USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Торік у волинському онкоцентрі у понад трьох тисяч пацієнтів вперше діагностували рак

5 Лютого 2024 12:34
Станом на січень 2024 року на обліку в обласному медичному центрі онкології перебуває понад 27 тисяч волинян з діагнозом «злоякісне новоутворення».

Впродовж минулого року в онкоцентрі виявили 3 040 випадків з вперше діагностованим раком, розповіла Суспільному медична директорка з контролю якості надання допомоги обласної клінічної лікарні Світлана Дмитрієва. З її слів, кількість виявлених злоякісних новоутворень на Волині збільшилась.

«На сьогодні зросла кількість пацієнтів з 4-ою стадією. Тому що з початком війни частина людей виїхала за кордон, частина не зверталася до лікарів. І втрачений час, за який вони могли вчасно діагностувати онкозахворювання», – каже Світлана Дмитрієва.
Пацієнтка Лідія Денисюк розповідає: торік у березні мала першу операцію із видалення пухлини.

Читати ще: Рак молочної залози не болить: волинські мамологи закликають жінок відкласти буденні справи і прийти на огляд

«Я її не відчувала, цю пухлину. Як би я її відчула, я б може раніше звернулась. Тепер знову пухлина і знову операція. Ця операція складніша, ніж попередня. Але я вам скажу, що я – людина позитив, з оптимізмом», – говорить пацієнтка онокоцентру.
Щотижня у загальнохірургічному відділенні онкоцентру 5 хірургів роблять до 20 операцій. Спеціалізація – на онкопатологіях шлунково-кишкового тракту, заочеревинного простору та шкіри, каже завідувач онкохірургічного відділення № 1 Віталій Супрунець.

Читати ще: «Хірургія може радикально пролікувати рак». Волинський онколог – про виникнення ракових пухлин та види обстежень

«Роботи вистачає. Що стосується занедбаності, то зараз у зв’язку воєнним станом занедбаність зросла, тому що не кожен пацієнт може своєчасно звернутись до свого онколога», – зазначає завідувач.
У хіміотерапевтичному відділенні, яке розраховане на 55 ліжок, проводять медикаментозне лікування онкохворих.

Читати ще: Луцький онколог: «Наші пацієнти ведуть ще й особисту війну – з раком»

«Щодня в нас поступає близько 30 людей. І так само щодня виписується. Цикл сучасної хіміотерапевтичної схеми лікування короткий – 1-3 дні, тому пацієнти тут мінімально затримуються», – говорить завідувач хіміотерапевтичного відділення онкоцентру Ігор Чоплак.
Впродовж 2023 року в онкоцентрі пролікували 10662 пацієнти, з яких 618 – переселенці, додала медична директорка Світлана Дмитрієва. З її слів, торік найчастіше виявляли немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, рак молочної залози, рак легень, рак передміхурової залози та злоякісні новоутворення ободової кишки.

Читати ще: Найчастіше трапляється у віці 40-60 років: волинський онколог про симптоми та алгоритм обстеження при раку товстої кишки
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus