USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Торік «Устилуг» вперше випередив «Ягодин» за трафіком автотранспорту

8 Січня 2024 20:24
Минулоріч митний пост "Устилуг" вперше випередив "Ягодин" за трафіком автотранспорту через пункти пропуску на державному кордоні у межах Волині за 2023 рік.

Про це повідомляє Волинська митниця.

Митний пост "Устилуг" відкрили 6 січня 1945 року і довгий час розглядали як "молодшого брата" балуваного реконструкціями "Ягодина". Україна як незалежна держава розбудувала "Устилуг" у 1997 році. Після цього уперше в історії українсько-польських стосунків саме там впровадили експериментальний проєкт спільного митного і прикордонного контролю. З 2000-го року "Устилуг-Зосін" заявив про себе як про міжнародний пункт пропуску. Однак спроможності оцінювались "туристичними" – для переміщення громадян на легкових авто масою до 3,5 тонни. Під час пандемії коронавірусу у 2020-2021 роках пункт пропуску взагалі припиняв роботу.

Але з початком повномасштабного вторгнення він став універсальними і широко відкритими дверима в Європу для мільйонів громадян, які перетинали українсько-польський кордон пішки або в автомобілях, незалежно від їхніх габаритів. За 2023 рік, зокрема, "Устилугом" скористалось понад 1,5 млн водіїв та пасажирів, які перетинали кордон в обох напрямках на легкових (майже 380 тисяч), вантажних (майже 60 тисяч) авто або в автобусах (понад 16 тисяч рейсів).

Таким чином, зважаючи на заборону пропуску легкових авто та блокування руху ваговозів через "Ягодин", митний пост "Устилуг" вперше випередив свого багаторічного "наставника". У 2023 році ним скористалося 453 тисячі транспортних засобів проти 420 тисяч, які перетинали кордон через "Ягодин".

"Такі підсумки 2023 року примушують глибоко засумніватися у доцільності продовження заборони руху легкових транспортних засобів та нерегулярних пасажирських перевезень через "Ягодин". Порожнеча, яка триває в ньому уже майже два місяці, – то заморожені державні ресурси. Ними могли б користуватись люди, які нині стоять у вже хронічних та виснажливих чергах перед "Устилугом". За добу у 2023 році він оформляв в середньому 589 машин на виїзд з України та 652 – на в'їзд. У їхніх салонах кордон перетинало за добу 4203 громадяни", – зауважуть у Волинській митниці.

Читати ще: «Від блокування польсько-українського кордону виграє лише Росія», – Уповноважений ВРУ з прав людини у Луцьку

Як повідомляли, Україна стала однією з перших країн у світі, яка запровадила електронну чергу перетину кордону, і першою у світі, де електронна черга перетину кордону стала безкоштовною для перевізників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus