
3. Ольга Куліш, генеральний директор Волинської обласної держтелерадіокомпанії.
Одні позаочі казали, що «телезубр» Ольга Куліш ніколи в житті не отримає посаду Святослава Пирожка - генерального директора Волинської державної телерадіокомпанії. Мовляв, волинське державне телебачення потребує оновлення та новаторського стороннього погляду, на який Куліш об’єктивно не здатна.
Інші ще до оголошення конкурсу на посаду були упевнені, що місце старожила ВОДТРК завідомо визначене. А будь-які конкурси – умовність.
До слова, на цю посаду Куліш рекомендував і голова облдержадміністрації Борис Клімчук, що свідчить про довіру губернатора до претендентки, а отже – потужне лобі як в області, так і поза її межами.
Відтак нині Ольга Куліш очолює наймасштабніший засіб масової інформації, який, зокрема, об’єктивно був чи не найважливішим інструментом впливу під час виборів 2010 року.
Вона має імідж покровительки та доброї наставниці для свого колективу - той ловить кожне слово шефині.
Професійна і далекоглядна, толерантна і м’яка, дієва і цілеспрямована Ольга Куліш, безумовно, посилила свої позиції протягом останнього року і нині гідно займає місце однієї з найвпливовіших жінок Волині.
ВОДТРК 2011-го очікує розбудова потужного телецентру, де Куліш мріє знімати серіали. Вважається, що це стане майданчиком й для висвітлення футбольного чемпіонату Євро-2012.
І хоч не стихає скепсис тих, хто іменує місцеве держтелебачення не інакше як «совковим зомбоящиком», все ж Куліш впевнена і спокійна: за чисельністю аудиторії з очолюваною нею компанією в області ніхто не сміє змагатися.
Та й «залізний» стиль роботи її патронів дає впевненість: за правильної й «ідеологічно витриманої» позиції держтелерадіо на Волині має стабільне майбутнє.

«Авторитет в рясі»
4. Ігуменя Стефана (Валентина Бандура), настоятелька Святогорського Успенського Зимненського ставропігійного монастиря
Цю жінку вважають однією з найвпливовіших духовних особистостей Української православної церкви Московського патріархату, яка має неабиякі зв’язки.
Вона з 1992 року опікується одним з найдавніших в Україні монастирем у Зимному неподалік Володимира-Волинського. Цей монастир заклав ще князь Володимир Великий.
Коли Стефану тільки призначили ігуменею, Зимненський монастир був занедбаний. І саме завдяки цій жінці пам’ятку національного значення вдалось суттєво відреставрувати.
Кажуть, що Стефана не досягла б такого авторитету, якби не володіла рисами «політика від церкви» та справжнім чоловічим характером.
За час своєї церковної кар’єри настоятелька Зимненського монастиря перезнайомилася з низкою відомих людей, особливо політиків. Їй доводилось спілкуватись з Леонідом Кучмою та Віктором Януковичем. Вона також у гарних стосунках з Юрієм Бойком, Віктором Балогою, Ігорем Бакаєм, Віктором Медведчуком. А в Медведчуків вона була навіть на весіллі.
Неодноразово пропонували ігумені балотуватись і до Верховної, і до Волинської обласної ради. Проте та поки відмовляється. Очевидно, духовній наставниці монастиря цілком достатньо тих важелів впливу, якими вона вільно користується сьогодні.

«Обличчя з білборда»
5. Олена Голєва, голова ВОО ЄПУ, депутат Луцької міської ради
Назвати слабкою цю представницею слабкої статті у новому складі Луцької міської ради – не повертається язик. Незважаючи на «гламурний» стиль (локони платинового волосся, рожевий мобільник, закручені вії…), Голєва продовжує переконливо доводити, що не є «блондинкою в політиці». Адже здатна і на міцне слівце, і приміряти на себе лаври захисника прав малих підприємців, і вміло вести піар-кампанії у пресі.
Будучи однією з власниць бізнесу пасажирських перевезень Луцька, Олена Голєва володіє чималим впливом у підприємницькому середовищі.
Вагомі фактори впливовості Голєвої - її чоловік Микола Голєв, який до недавнього часу працював в уряді, та мама - колишня очільниця Федерації профспілок Волинської області Галина Головенець.
Нині Голєва займає провідні позиції в колах Європейської партії України, і очолює її обласний осередок. Красуня-Голєва навіть стала одним з облич ЄПУ, знявшись у всеукраїнському передвиборному рекламному ролику, який бачила вся Україна.
Голєва несподівано для багатьох (подейкують, що й для неї самої) стала депутатом міськради. І навіть віднедавна перестала бути «сама собі фракція», залучивши до своїх лав аксакала представницького органу влади Луцька Анатолія Бірюкова.

«Трудівниця»

6. Раїса Кучмук, директор Волинського обласного центру зайнятості

Директора центру зайнятості Волинської області Раїсу Кучмук називають фанаткою своєї справи. Вона - закоренілий трудоголік, розважливий і конструктивний керівник, прагматична й цілеспрямована жінка, толерантний та дипломатичний чиновник.
Цього року вплив, публічність та громадська діяльність Раїси Кучмук посилилися, адже вона стала депутатом обласної ради, ставши заразом заступником голови постійної комісії з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.
Депутат Кучмук завжди має свою думку, а її коментарі частенько звучать голосніше і вагоміше, аніж голоси колег-чоловіків.
Позиція Кучмук завжди була відкритою для громадськості та преси. За її ініціативи у центрі зайнятості створили прес-службу, а сама директор навіть має блог на популярному ресурсі blogspot.
Однак у біографії Кучмук депутатство не є дебютом у владних колах. Вона вже встигла побувати заступником голови Рожищенської райдержадміністарції, помічником-консультантом нардепа Сергія Бондарчука, який став відомим завдяки участі в розкритті скандалів, пов’язаних із продажем зброї.
Також Кучмук вдалося очолити декілька громадських організацій захисту прав жінок та дітей.
Владна жінка перебуває на власній посаді вже понад сім років, переживши чимало політиків. Їй вдалося знайти порозуміння і з теперішньою владою.
Серед кола її знайомих – десятки підприємців та політиків, які рахуються з її думкою. Експерти констатують, що потужне політичне життя цієї пані лише починається і за сприятливих обставин може вийти й за межі Волинської області.

«Далекоглядний лікар»
7. Тетяна Єремєєва, головний лікар Центру хірургії ока професора Загурського у Луцьку

Дружина найбагатшого волинянина Ігоря Єремєєва протягом кількох останніх років дала усім зрозуміти, що вона не просто щасливиця, яка вдало вийшла заміж.
Сидіти вдома, займатись виключно вихованням своїх двох дітей та витрачати зароблені чоловіком гроші жінка мільйонера не забажала.
Аби реалізувати себе як лікар-офтальмолог, бо саме таку освіту Тетяна Єремєєва має, у жовтні 2009 року вона очолила луцький колектив міжнародної мережі Центрів хірургії ока польського професора Збігнєва Загурського.
Подейкують, у приватну клініку родина Єремєєвих вклала чимало коштів, а саме тільки медичне обладнання коштує мільйони.
За час існування медзакладу в Луцьку, Єремєєва стала значно публічнішою особою, аніж була донедавна. Від імені власної клініки займається благодійністю, з’являється на місцевих «світських тусовках».
Вважає свою роботу ідеальною для жінки та не шкодує, що подалась в медицину. Хоча свою частку у групі компаній «Континіум», які належать її чоловіку, вона теж має.
А те, що ім’я цієї жінки тепер дедалі частіше називають без згадки про те, хто її чоловік, є свідченням успішності та авторитету Єремєєвої.

«Жінка-скандал»
8. Наталія Московка, шеф-редактор ТРК «Аверс»
Наталія Московка – одна із небагатьох «старожилів» на телекомпанії «Аверс». Саме тут вона розпочала свою журналістську кар’єру і здобула авторитет серед колег, щоправда, подекуди суперечливий.
Мало того, вона – одна з небагатьох, хто зумів двічі увійти в одну й ту саму «аверсівську» річку: попри принципи керівництва єдиної в обласному центрі приватної телекомпанії не брати вдруге на роботу одних і тих же людей, Наталя Московка вдруге у 2006 році стала працювати на «Аверсі», очоливши серце корпорації – її телебачення.
Наближені до Московки люди стверджують, що саме вона має неабиякий вплив на власника «Аверсу» Олега Величка. Мовляв, до її думки шеф прислухається, а саму Наталію дуже цінує як професіонала.
Кажуть, що Московка декілька разів навіть пробувала звільнятись, проте Величко таки переконував цінного кадра лишитись у телекомпанії.
У стилі Московки – викривальні, скандальні і резонансні сюжети. Сюжети багато кому незручні, проте інколи комусь і вигідні. Тому й оцінюють доробки Наталії Московки дуже по-різному – одну й ту ж новину хтось називає «виведенням на чисту воду», а хтось - «заказухою» і «мочиловом». Проте популярності у її розслідувань не бракує, адже найчастіше вони присвячені чи то комунальникам, чи правоохоронцям, чи владі.

«Ескулап міста»
9. Лариса Духневич, головний лікар Луцької міської лікарні
Усе життя цієї жінки пов’язане з медициною. Головного лікаря Луцької міської лікарні знають як фанатично відданого своїй роботі керівника – суворого та організованого.
Вона вже тривалий час очолює одну з найкраще облаштованих лікарень у Луцьку, має значний авторитет серед колег.
Люди, котрі добре знають Ларису Духневич, стверджують, що протягом останніх років, коли була депутатом Луцької міської ради, вона «посоліднішала». Коло питань, які вона вирішувала, значно збільшилось.
Та це не дивно, адже, будучи керівником депутатської комісії з охорони здоров’я у міськраді, до листопада минулого року Духневич вдавалось лобіювати багато серйозних питань.
І хоча нині партійка «Нашої України» до нового скликання Луцькради не потрапила, до її думки продовжують дослухатися як міські чиновники, так і колеги.
До всього, Духневич володіє гарною рисою – вмінням домовлятись, переконувати, досягати компромісів.

«Повелителька печаті»
10. Тетяна Ариванюк, приватний нотаріус
Успіху цієї жінки заздрять не лише «колеги по цеху», а й усі, хто мріє працювати за фахом, отримувати від цього задоволення та пристойно заробляти.
Тетяну Ариванюк вважають однією з найвпливовіших та найбагатших волинських нотаріусів.
Саме вона свого часу стала першим приватним нотаріусом на Волині, а «бізнесова хватка» допомогла жінці не лише втриматись на плаву, а й зробити собі ім’я та заслужити авторитет.
До кандидата юридичних наук Тетяни Ариванюк звертаються місцеві бізнесмени, політики, чиновники. Подейкують, що з багатьма з них жінка на «ти».

«Ківерцівська мама»
11. Валентина Касарда, директор санаторію «Пролісок», депутат Волиньради
Валентина Касарда вже багато років є незмінним директором відомого в Україні санаторію матері і дитини «Пролісок», який знаходиться у селі Грем’яче Ківерцівського району.
У тому, що «Пролісок» став відомим, неабияка її заслуга – згуртувала колектив, усі засукали рукави і занепадаючий піонерський табір перетворили у «маленьку Швейцарію».
«Пролісок» – одне з небагатьох підприємств комунальної власності на Волині з таким авторитетом. Касарда зуміла зробити з нього оздоровницю високого рівня.
Крім того, санаторій «Пролісок» вважають одним із кращих санаторіїв в Україні – він є лауреатом премії «100 кращих товарів України».
Будучи депутатом облради від опозиційної «Батьківщини», Касарда до листопада минулого року мала до всього ще й впливового шефа і земляка – голову облради Анатолія Грицюка.
Раніше Касарда була головою Грем’яченської сільської ради, й саме тоді вперше в області було розроблено механізм надання в оренду водних об’єктів та створено перші сільські комунальні господарства. До слова, цей досвід запровадили у всіх сільських радах області.

«Чиновник-чистюля»
12. Наталія Янко, головний санітарний лікар Волині
Обличчя головного санітарного лікаря Волині Наталії Янко за останній рік почало все частіше з’являтися у ЗМІ. Причина тому – не спалахи епідемій, які накрили область, чи бажання СЕС бути відкритішою, а у чистих вимогах й інколи навіть претензіях обласної влади до роботи санепідеміологів області.
Хоча Янко не продовжила свою політичну діяльність у складі облради в якості депутата, говорити про зменшення її впливу зарано. Адже до неї прихильні перші особи області, які, здається, іноді навіть поблажливо ставляться до помилок та недоопрацювань СЕС.
Важелі впливу Янко як головного санітарного лікаря області збільшилися. Фактично їй дали зелене світло для боротьби ручними методами з підприємцями-«спекулянтами»: незапланованими перевірками, приписами та пошуком усіх можливих порушень.
Янко залишається впливовою жінкою однієї з головних контролюючих структур області. Тиха та миловидна ззовні, лікарка керує сотнями лікарів області та наводить страх на недобросовісних чи незручних підприємців.

«Відповідає за базар»
13. Марта Кандиба, голова Волинської обласної спілки споживчих товариств
Вольова і прямолінійна голова обласної спілки споживчих товариств Марта Кандиба, маючи чудовий підприємницький хист, керує кількома десятками ринків області.
Завдяки власним та родинним зв’язкам Кандиба має гарних покровителів і наставників. Її позиції в кріслі голови облспоживспілки лише укріпилися впродовж останнього року. Експерти зазначають, що Кандиба як голова облспоживспілки вибрала дипломатичну позицію впродовж так званих податкових майданів 2010 року, левову частку яких займали саме дрібні підприємці-риночники.
Отримавши виборну посаду в 2008 році, Кандиба, за прогнозами експертів, зможе й надалі займати крісло голови ВОССТ.
Хоча нинішній рік обіцяє бути для Кандиби непростим. Адже очікується ще більш посилена увага з боку влади до голови обласної споживчої спілки у зв’язку з базарною реформацією, яку затіяли місцеві владці.

«Хранителька культу міста»
14. Тетяна Гнатів, начальник управління культури Луцької міської ради
Шлях до посади начальника управління культури Луцької міської ради Тетяни Гнатів у муніципалітеті почався ще в 91-му році. Їй встигли підкоритися три кар’єрні сходинки: інспектора відділу культури, заступника начальника управління культури та заступника директора департаменту культури та збереження історичної спадщини.
Час «Ч» настав саме в 2011, коли з приходом нового міського голови Гнатів змогла «обійти» потенційних претендентів на посаду головного в культурі Луцька колишнього голову департаменту Сергія Годлевського, начальника управління культури Юрія Поліщука та директора Палацу культури Юрія Войнаровського.
Кажуть, що у цьому їй допомогли не лише професійні навички та здобутки, а й приятельські стосунки із заступником міського голови Святославом Кравчуком.
Відтак бюджети культмасових заходів, діяльності у сфері охорони культурної спадщини, опинилися у «сфері впливу» Тетяни Гнатів. Окрім того, їй підпорядковані Палац культури міста Луцька, три музичні школи міста, бібліотечка система та художня школа міста.
Тендітна, зворушлива, чемна та витончена на публіці Гнатів уособлює собою культурне обличчя міста. Водночас наближені до неї не скупляться в коментарях щодо її цілеспрямованості, холоднокровності та жорсткості в роботі з підлеглими.

«Акула клавіатури»
15. Галина Федоренко, головний редактор газети «Відомості.ua»

Її вважають однією з найвпливовіших жінок, які працюють у сфері засобів масової інформації. Насамперед завдяки вродженій «зубастості», строгості та вимогливості до підлеглих.
Свою журналістську кар’єру Галина Федоренко розпочала коректором у локачинській районній газеті «Селянське життя». З того часу журналістика супроводжувала її увесь час.
Тижневик «Волинські Губернські Відомості» Федоренко заснувала у 2000 році, інвестором якого виступила група компаній «Континіум».
Аби почувати себе надійно «на всі 100», своєю «правою рукою» редакторка призначила власного сина Михайла Гарщаля.
Як стверджує вона сама, в керівництві дотримується адміністративно-демократичного стилю. Проте наближені до Федоренко люди переконують, що своїх підлеглих сувора редакторка тримає в «єжових рукавицях».
Найбільшим досягненням вважає свою високу працездатність, вміння «знайти себе» на ринку.
Про газету як про бізнес-проект каже, що надприбутків видання не має, проте саме себе утримує.
Саму ж газету «Відомості.ua» Галина Федоренко зуміла вивести у статус медіа не так масового, як швидше інтелектуального, що змушує багатьох місцевих чиновників та політиків рахуватися з цією «залізною леді» від журналістики.

«Жанна д’Арк малого бізнесу»
16. Тетяна Іовенко, голова Волинської обласної організації приватних роботодавців торгівлі і комерційної сфери

Тендітна, невисока, проте рішуча жінка Тетяна Іовенко змогла переконати сотні підприємців на декілька днів залишити свої роботі місця та стати до публічних акцій протесту проти дій влади і прийняття нового Податкового кодексу.
Саме вона як керівник громадської організації «Волинська обласна організація приватних роботодавців торгівлі і комерційної сфери» не скупилася під час круглих тематичних столів та зустрічей з владою на слова критики щодо податкового законопроекту.
Іовенко стала фактичним виразником настроїв сотень підприємців цілої області. Відтак вона була організатором декількох податкових майданів на Волині.
Тетяні Іовенко вистачило мужності стояти на сцені під стінами обласної влади і відкрито, не приховуючи власного обличчя та імені, критикувати і «тримати» волинський податковий майдан.
Хоча в ті осінні дні на сцені перед протестувальниками були присутні представники багатьох політичних сил, громадськість вірила і ловила кожне слово саме цієї жінки.

«Мозковий центр вишу»
17. Світлана Гаврилюк, проректор з навчальної роботи Волинського національного університету імені Лесі Українки
Ця жінка рідко «світиться» в засобах масової інформації та намагається не притягувати багато уваги до власної персони.
Близькі до оточення Світлани Гаврилюк говорять про неї як про спеціаліста, що лояльно і розважливо підходить до вирішення будь-яких питань. Її поважають усередині колективу за професійність, виваженість та конструктив. Вона строга, однак справедлива у стосунках зі студентами.
Доктор історичних наук Світлана Гаврилюк, окрім численних наукових здобутків та участі в престижних товариствах і організаціях, опікується чи не найважливішим сектором роботи вишу – його науковим потенціалом.
Зокрема вона відповідає за ділянку роботи, що пов’язана з підвищенням кваліфікації викладачів, отриманням ліценцій і акредитації для різних спеціальностей, а також впровадженням болонського процесу в ВНУ.
Займаючи високу посаду у вузі з 2005 року, Світлана Гаврилюк фактично відповідає за рейтинг університету як наукового осередку. Від того, наскільки якісно буде виконана її робота, залежить престиж вузу та його популярність. В тому числі і для потенційних роботодавців, що працюватимуть з випускниками вишу.

«Мудра донька»
18. Зоряна Герасимчук, перший проректор Луцького національного технічного університету
Доктор економічних наук, професор Зоряна Герасимчук нині вирішує в ЛНТУ усі важливі питання, витоптуючи собі таким чином стежину до ректорського крісла.
Експерти прогнозують, що у цієї жінки чи не найбільші шанси стати наступним ректором луцького «політеху» – ще б пак, успішна донька нинішнього ректора все таки.
Та й сам очільник ЛНТУ Віктор Божидарнік, кажуть, бачить майбутнє свої доньки саме так.
Зоряна Герасимчук до того ж веде активну наукову роботу – є автором понад 270 наукових праць. Основною науковою проблематикою, якою займається вчена, є теоретико-методологічні основи регіональної політики сталого розвитку.
У Західному науковому центрі навіть кажуть, що отримані у процесі досліджень теоретичні підходи та методичні розробки Герасимчук знайшли впровадження при формуванні політики соціально-економічного розвитку Волинської області.
Запропоновані методики оцінки екологічного рівня розвитку регіону та розрахунку екологічного ризику були апробовані на практиці управління регіоном і використані при формуванні екологічної політики Волині.
Словом, за Зоряною Герасимчук – не лише наукове майбутнє, а й цілком ймовірно, що ректорське.

«Сторожовий пес свободи слова»
19. Богдана Стельмах, голова волинського відділення незалежної медіа-профспілки

Координатора Волинського прес-клубу та очільницю Волинського відділення незалежної медіа-профспілки Богдану Стельмах поважають і журналісти, і представники громадського сектору.
Інтелігентна, освічена та толерантна Стельмах курує справи Волинського прес-клубу. За її участі та організації пройшли десятки круглих столів, тренінгів та зустрічей, присвячені дотриманню прав і свобод людини, розбудові громадського суспільства, дотриманню вільних та справедливих виборів, гендерної рівності, інших важливих та актуальних питань.
Очолювана Богданою Стельмах профспілка бере під своє крило десятки журналістів, консультує та представляє їх інтереси. Кожна резонансна подія чи заява, яка якоюсь мірою утискає права журналістів і обмежує їх в професійних правах, знаходить свою оцінку з боку Стельмах.
Не без участі Богдани Стельмах волиняни удостоювалися титулів «ворогів преси», а навесні 2010 року Богдана Стельмах змусила реагувати на дії журналістського середовища новоспечену обласну владу.
Саме Стельмах ініціювала звернення, під яким згодом підписалися редактори волинських ЗМІ. Звернення це було зумовлене словами голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, які журналісти небезпідставно розцінили як спробу зробити діяльність влади закритішою.
Борис Клімчук відреагував на цей лист і в особистій розмові запевнив журналістів у своїх щирих намірах і чистих помислах.

«Вчителька на подіумі»
20. Марина Занюк, власниця модельного агентства

Перша красуня Волині – такий статус до Марини Занюк «приклеївся» вже давно. І донині жодній волинській моделі не вдалось відібрати у Марини цю славу.
Вона вже тривалий час очолює луцьке модельне агентство власного імені, у якому займаються як дівчата, так і хлопці. Марина Занюк допомагає юним красуням і красунчикам продавати свою вроду як українським, так і зарубіжним рекламним глянцям та будинкам моди.
І хоча деякі її вихованці кар’єрно вже навіть перевершили свою наставницю, Марина таки лишається моделлю номер один на Волині.
До слова, минулоріч у житті Марини Занюк трапилась важлива подія – вона вийшла заміж.

Експерти рейтингу «ТОП-20 впливових жінок Волині»:
Петро Верзун, директор Асоціації захисту прав молоді Волині;
Анатолій Вітів, депутат Волинської обласної ради, голова ВОО ВО «Свобода»;
Сергій Григоренко, депутат Луцької міської ради, фракція ВО «Батьківщини»;
Тарас Літковець, політолог, журналіст;
Олександр Мартинюк, голова Волинської обласної організації партії “Реформи і Порядок”, журналіст
Михайло Наход, голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу;
Василь Байцим, депутат Волинської обласної ради, заступник міського голови Луцька;
Володимир Бондар, очільник обласного осередку партії Єдиний Центр;
Назар Вальчук, журналіст;
Андрій Осіпов, депутат Луцької міської ради;
Мирослав Ватащук, журналіст;
Андрій Козюра, депутат Луцької міської ради;
Олександр Пирожик, депутат Волинської обласної ради, журналіст;
Андрій Лучик, редактор газети «Хроніки Любарта»;
Віталій Собко, депутат Волинської обласної ради;
Ігор Гузь, депутат Волинської обласної ради, голова ВОО партії "За Україну!"
Михайло Шелеп, виконавчий директор Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 48
Сексопатолог-експерт по жінках Показати IP 10 Березня 2011 13:00
Ох і насмішили - Федоренко, Янко, Московка... Мало живота зі сміху не порвав. Очевидно, ці рейтинги вони й самі складали? З Федоренко Галини був би добрий експедитор за радянських часів - вибити, дістати, вирвати з-під чорта. Журналістка вона - ну, ніяка. Успіхи феміністок полягають в тому, що сімейні цінності виявились вигнаними з традиційних уявлень про щастя. За 150 років так званого фемінізму жінки дечого (нічого гріха таїти) досягли: вони назавжди влізли в чоловічого покрою штани і добре дивляться з цигаркою в одній руці, а в іншій - з пляшкою пива. В Данії прислівя каже: "Направляй коня повіддями, а жінку - палкою". Я не прихильник такого виховання жінок, бо люблю їх, як красиве явище природи, але іноді стусанів треба дати, щоб далеко не заходили. Щодо приведених портретів, то ті, кого знаю, без чоловіків. Такі, зазвичай, стають феміністками (впливовими)- Федоренко, Янко, Касарда, Ариванюк, Московка, Стефана, Куліш. Батога треба! Нам треба рятувати чоловіків, дати їм роботу з добрими зарплатами, тоді жінка буде сита, одягнута, нагодована і задоволена лежати в обіймах чоловіка і викине дурне з голови. А чому ж сюди не внесли Ніну Пархомюк? Це справді гроза чоловіків. Я, як побачу її на вулиці, переходжу на протилежну сторону. Шкода Мирославу, що сюди її приплутали, Очевидно - по помилці.
Журналіст до Сексопатолог-експерт по жінках Показати IP 10 Березня 2011 16:15
Щодо Федоренко - в точку! Типовий базарний типаж, їй оселедці на базарі продавати. Журналіст з неї бездарний.
залізний Фелікс до Сексопатолог-експерт по жінках Показати IP 10 Березня 2011 21:54
злий ти якийсь!Певно з тих, хто є антивумен...
Спостерігач Показати IP 10 Березня 2011 13:22
Цікаво побачити критерії оцінювання.... Духневич, Янко, Гаврилюк, Занюк, Стельмах - молодчинки, кожна у своїй сфері професійні і врівноважені. Решта, як, на мене, занадто погрязли в плітках, інтригах. Жінки, які фанатично хочуть слави і влади - зовсім не привабливі.
Анонім до Спостерігач Показати IP 6 Серпня 2015 20:55
Погано знаєш цих порядних..погано.
Вболівальник Показати IP 10 Березня 2011 14:23
Скандалістку Голєву взяли виключно за те, що приростила свою фракцію удвічі за рахунок професійного клоуна Бірюкова. Єврейська партія України, що да, то да. Всі решта - варті поваги.
Поет Показати IP 10 Березня 2011 14:23
Богдана - одна чарівність. А в Кучмук добре було б на шиї обіддя гнути. Коли була головою колгоспу у Ясенівці, то центнер жита в мішку на плечі замахувала. Ото сила! Слона на ходу зупинить і хобот йому відірве! Така як вхопить в руки, то ніжності дуже мало.
Валентина до Поет Показати IP 11 Березня 2011 23:18
Кучмук - жіночка-тиран, яка зажерлась і вже нічого доброго не робить у сфері безробіття. А безробітні для неї - бидло!!! І в чому її впливовість ?
ДАааа( Показати IP 10 Березня 2011 15:48
Назвати жінку сторожевим псом...... ішні заголовки теж... можна інше не читати. АКУЛА, МАМА, ..... та щоб усі були здорові!
Тетянка до ДАааа( Показати IP 11 Березня 2011 09:47
Бажаємо і вам здоров"я, а також розширення власного горизонту :))) Є таке поняття, як watchdog journalism. Тобто, так би мовити сторожовий тип журналістики. watchdog в перекладі саме і означає сторожовий пес. Діяльність в цій сфері медійника в основному спрямована на розслідування та контроль органів влади, політиків і притягнення їх до відповідальності. В Богдани, здається, навіть є проект, який має таку назву.
Фрутті Показати IP 10 Березня 2011 15:59
на мою думку, Голєвій в цьому рейтингу не місце!
тет-а-тет Показати IP 10 Березня 2011 16:04
а чому нема в списку Ольги Коритєвої?
Колгосник Показати IP 10 Березня 2011 16:16
Якось дивно виходить - найвпливовіші. Чим і на кого вони впливають? З різної сторони можна підходити до цієї загадки: молода жінка на останньому фото має чим впливати, а старші? Чим, сковорідкою на чоловіка? Щось подібне десяток років проводив Левченко в драмтеатрі. Там йому платили за "вплив", за що він збудував "Залескі" і особняк, як в пруського короля Фрідріха Третього. Там впливових виставляли на посміховисько в бархатах, хутрі, з рубінами і сапфірами в ніздрях, вухах і носу. Назвали б, чим куди, як і на кого впливові, а то завжди рвемо гланди через с.... . А де ж наші кращі і справді впливові педагоги, матері-героїні, селянки, які з чоловіком і дітьми обробляють 40 гектарів землі? Невже "впливовими" можуть бути лише модельєри, бізнесмени і торгаші? Хто пояснить?
Володимир Показати IP 10 Березня 2011 16:49
В цьому ланцюжку по визначенню "топовості" є декілька ланок:хтось їх замовив і певно заплатив за них, хтось інший(ніби шановані суді) прзначили "зірок" такими, але нема головного- нема довіри громадян до цього проекту і персон... Знаєте, це чимось нагадує сільський магазин, коли людині пропонували при покупці хорошого товару купити ще, скажімо, не зовсім свіжої риби.
Свєточка-конхвєточка Показати IP 10 Березня 2011 16:50
Ідея гарна, але її вщент змарнували кандидатури. При наймні окремі. Спершу було смішно, а потім стало навіть гірко. Невже серед нас жінок немає тих, кого варто додати до ТОП-20? Настоятелька Стефанія. А це доречно вносити таку особу до мирського списку? Певно, так, якщо серед експертів - її "колега". Даруйте, але сплутали святе з грішним. Московка. То - взагалі сміх і гріх. Хай пані Наталя не ображається, але мухи мають бути окремо від котлет. В один ряд втулити Ващук, ту ж Стефанію і Московку. Про останні події, пов"язані з цією особою, взагалі не згадую. Хоча наявність цієї дами в переліку впливових на Волині ще раз доводить, що піар, навіть чорний, як земля, - найліпший. Не здивуюся, якщо Московка врешті піде в політику. А Зоряна Герасимчук! Комедія та й годі. Де той вплив? На що ця дама впливає? Наганяє страху нестриманим характером на підлеглих? Але то все - дрібниця. Найбільшої уваги заслуговують експерти. Хлопці ще ті... Але загалом ідея створення такого рейтингу - гарна, адже про що ми б ще отут балакали!
Юрій Ричук до Свєточка-конхвєточка Показати IP 10 Березня 2011 22:34
1. Що не так з експертами? Справді, цікава обгрунтована думка, а не, перепрошую коментар на кшалт "ой, та які вони там експерти". 2. Де тут написано, що це "мирський" список? 3. Скандал з Московкою ЖОДНИМ ЧИНОМ не вплинув на її участь у рейтингу. Її впливовсіть - це її посада, стиль роботи і професійна репутація, а не її особисте життя. 4. Це не рейтинг "достойних", це оцінка здатності цих жінок впливати на суспільні процеси і людей. Яким чином?.. "Формулу" ми постаралися пояснити у тексті - див. другий абзац.
Свєточка-конхвєточка до Юрій Ричук Показати IP 11 Березня 2011 17:07
Юрію, і чому вас збентежили претензії до експертів? Ваша реакція мене дивує. Однак, якщо ви дійсно хочете почути мою думку, а не фразу "ой, які вони там експерти", то - будь ласка. Щодо кількох персон (Пирожик, Мартинюк, Бондар, Байцим, а ще Літковець) у мене сумнівів немає. Але решта. Приміром Андрій Козюра. Даруйте Андрію, але... Цей мужчина відзначився кількома гучними піар-скандалами. То судився через вартість проїзду в транспроті, то в мери активно балотувався. І все - безрезультатно. Що реального сам зробив, як вплинув на суспільство (переміщення на дорогій машині й отримання безплатно ділянки в Луцьку під гараж до уваги не беремо)? Сварки в ході сесії теж не дочесті. Григоренко. Яку роль мав цей пан упродовж минулої каденції Луцької міської ради? Чутки були цікаві? Мовляв, у товаристві "зелених" вирішував чимало питань. Вітів - політичний менеджер. Стільки часу прододить у міській та обласній раді. Дивуюся, коли взагалі встигає працювати менеджером. Осіпов. А де він був раніше? Хто зі звичайних людей про нього чув кілька місяців тому? Я, що хочу сказати: невже то - сучасні герої, котрі є авторитетами для цілої громади. Кілька журналістів, кілька політиків, кілька депутатів. А де інші? Де, наприклад, якийсь солідний фермер? Той же Шумський чи Турак? Чому лікаря ніякого не запросили? А освітянина? І ще... Наприклад, чому в переліку немає Лідії Томашевської? Як на мене вона має значно більший вплив на рівні області, ані ж Голєва чи Московка. Щодо достойних,то тут ви праві - треба обирати тих, хто має можливість впливати на суспільні процеси. Чи всі згадані в переліку жінки дійсно можуть вплинути? ще раз зауважу, пане Юрію, ідея - хороша. Дійсно хороша, але перелік - не досконалий. От і все.
Юрій Ричук до Свєточка-конхвєточка Показати IP 11 Березня 2011 17:17
Та хай не дивує вас моя реакція. Я не бентежуся, я просто у купі неконструктиву відчув конструктив - от і накинувся на вас з питаннями. Мене ж справді цікавить критика цього, що ми зробили. Так що дякую вам на небайдужість. А тепер щодо експертів... Чому ви вирішили, що експерти мають бути впливовими??? Вони, якщо говорити просто, мають знати трохи більше, ніж знають інші. І експертів ми і близько не обирали за принципом "що він зробив за останній рік?". А за прицнипом: "чоловік, належить до сфери діяльності, дотичної до багатьох сфер життя суспільства, має авторитет (принаймні у частини суспільства - це я уточнюю стосовно політиків). Ну і плюс ми не мали часу розмінюватися на експертів, за якими треба довго бігати з анкетою і просити її заповнити - це вже "кухня", вам, я переконаний, зрозуміла.
makar Показати IP 10 Березня 2011 17:10
на мою думку,треба поміняти місцями Голєву з Кучмук,Московку поставити десь на 5-7 позицій вниз.А так ніби більш-менш об"єктивно.Принаймні,перша 4-ка відповідає реаліям,на мою думку.
не експерт Показати IP 10 Березня 2011 18:17
ЯКІ експерти-такі і рейтинги .до 4 номера ще так- можна миритися.а далі........сміх
Знавець Показати IP 10 Березня 2011 20:34
А чим депутат міської ради Ірина Комлик гірша за Голєву? Нічим. Навіть навпаки: і вродливіша, і креативніша, і розумніша. Просто стільки грошей немає, бо не наживається на лучанах, витягуючи з їх кишень вдвічі більше грошей за перевезення, ніж затрат.
ЖІНКА Показати IP 10 Березня 2011 22:09
8-депутатів+6-журналюг+решта. Цікаво, а яким чином голосували?Чому саме вони?А може варто піти на вулицю, до простих людей і запитати, кого б вони назвали. а потім і сладати рейтинги?! Тут народ обурюється... На себе подивіться!ЩО ВИ ЗРОБИЛИ ЗА СВОЄ ЖИТТЯ?Легко ось так обговорювати:добрий-не добрий, гарний-не гарний...НЕ судіть - і судимі не будете...
))) Показати IP 10 Березня 2011 23:55
почему в экспертах женщин нет? о каком влиянии может идти речь, если их (нас) даже никто и не спросил? ;-) тем не менее рейтинг очень даже ничего. Московка - так держать!
Л А Д О М И Р Показати IP 11 Березня 2011 07:30
Які "експерти" такі і "лауреатки". ги. ги.
Юрій Ричук до Л А Д О М И Р Показати IP 11 Березня 2011 08:26
Слухай, може хоть ти мені поясниш, шо з експертами не так? А то тут всякі аноніми фиркають, а пояснити толком і не можуть. Тільки давай конкретно, раз взявся критикувати: "я вважаю, що набагато компетентнішими експертами у такому рейтингу були б такі люди:..." Продовжуй, я весь увага
Л А Д О М И Р до Юрій Ричук Показати IP 11 Березня 2011 08:30
Юра, то ж ти не з їхнього числа, не з числа "експертів". Просто в мене особиста неприязнь до так званої місцевої "богеми".
Юрій Ричук до Л А Д О М И Р Показати IP 11 Березня 2011 08:55
Ні, чекай. Якщо ти уважно читав, то мав би знати, що на формування рейтингу впливати експерти і редакція "ВН". тобто в тому числі і я. Особиста неприязнь - діло важливе, згідний. Але чи має право особиста неприязнь позначатися на оцінці цього рейтингу? У мене теж до багатьох є особиста неприязнь. Але це не заважає час від часу мені звертатися до них як до експертів (я не обов"язково про експертів саме цього рейтингу) І вважати їх оцінки компетентними. Бо Особисте особистим, а компетентність компетентністю. Та й чи є експерти цього рейтингу "місцевою богемою"? Але те, що ти про особисту неприязнь сказав - це добре. Гадаю, це пояснює природу більшості "критичних коментарів"
Л А Д О М И Р до Юрій Ричук Показати IP 11 Березня 2011 15:33
На рахунок останнього абзацу – в яблучко :) Брехати не люблю, лецемірити теж. Читав не уважно, що є – те є. Від погляду на одні фейси хотілося (далі мовчу)... А про експертів, то просто перечитав перелік осіб Ричука Юрія там не вказано. Ой да ладно, про що це ми.... як то кажуть не суди і судимий не будеш.
Волинянин Показати IP 11 Березня 2011 09:48
Щодо коментаря "журналіста". Це ж колишній завбазою, шанована за радянських часів, але не тепер, людина. Чому він корчить із себе класика сучасної преси. Ганьба так некрасиво висловлюватися про колег, які дійсно заявили про себе як професіонали.
Коллега Показати IP 11 Березня 2011 09:52
Вот как такие рейтинги делают киевские издания. Учитесь!!!!!!!!! http://www.focus.ua/charts/651
Читач Показати IP 11 Березня 2011 10:10
Хай "журналіст" мовчить і сопе в обидві ніздрі, інакше напишемо, кому він служить і за що здирає гроші. Це зразок продажного газетяра.
зав. базою Показати IP 11 Березня 2011 10:15
Волинянину. На Волині є понад 300 журналістів і, очевидно, кожен може під коментарем підписатись цим професійним словом, а слідом за ним може підписатись інший "журналіст", щоб спровокувати написане. Така практика часто використовується на сторінках інтернет-видань з єдиною ціллю: копнути когось своїм ослячим копитом, заховавшись за іншим іменем. Щодо "завбазою" то цей автор завжди підписується під найгострішими текстами і хто його читає, той знає. І, до речі, ніколи не прогинався перед владою, наперекір "волинянам". Він був шанований тоді, шанований і зараз. Раджу "волинянину" чи "волинянці" ( а волинян є понад мільйон), вибирати біль конкретний псевдонім і ретельніше "вираховувати" справжнього автора коментарів. За це теж платять "гонорари". "Волинянам", звичайно.
Голова професора Показати IP 11 Березня 2011 11:17
А давайте ми дізнаємось скільки "журналістів" з філологічною-соцфаківською освітою?) Зрозуміло фах може бути й набутим, але в основному просто "гостра на язик" та ще й волею випадку дали в руки мікрофона) щось ми зїхали не в ту сторону, громадяни. а цікавіше було б зробити інет-голосування серед читачів газети за цих же жінок) в добивку до цієї, безперечно, цікавої статті)
Голова професора Показати IP 11 Березня 2011 11:30
Рожденный быть кассиром в тихой бане Иль агентом по заготовке шпал, Семен бубнов сверх всяких ожиданий Игрой судьбы в редакторы попал. .... В некрологах,средь пышных восклицаний, Никто,конечно,вслух не произнес, Что он,служа кассиром в тихой бане, Наверно,больше б пользы всем принес. Саша Черный
Мегаексперт. Показати IP 11 Березня 2011 14:50
жінці. Серед експертів не бачу 6 журналюг. Бачу двох: Пирожика і Ватащука. Решті ще треба зїсти пуд солі. Якщо ви відносите Григоренка до них, то автора можна віднести до числа балетмейстерів, хоч він таким не є.
нік Показати IP 11 Березня 2011 15:16
До цього списку належать дійсно жінки-лідери це Ващук та Соколовська. А решта це професіонали своєї справи з великої букви, як от лікарі,та ті які все собі купляють за гроші - Голєва, Ариванюк,Єремєєва,бо на більше вони нічого без грошей не варті.
ВІН Показати IP 11 Березня 2011 15:18
Зробіть опитування на "ТОП-20 впливових чоловіків Волині"
таня Показати IP 11 Березня 2011 18:21
цікаво хто СКЛАДАВ цей рейтинг? ЩО СТОСУЄТЬСЯ Гнатів, була б вона така розумна якби не мала б такого вчителя як Войнаровський. Легко йти "по трупах", коли є "великий патрон" Святослав Кравчук!
Таня до таня Показати IP 15 Березня 2011 11:29
Таня,а звідки ви це знаєте?
Mirna Показати IP 11 Березня 2011 22:50
віддає гниллю і цвіллю. фе! заздрість. марнославство. зухвалість. самовпевненість. кожен "критик" гадає, що його думка - беззаперечнеа істина.
банщик Показати IP 11 Березня 2011 23:58
ото дивлюся на весь той ТОП ідійсно Голова колгоспу,скандалістка Голєва,Катя що все село розвалила,службовці Державні що сплять на нарадах цілий день,і думаєш яка та Волинь бідна,якби не остання Дівчинка то й глянуть нема на що.
Viktor 69 Показати IP 12 Березня 2011 09:44
Подібні рейтинги завжди цікавлять громаду... Це не нове явище,звичайно, але все одно ВН молодці - креатив, як то кажуть... Але от експерти ваші - відстій...А ще Московка на 8-му місці?! Це що пропаганда БЛЯ(цензура)ВА????
гібур абр Показати IP 12 Березня 2011 11:06
Шо це за гон. На що впливають жінки під номерами № 5,7,8,10,11, 14,15,19,20. Дехото з них просто роблять свою справу а дехто й того не робить (маю на увазі номери які перерахував)
анонім Показати IP 13 Березня 2011 23:26
рейтинг і стаття складені ублюдочними сексистами.починаючи з "слабкої" статі і до всіх цих жалюгідних коментрів і заздрощів. моє вам фе!
рожищанка Показати IP 14 Березня 2011 08:28
Поету - Кучмук ніколи не була головою колгоспу в Ясенівці...
Любче до рожищанка Показати IP 29 Липня 2013 12:05
вона була головою колгоспу в Любчі
Любче Показати IP 29 Липня 2013 12:10
Ми так багато робимо для себе особисто, що забуваємо зробити одну добру справу для людини, яка поруч. Дуже шкода, що такі гарні жінки як Кучмук і Соколовська зробила для себе, а для односельців нуль. Вони ж думають що все досягли самі, але забули ціною чи їх життів. Адже щоб зробити кар'єру треба переступити і наступити на чиєсь життя правда ж

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus