USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Степан Родич: «Віддаємо інформаційний простір на поталу агресору»

18 Січня 2020 21:00
Із 28 січня окрема група телеканалів супутникової трансляції припинить некодоване існування в ефірному просторі України. Із вільного доступу зникнуть 23 телеканали найбільших медіагруп України: 1+1 media, StarLightMedia, InterMediaGroup, Медіа Група Україна. Що стоїть за кодуванням каналів, в ефірі програми «На часі Гість» телеканалу «Аверс» розповів журналіст, медіаексперт Степан Родич.

Степане Володимировичу, чи варто хвилюватися населенню?

Останнім часом в Україні відбуваються події, які важко пояснити. Спочатку телеглядачів лякали картинкою про те, що супутниковий сигнал низки каналів буде закодовано. Будьмо відвертими. Що це за канали? Це канали українських олігархів, які, очевидно, хочуть заробити якусь копійку, причому суттєву. Адже пропонують кілька пакетів, найдешевший коштуватиме в межах 80 гривень, а найдорожчий – 249 гривень. Це оплата за контент. Але для того, щоб глядачі могли дивитися ці канали, треба ще купити новий тюнер. А їх вартість – від 1099 до 2999 гривень.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: ДАТУ КОДУВАННЯ КАНАЛІВ ПЕРЕНЕСЛИ

У який спосіб український споживач нині може дивитися телебачення?

Це цифрове телебачення, Т-2, супутникове, кабельне, а також канали, що йдуть в інтернет-трансляції. Якщо зараз ми можемо приймати 30 каналів на цифрі, то супутникове телебачення має набагато більше можливостей. Хоча формат і там, і там якісний.

У 2018 році Україна перейшла на цифрове мовлення, вимкнувши аналогове телебачення. Було чимало застережень з цього приводу, ми проводили велику роз’яснювальну роботу. Знаємо, що із вимкненням аналогу на території Волинської області чимало людей перестали мати доступ до українських телеканалів, особливо ця проблема актуальна у північних районах. Разом з тим, у прикордонних районах навіть кімнатні антени спокійно приймали білоруське та польське телебачення. Я вважаю таку інформаційну політику недолугою. Якщо сьогодні ми кодуємо канали українських олігархів, а в людей залишаються тюнери старої системи, які спокійно приймають російські телеканали, то їм під гарним соусом подають ту інформацію, яка потрібна агресору.

Що Україна дає глядачеві, кодуючи канали? Скажіть, сьогодні, маючи антени старого зразка, які приймають польські, білоруські, російські канали, хтось побіжить платити 2999 гривень, щоб купити тарілки й тюнери, які нам пропонують олігархи? Окрім того, за кожен місяць встановлюють абонплату залежно від пакета. Якщо найменший пакет буде давати 86 телеканалів, а найдорожчий – 127, хто за такої фінансової кризи, низьких зарплат і пенсій за них платитиме?

Напевно, люди намагатимуться в якийсь спосіб розкодувати ці канали.

Я вже розмовляв про це із фахівцями. Французьку систему, яку на сьогодні запропонували, розкодувати практично неможливо. Люди просто не дивитимуться ці канали. І що виходить? Українець, маючи супутникову антену, не викидатиме її, а дивитиметься доступні польські, білоруські, російські канали. Де державна інформаційна політика? Тиражі газет катастрофічно впали, чимало з них позакривалися, дротового радіо практично немає. А поліські райони Волині не мають навіть змоги приймати цифрове телебачення.

У 2014 році Національна рада з питань телебачення і радіомовлення замовила в Державному центрі радіочастот прорахунок для 314 населених пунктів України, в тому числі для 11 населених пунктів Волинської області. Уже почався 2020 рік. Жодної частоти для Волинської області не прораховано. У нас стоять телевізійні вежі, які вже можна завантажувати, у Камені-Каширському, в Цумані, у Кортелісах. Чому там нема українського мовлення? За це хтось має нести відповідальність.
У переліку каналів, які закодують і переведуть у комерційну площину, нема UА:Першого. Він нібито як національний канал лишається у вільному доступі. Але що це за контент?

Так, є надія, що хоча б суспільний мовник залишиться в некодованому форматі. Знаю, що вже ухвалено рішення Нацради про те, щоб зробити сьомий мультиплекс, у якому можна буде розмістити ще кілька телеканалів, які будуть працювати на звільнених частотах після вимкнення аналогового телебачення. Це, до речі, дуже потужні передавачі. Вони залишилися на вежах і у Ковелі, і в Підгайцях. Питання в тому, коли це вирішиться. Чому лишаються некодованими канали, які контролює оточення Медведчука і які є відверто проросійськими? Якщо держава не може знайти гроші, щоб проплатити загальнонаціональні канали, аби їх не кодували, то хтось їх знайшов, аби канали 112, Newsone, ZIK, «Прямий» лишилися некодованими. І якщо ми сьогодні кажемо, що UА:Перший не має контенту, який міг би зацікавити глядача і через який можна було б вести державну політику, то віддаємо інформаційний простір на поталу країні-агресору.

В інтернеті є чимало різноманітної інформації щодо закодування телеканалів, у тому числі й про те, що в Європі усі канали закодовані та платні. Але ж це неправда.

Звісно, неправда. Провідні канали, як-от ВВС, CNN тощо, у вільному доступі. На них іде державна політика.

Що у нас? Маємо суспільний телеканал з нульовим рейтингом під орудою Аласанії, який знищив телебачення. Було у нас телебачення для іномовлення – UA. Українські мудреці від телепростору днями просто звільнили колектив. Перепрошую! Але ще торік, перебуваючи за кордоном, я міг дивитися цей канал і в Хорватії, і в Італії тощо. Що тепер? Адже в тій самій Польщі без перешкод на кабельному телебаченні можна знайти пропагандистські російські канали.

Врешті-решт, має бути вироблена державна інформаційна стратегія. Поки на державному рівні не буде ухвалено якусь програму, ми так і будемо в тому болоті, витягуючи одну ногу, застрягати іншою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ххх Показати IP 18 Січня 2020 21:37
Слава шоколадному педро,це приньому це приймали.
Анонім до Ххх Показати IP 18 Січня 2020 22:21
Хотів щоб всі стрибали...
ку Показати IP 18 Січня 2020 23:00
Та закодуйте ви їх всі. Як не політиків брехливих показують, то придурків від політики. Таке телебачення можна дивитись за умови доплати глядачам, а не платити ще комусь за це .
Анонім Показати IP 19 Січня 2020 00:03
Дійсно,руйнують Україну з середини блокуючи свої канали,ну хоч зароблять грошенят.А як це ще можна назвати по іншому.
саме так Показати IP 19 Січня 2020 09:18
Я зразу сказав, що викидати не буду, а поверну на інший супутник і це будуть не англомовні канали. За мову Петро боровся, повводити квоти і обрізати тв Л логіка.
Небайдужий Лучанин Показати IP 19 Січня 2020 10:22
Помоєму, руйнують Україну зсередини якраз таки інформаційні канали, показуючи інформацію в діаметрально протилежних полях і налаштовуючи українців проти українців. Якби взагалі ТБ заборонили, зразу люди заспокоїлися б.
Я Показати IP 19 Січня 2020 12:43
Яка мова про Україну, про націю, про національне телебачення коли всього цього у нас вже пів року немає, а тим більше там де завиднілися гроші. А гроші не пахнуть, але що буде потім?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus