USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Три госпітальні округи – це геноцид населення», - Ірина Констанкевич

2 Лютого 2017 15:21
Створення трьох госпітальних округів на території Волинської області порушує головний принцип медичної реформи – доступність до інтенсивної медичної допомоги. Адже, приміром, віддалені поліські села, які пропонують включити до Ковельського медичного округу, будуть розташовані за 100-115 кілометрів від центрів госпітальних округів, хоча Постанова Кабміну говорить, що відстань має бути не більше 60. Саме тому на Волині наполягатимуть на створенні 6 госпітальних округів.

Про це стало відомо під час чергового засідання 10 сесії Волинської обласної ради 2 лютого.

Голова фракції УКРОП Вячеслав Рубльов зачитав звернення до Президента України, Прем’єр-Міністра України щодо створення на Волині 6 госпітальних округів. Адже створення 3 округів не вирішить питання якісної і доступної медицини.

«На нашу думку, визначення госпітальних округів з обов’язковою наявністю в них передбаченої кількості осіб призведе до штучного укрупнення госпітальних округів без урахування специфіки і географічного розташування територій, транспортного сполучення, реального стану доріг тощо. Як результат - буде знівельована головна мотивація щодо їх утворення, а саме - забезпечення позитивного впливу на якість, своєчасність і доступність надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню. Крім того, незадовільний стан доріг до віддалених населених пунктів області та недостатнє транспортне сполучення між ними, особливо у зимовий період, ніяким чином не сприятимуть якісному та своєчасному медичному обслуговуванню жителів населених пунктів, віддалених від центрів госпітальних округів», - йдеться у зверненні.
Відтак, враховуючи наступні чинники: густота населення, динаміка приросту населення, віддалення населених пунктів від центрів, зону радіоактивного забруднення, депутати пропонують утворити 6 госпітальних округів: Любомльський, Володимир-Волинський, Камінь-Каширський, Нововолинський, Ковельський та Луцький. Та в процесі обговорення пропозицію розширили до 8 округів, додавши ще Ратнівький та Маневицький. До депутатів обласної ради звернувся нардеп Ігор Гузь, який зазначив: в Чернігівській області, яка за населенням, за географією схожа з Волинською, там домагаються створення 7 госпітальних округів.

«Там йдуть одним фронтом. А в нас голова ОДА Володимир Гунчик, виконуючи завдання Адміністрації Президента і Кабміну - вперся і стоїть на 3-х округах. Але ми повинні консолідовано підключитися. Ви зайняли в цій ситуації ганебну позицію, ви виконуєте роль служаки Петра Порошенка, але це не завод. Треба вмерти і відстояти 6 округів, а ви гальмуєте. Я питав у Уляни Супрун (Міністр охорони здоров’я України - ред), вона каже, що ситуація гальмується ОДА. А госпітальні округи - це додаткові кошти на апаратуру, на транспорт. А нас люди будуть клясти, тому прошу відкинути позицію і в лютому разом іти в Кабмін, щоб відстояти округи», - звернувся нардеп до голови ОДА.
Ще й зазначив, що в розмові з одним із депутатів голова ОДА сказав, що «не дасть Гузеві 2 госпітальні центри на округ».

До обговорення долучилася і нардеп Ірина Констанкевич, яка клопочеться про створення госпітального округу в Камені-Каширському. Адже, зазначила вона, пропонуючи створити 3 госпітальні округи, ОДА порушила головний принцип – доступність інтенсивної допомоги.

«Що ми маємо в результаті? 80% людей з північного полісся не отримають доступної медичної допомоги. У Камінь-Каширському районі 43 населених пункти поза доступністю 60 км, у Любешівському районі – 47, у Ратнівському - те ж саме. З села Цир до Ковеля 110 км, з села Ветли - 95, з села Деревок 15, Гурки - 111. Таких 47 сіл. І що робити тим людям, хто живе за 2 години доїзду до лікарні 2 рівня? Помирати в дорозі? В Колках 50 хвилин чекали швидку медичну допомогу і чоловік помер, не дочекався. Ми будемо ховати наших людей, бо в нас немає можливості забезпечити доступну якісну медичну допомогу? В інших областях адміністрація чує людей. Сумська область створює 5 округів і бореться за 6 округ. Чому волинян, чому волинське полісся дискримінують? Тільки тому, що це селяни? Вони і так обмежені злиднями, безробіттям, хворобами. Але вони виживають, народжують дітей, платять податки. Це геноцид проти своїх же людей. Володимире Петровичу, що ми робимо? Ви керівник, займаючи посаду такого рангу, маєте дбати і за свою малу батьківщину – Камінь-Каширський. А ми отак «зливаємо» цих людей», - заявила з трибуни нардеп.
До депутатів звернулися й представники населених пунктів, де просять створити округи. Приміром, Катерина Чубок з Володимира-Волинського нагадала, що щодня у місті лікують військовослужбовців. Лише за січень там пролікували майже 200 військових. Крім того, Володимир-Волинський розташований на перетині трьох трас державного значення, у тому числі й міжнародних.

Депутат облради Святослав Кравчук запропонував звернення направити МОЗ і всім нардепам від Волині. Адже, якщо зараз не створити округи - не буде держпідтримки, кваліфіковані лікарі підуть звідти, не буде апаратури, і, відповідно, не буде допомоги людям.

А ось депутат Михайло Бегаль так категорично не налаштований.
Каже, свого часу такі ж заяви про знищення народу були й під час реформування дільничних лікарень. Та, водночас, він запропонував створити і Ратнівський госпітальний округ, бо там теж є населені пункти, яким до Ковеля більше 60 кілометрів. Його підтримав і депутат від БПП Володимир Бондар.

Такий дуалізм депутата здивував голову обласної ради Ігоря Палицю. Він зазначив: мало хто розуміє, що буде після створення госпітальних округів.

«Знаєте, що буде завтра? Завтра інші районні лікарні ляжуть на бюджет обласної ради, адже з держбюджету припинять надавати медичну субвенцію, як це було з ПТУ, з оплатою праці технічним працівникам шкіл і медзакладів почнуться проблеми. І ви будете скорочувати працівників і ліжка, якщо не відстоїмо всього. Ми не повинні просити, є 100 тисяч населення, є 60 км, є лікарня другого рівня - і на це потрібні гроші з державної казни. Потім нам доведеться дивитися в очі людям. Ми маємо максимально взяти все з постанови Кабміну», - наголосив він.
Так само Ігор Палиця здивувався, чому мовчить Маневиччина, на що депутат Людмила Кирда запропонувала створити Маневицький госпітальний округ.

Голова ОДА Володимир Гунчик теж взяв слово і намагався відповісти на всі зауваги. Він переконував, що «про округи для Гузя» не говорив нічого. А ось щодо інших районів, сказав: де ж були раніше очільники районних лікарень. Мовляв, чому в одній лікарні є гуртожитки, лікарі, обладнання, а в інших – ні. Він переконував: лікарні, які не стануть центрами округів, не втратять свій статус, а, можливо, йтиметься про їх реформування. А ще запитав, чому ніхто донедавна не піднімав питання створення округів.
«Про округи вже говорять 3 місяці, за цей час ми закликали, на нарадах запрошували до дискусії і це питання не закрито. Я сьогодні прислухаюся до думки депутатів і скажу, що ми на днях направимо у столицю пропозиції на основі рекомендацій депутатів. Але давайте визначимося, що я несу: 6, 8 чи 10 округів», - переконував у своїй лояльності він.

Натомість голова облради Ігор Палиця нагадав: в постанові вказані конкретні параменти, відповідно до яких мала б розраховуватися кількість госпітальних округів. А якщо намалювати «з колін» міфічну цифру, то документи з Кабміну повернуть.

«Ми що тут, клоуни? Ваші фахівці мають вивчити кілометраж, густоту населення і обґрунтувати реальну кількість округів. А ви виступаєте 3 округи і крапка. Якщо по постанові на Волині виходить 6 чи 7 округів, то нащо робити 8-10? Щоб завернули? Я звертаюся до керівника СБУ: такі речі підставляють президента, коли їх представник виконує чиїсь забаганки, не бачачи народ. Такими діями ми робимо більшу терористичну небезпеку. Не дай Бог повториться 2014 рік, коли не бачитимуть люди в нас влади, яка має вирішити їхні питання. Нащо нам гратися 8, 10 округів? Є постанова, ми виконали її вимоги, якщо нам не дозволять, ми подамо в суд і виграємо його», - підсумував він.

Що цікаво, голова ОДА також зазначав, що навіть думку депутатів облради питав, але не отримав відповідей, зокрема, назвав і голову медичної комісії Олександра Зінчука, який нібито входив до складу робочої групи. Остання заява того ж Олександра Зінчука відверто здивувала, він повідомив, що його один раз лише запросили на зустріч до заступника Світлани Мишковець, яка відбулася за закритими дверима, і один раз звозили до Нововолинська. Ото й усі консультації. А профільна комісія підтримала створення 5 округів на Волині.
Урешті, депутати вирішили голосувати за звернення. Зокрема, проголосували за створення 8 округів. Щоправда, це рішення рекомендаційне, а облдержадміністрація має оперувати реальними фактами і показниками.

Як згодом пояснила під час зустрічі з людьми, які приїхали до облради, Ірина Констанкевич, пропозиція про ще 2 округи - Ратнівський та Маневицький - зроблена свідомо депутатами від БПП, щоб кабмін відхилив пропозиції Волині і область залишилася з 3-ма округами. Відтак, і вона, і Ігор Гузь запевнили волинян, що продовжать добиватися створення Володимир-Волинського, Любомльського, Камінь-Каширського, Нововолинського, Ковельського та Луцького госпітальних округів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Сераховичі Показати IP 2 Лютого 2017 15:32
Дай Бог нашому теляті вовка з"істи! Але депутатам і обл ,і рай рад хоч іноді варто думати та завжди пам"ятати ,- що ви не вічні.
Оса Показати IP 2 Лютого 2017 15:40
А чому б не позакривати всі лікарні ,школи ,садочки для цього бидла зовсім !!? Хіба вони нам "царькам" потрібні ще тільки за бидлоту не переймались .Дай лікарню в кожне село.школу.садок.марштутки заміни на мерси .проведи метро і т.д...... А потім залиш свою "бідну " родину без квартири в Києві.Львові чи Луцьку .А Ви про нас нещасних гунчиків порошенків гройсманів подумали як нам поміж вами жити на мінімалку.................??????а як це ..........???хіба так живуть?годують дітей?купують житло?машини?відпочинок у теплих краях???? люди ми так не можемо бо ми ізбрані Ми навіть у храмі перші .Ми навіть в лікарні перші.Ми навіть,навіть,навіть .......??? там теж будем перші.Вам ясно.!
Без інвестицій нема Показати IP 2 Лютого 2017 17:58
Від кількості "округів" пересічному мешканцю ні холодно, ні жарко. Бо реально надає допомогу не умовний "округ", а лікарня, амбулаторія, ФАП. Мережа цих лікувально-профілактичних закладів є основою доступності населення до охорони власного здоров'я. Бо перелицьовування дірявого піджака, як не вправляйся, статечного фрака не створить. Взагалі оті окружні бар'єри є нісенітницею з огляду на право пацієнта вільно обирати як лікарню, так і лікаря. І жодні кордони не заставлять людину лягати під ніж непрактикуючого хірурга з "своєї" лікарні з кількома десятками операцій на рік. Бо рядом, на суміжній території, його колеги оперують людей десятками на добу, медсестри їх, післяопераційних, успішно виходжують, спираючись на серйозну практику і величезний напрацьований досвід. Для того аби ці ЛПЗ не лише існували, виживаючи, а функціонуючи розвивалися, треба не малювання уявних кордонів по карті Волині, а, хоча б, трикратне збільшення фінансування галузі. Як того вимагає закон. Ось тоді й відпаде потреба пацієнтам купувати ліки і витратні матеріали, а медикам стояти з простягнутою рукою, залучаючи кошти на оновлення засобів ліквального процесу.
Просто я. Показати IP 2 Лютого 2017 19:28
А де ж Маневицькі? Чому мовчать депутати? Чи Линдюк вже все узгодив з Гунчиком і отримав "добро" і Маневичам округ не потрібний? Ганьба нинішній місцевій владі. Линдюк з Мельником "злили" район.
Маневичанка до Просто я. Показати IP 2 Лютого 2017 21:59
Так їхні старі батьки не живуть у віддалених селах, куди "швидка" і їхати не хоче. Їхні діти не їздять до школи по жахливих дорогах у ніби нових автобусах, у яках на другому році експлуатації відвалюються двері. Їхні рідні не стоять у черзі за хлібиною, яку привозять в село три рази на тиждень. Хіба вони знають, як живуть у деяких селах Волині у 21 столітті? Та ніколи ситий не зрозуміє голодного!!!!!
Анатолій Романюк Показати IP 2 Лютого 2017 20:30
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1320944877961774&id=100001388228948
Просто я до Анатолій Романюк Показати IP 2 Лютого 2017 21:01
Ну і що, що з того, що прийняла звернення. Далі що? Хто підтримав це звернення (хто взагалі з можновладців його читав, аналізував). Чи просто так, відписочка для населення, буцім, влада все робить для населення. А нічого не робить. Потрібно відстоювати інтереси регіону, їхати кудись, добиватися, стукати, щоб тебе почули! На те ви і представники регіону, вас обрали люди, повірили вам. Не бачу ніякого зрушення, звичайні "крикуни"
от такі ми Маневичан до Просто я Показати IP 2 Лютого 2017 23:09
Дивує одна річ. Чому ж шановна наша депутат. яка побувала в Маневичах. не почула жителів району. а продовжує відстоювати знову К Каширький округ? Добре, що наших обласних "народних" мовчунів хоч розбудив голова обл. ради, то хоч вигукнули , що і нам потрібен також округ. Дякуємо пане І Палиця Вам за це, а то були б проспали все вони.Зрозуміло, маючи прекрасну лікарню та поліклініку ,в які вкладені колосальні грошові кошти.і не тільки українські (маю на увазі роботи по отепленню) а також найздоровішу укр націю Полісся де ніхто ніколи не хворіє , то можна і відмовитись від округу. А ви шановні керманичі питали про те в наших людей, чи саменькі ми все вирішуємо? Напевно так краще вирішувати. по-тихенькому. НАМ ПОТРІБНА МЕДИЦИНА.в нашому райцентрі і ми розуміємо що таке госпітальний округ а не лукарня 2 -ої категорії.
Маневичани Показати IP 2 Лютого 2017 21:30
Чому мовчить депутат обл.ради від БПП і одночасно головний лікар Маневицької ЦРЛ- Олег Бегаль, яка його позиція?! Чому Він на відміну від його однофамільця із Ратнівського району не виступив в облраді, щодо створення округів, чи він є маріонеткою в руках линдюка та гунчика?Маневичани хочуть почути відповідь на сторінках районної газети Нова Доба...Інакше будемо пікетувати Маневицьку ЦРЛ і РДА.
пацієнт Показати IP 2 Лютого 2017 21:35
Чому від Загорівки до Криничного-більшість хворих(НЕ ТЯЖКИХ)ідуть на лікування до Луцька?хоч медперсоналу з цих сіл є багато? коли почали іздити на перекомісію в К-Каширський.де Ви були тоді сьогоднішні патріоти?
Лікарі Показати IP 2 Лютого 2017 22:19
Працювали не жаліючи ні часу ні власного здоровя-цілодобово надаючи допомогу як на первинній так і на вторинній ланці.А якби влада турбувалася за пресиж лікарні та надавала фінансування на апаратуру то можна було б надавати в рази ширший спектр допомоги.
Просто я. Показати IP 3 Лютого 2017 08:26
Я зрозумів одне - населення Маневицького райну для його керманичів - це таке бидло, до думки якого прислухатися негоже. Навіщо обираємо депутатів? Чи всі вже "кишенькові"?
Просто я до Просто я. Показати IP 3 Лютого 2017 08:40
Вибачте, мені шкода і вас, лікарів, і нас, ваших пацієнтів. Ще раз переконуюсь - щоб догодити КОМУСЬ (а може й поділити щось), ніхто з населеням не рахується.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus