USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Три дні у лікарні, а потім реабілітація. Якою має бути медицина на Волині

29 Травня 2017 19:00
Україна паралельно з реформою децентралізації впроваджує низку інших реформ, одна з яких – медична. Каменем спотикання нині в краї стало створення госпітальних округів. Але це не єдина особливість цієї реформи.

Про можливі нововведення волинські медики спілкувалися під час семінару «Реформа медицини: госпітальні округи, створення та функціонування підрозділу первинної ланки охорони здоров’я в ОТГ».

Нагадаємо, Кабмін завернув проект з 5 госпітальними округами для Волині, тож область досі не має переліку цих об’єктів. Як зазначила заступник голови ОДА Світлана Мишковець, цього року область вже не увійшла в перелік тих регіонів, які отримали шанс на ремонти доріг, що ведуть до лікарень другого рівня інтенсивного лікування.

На зустріч прибув і директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак, який пояснив: реформа медицини - це математика. Райони з часом зникнуть у тому розумінні, в якому вони є зараз.

«Як правило госпітальні округи - це в основному майбутні райони, але й це не точно. Має минути рік, щоб побачити конфігурацію. За великим рахунком госпітальний округ - це вся область, але тоді порушується правило золотої години. Адже фактичне інтенсивне втручання має бути протягом години», - зазначає він.

Проте, Юрій Ганущак додав, водночас має бути завантаженість медустанови, щоб лікарі не втрачали кваліфікації. Тому серед вимог до створення госпітальних округів - мінімальна кількість потенційних пацієнтів має складати 100 тисяч.

В госпітальному окрузі має бути мінімум одна лікарня інтенсивного лікування, але її функції можуть розділяти різні заклади. Приміром, одна спеціалізуватися на кардіології, інша – на хворобах опорно-рухового апарату.

Крім того, в ідеалі час перебування пацієнта в лікарні інтенсивного лікування - 3 дні. А потім він має бути направлений в найближчу реабілітаційну клініку. А цього нашій медицині не вистачає. Як не вистачає і хоспісів, адже сьогодні гостро стоїть проблема такого догляду.

Саме тому перейматися питанням реформи медицини мають насамперед органи місцевого самоврядування і цей процес невід’ємний від децентралізації, йшлося під час зустріч.

Нагадаємо, на Волині триває дискусія щодо кількості госпітальних округів. Облдержадміністрація вирішила, що на Волині варто створити 3 округи, а народні депутати та депутати обласної ради наполягають, що така кількість – надто мала, адже віддалені села залишаться поза межею доступності, а 80% людей з північного Полісся не зможуть отримати доступної медичної допомоги.

До слова, під час візиту на Волинь виконувача обов’язків Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун посадовець зауважила, що «Київ не повинен наказувати» щодо кількості госпітальних округів, які повинні бути створені в області.

Своєю чергою, народні депутати Ігор Гузь та Ірина Констанкевич переконані, що Волинська область повинна мати повноцінну кількість госпітальних округів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Цікаво Показати IP 29 Травня 2017 19:18
"...який пояснив: реформа медицини - це математика. Райони з часом зникнуть у тому розумінні, в якому вони є зараз." - Це часом не тісно зв'язано з https://www.volynnews.com/news/all/dva-sela-na-volyni-zalyshylys-bez-zhyteliv/ ? Поки що я не бачу інших варіантів. Хто не так давно лежав в лікарні? Вас сильно вилікували і поставили на ноги за 10 днів? А якщо взяти хірургію, то потрібен час на підготовку до операції, час на операцію, час після операції (люди і по декілька днів в реанімації лежать аби прийти до тями), час на хоч якесь мінімальне загоєння ран щоб тканини хоча б злиплися до купи, щоб людина могла піднятися та хоч трішки пройти без наслідків. Тоді можна і на реабілітацію. Але ж в 3 дні хто вкладеться? Що можна зробити за 3 дні пацієнту? Ті хто придумав такі реформи чітко знають що якщо їм знадобиться лігти в лікарню, то їх там будуть тримати стільки скільки потрібно, а не згідно їх наказів. Так що ж таке людина в їх розумінні?
ОДНОКУРСНИК ГАННУЩАК Показати IP 29 Травня 2017 20:06
ЮРА ГАННУЩАК ХЛОПЕЦЬ РОЗУМНИЙ ЖИВ ЗАКОРДОНОМ МАЄ ДЕКІЛЬКА ОСВІТ АЛЕ ЮРА НІ ДНЯ НЕ ПРАЦЮВАВ НІ НА КЕРІВНИХ ПОСАДАХ НІ ВЗАГАЛІ НА СЕРЙОЗНИХ ПОСАДАХ АЛЕ ОДНА І З СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ЮРИ МАТАМАТИКА ОТ ВІН І ХОЧЕ ЛЮДСЬКЕ ЖИТТЯ ОБРАХУВАТИ ФОРМУЛАМИ А ТАК НЕ БУДЕ І ЮРА ЖИВЕ У КИЄВІ ДЕ ВСІ МОЖЛИВОСТІ ЛІКУВАТИСЬ ДЛЯ ТАКИХ ГРАНТОЇДІВ Є А НАСПРАВДІ ЙОГО ТРЕБА ПРИЗНАЧИТИ ГОЛОВОЮ РДА У ЛЮБЕШІВ І ЧЕРЕЗ МІСЯЦЬ ВІН ЗАСПІВАЄ ІНШУ ПІСНЮ
Петро до ОДНОКУРСНИК ГАННУЩАК Показати IP 29 Травня 2017 21:28
Освіта ніколи розуму не додавала, а освітчений дурень - страшне лихо! Клоуни з іншої реальності вбивають залишки медицини.
? Показати IP 29 Травня 2017 21:15
Чому не переймають досвід реформування медицини у Белорусіі та Росії?
Петро до ? Показати IP 29 Травня 2017 21:35
Це кодло може тільки перейняти гроші "на реформи", або спати на матроса з грошима. Реформа була б реальною, коли реформаторів стануть лікувати не Феофанії, а в лікарні загального користування і з прийомом згідно черги до лікаря.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus