USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Торік на Волині закрили 14 відділень «Укрпошти»

25 Березня 2019 22:07
«Укрпошта» стала приватним товариством, а торік 722 її відділення закрили. У результаті продажу супутніх товарів «Укрпошта» отримала 140 млн грн доходів.

Про це у відповідь на запит народного депутата Ірини Констанкевич щодо збереження мережі поштового зв’язку АТ «Укрпошта» і надання послуг з приймання та доставки вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою повідомило Міністерство інфраструктури України, йдеться на сайті нардепа.

«Наказом Міністерства інфраструктури від 14.12.2018 року №611 затверджено Статут АТ «Укрпошта», відповідно до якого змінено тип товариства з публічного на приватне. При цьому єдиним акціонером та стовідсотковим власником АТ «Укр¬пошта» залишається держава в особі Міністерства інфраструктури України, а форма власності – державною», – йдеться у відповіді.

У листі пояснюється, що оскільки АТ «Укрпошта» не є бюджетною організацією, товариство самостійно визначає плани та завдання, кількість відділень поштового зв’язку (ВПЗ) та чисельність працівників у такому обсязі, щоб мати можливість покрити витрати й забезпечити рентабельну діяльність.

«Протягом останніх років спостерігається стійка тенденція до падіння обсягів надання послуг населенню в сільських ВПЗ, що призводить до функціонування відділень на межі збитковості та недотримання прибутку АТ «Укрпош¬та». Тому частину нерентабельних стаціонарних сільських ВПЗ замінюють на пересувні ВПЗ з новими мобільними бригадами у складі начальника відділення, листоноші, водія-кур’єра, які в повному обсязі забезпечують якісне та швидке надання послуг клієнтам», – повідомляє Мінінфраструктури.

Згідно із відповіддю, режим роботи ВПЗ та частоту обслуговування на тиждень для кожного сільського населеного пункту встановлюють окремо, залежно від чисельності населення. Так, у містах Києві, Краматорську, Сєверодонецьку та в обласних центрах пошта працює п’ять днів на тиждень, у населених пунктах, де мешкає до 500 жителів, – один день на тиждень, від 501 до 1200 жителів – два дні на тиждень, від 1201 – три дні на тиждень.

За даними «Укрпошти», у 2018 році в Україні закрили 722 ВПЗ. На Волині – 14 відділень.

«Найближчим часом планують відновити роботу 50 та відкрити 11 нових ВПЗ. Крім того, буде вжито заходів щодо працевлаштування на вакантні посади колишніх працівників у разі їх звернення. Наразі незаповненими є 1188 вакансій листонош та 667 операторів», – запевняють у відповіді.

«З метою забезпечення прибутковості у ВПЗ Товариства разом з універсальними послугами поштового зв’язку також надають інші, нетрадиційні для пошти послуги, зокрема, здійснюють реалізацію товарів широкого вжитку. При цьому основними критеріями для відбору постачальників є ціна, бренд, закупівля через систему ProZorro, комісійна винагорода, яка забезпечує конкурентність товарів із рентабельністю не нижче, ніж 10%, попит товарів серед населення, доставка на умовах DDP (поставка із сплатою мита) до складів дирекції Товариства (обласні, районні склади). Зокрема, за 2018 рік АТ «Укрпошта» уклало 296 договорів та отримало доходи в розмірі 140 млн грн без ПДВ, а за січень 2019 року уклало 218 договорів та отримало доходів у розмірі 10,4 млн грн без ПДВ», – повідомили у Міністерстві інфраструктури.

За підсумками передплатної кампанії, на 2019 рік з доставкою з 1 січня передплачено 7,8 млн примірників друкованих видань, що становить 90% передплатних тиражів минулого року.

Згідно із відповіддю, «Укрпош¬та» запевняє, що тарифи на доставку друкованих періодичних видань наразі встановлено на рівні їх собівартості, а протягом багатьох років ця послуга для пошти була нерентабельною.

Так, до 31.12.2018 р. тариф на доставку друкованих видань за передплатою з доставкою з 1.07.2018 р. зріс на 24,7%, а з 1.01.2019 р. – ще на 19,2%.

«До процесу доставки періодики залучено майже 31 тисячу листонош та три тисячі одиниць автомобільного транспорту. Витрати на оплату праці листонош з нарахуваннями в загальних витратах АТ «Укрпошта» становлять близько 70%», – зазначено у листі.

Днями «Укрпошта» заявила про підвищення посадових окладів листоношам та начальникам сільських відділень у два етапи на 6% – з 1 квітня та з 1 липня. У прес-службі АТ уточнили, що підвищення зарплат відбудеться для листонош та начальників сільських поштових відділень, які мають посадовий оклад, менший за мінімальну зарплату з розрахунку на повну зайнятість.

Як повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян, підвищення стосуватиметься 37 тисяч співробітників «Укрпошти» – 29 тисяч листонош і майже 8,5 тисячі начальників сільських поштових відділень.

«На практиці ж таке анонсоване підвищення заробітних плат є дуже мізерним. У селах мого виборчого округу начальники ВПЗ та листоноші здебільшого працюють на 0,3-0,9 ставки. За таких умов на руки вони не отримують навіть мінімальної зарплати, розмір якої на сьогодні складає 4173 грн у брутто. Якщо провести розрахунок, то в начальника ВПЗ (що обслуговує два села, де мешкає майже 1500 людей), які наразі працюють на 0,9 ставки, зарплата зросте лише на 221,4 грн, для листоноші, яка має 0,75 ставки, – на 169,2 грн, – розповідає народний депутат Ірина Констанкевич. – Інший приклад: у ВПЗ, яке обслуговує три села, начальник нині працює на 0,4 ставки, отримуючи 1300 грн зарплати. Крім неї, тут ще є три листоноші на 0,3 ставки, зарплата кожної з яких за останній місяць склала 1250 грн. Дохід цього ВПЗ на місяць становить 19-20 тис. грн. У результаті так званого підвищення начальник цього ВПЗ отримуватиме заробітну плату, вищу всього на 78 грн, а листоноші матимуть той же заробіток, адже зарплата їх трьох в еквіваленті дорівнює розміру мінімалки. У той же час «Укрпошта» заявляє про збільшення своїх прибутків, особливо завдяки продажу супутніх товарів. Про це свідчать і цифри, наведені у відповіді Міністерства інфраструктури на мій запит.

Цей прибуток забезпечують саме листоноші, які у мороз, холод, дощ і спеку змушені нести бездоріжжям до осель, здебільшого пенсіонерів, важезні сумки з продовольчими товарами. У той же час заробітна плата гендиректора «Укрпошти» пана Ігоря Смілянського складається з посадового окладу в розмірі 744,6 тис. грн, надбавки за роботу в умовах режимних обмежень у розмірі 15% від посадового окладу та премії у відсотках за умови виконання умов контракту. Така несправедливість в оплаті праці – це неприпустимо».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus