USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Забуті традиції під час випікання паски та гра з крашанками: як на Волині по-своєму відзначають Великдень

16 Квітня 2023 10:03
Великдень – давнє обрядове свято, традиції якого українці плекали століттями та зберегли до сьогодні. Жителі кожного регіону додавали до нього автентичні елементи, збагачуючи спільні звичаї святкування. Зокрема цікаво спостерігати за тим, як готуються та зустрічають Великдень волиняни.

Про святкування Великодні на Волині йдеться у сюжеті Ukraїner.

Як і всі українці, волиняни ходять до церкви, печуть паски, виготовляють писанки, але роблять це по-своєму. Саме на Волині у 2013 році знайшли писанку, яку деякі науковці вважають першою: її виготовили близько 950 років тому.

Із особливою шаною на Волині ставляться до випікання обрядового хліба – паски. Коли її ставили в піч, то перехрещували й обов’язково клали поверх посвячені напередодні гілочки верби. Якщо котики на них жовті – паска буде такого ж кольору, вдасться й «виросте» (тобто тісто добре зійде).

Читати ще: «Битки», «волочебне» і «поливаний понеділок»: традиції та обряди волинян на Великдень

Процес підготовки до свята був тривалим і з низкою звичаїв, як і дні після великодньої ночі. Наприклад, особливою волинською традицією під час святкувань є гра з крашанками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Віра Показати IP 16 Квітня 2023 12:38
Дуже повчальний фільм! Дякуємо! Христос воскрес! Воістину воскрес! Нехай із Воскресінням Господнім воскресне Українська Земля!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus