USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Три гріхи Порошенка і його команди

21 Березня 2016 07:00
На питання: «Коли Петро Порошенко вирішив, що хоче відставки прем'єра Арсенія Яценюка, один з його найближчих соратників без роздумів відповів:« У день, коли Арсенія Петровича призначили прем'єр-міністром».

Про це повідомляє Inshe.tv.

Люди з оточення глави держави запевняють, мовляв, у президента до Яценюка немає нічого особистого, просто той переконаний, що прем'єр повинен бути «його людиною». А ще вони стверджують, що Порошенко не «включить задню», і рано чи пізно доб'ється відставки прем'єра. Це вже справа принципу.

За півтора року президентства Петро Порошенко привчив до того, що любить «підвішувати ситуацію» і «заморожувати конфлікти», а на радикальні дії йде тільки, коли на 100% впевнений у своїх силах.

Найяскравішим прикладом таких дій глави держави стала відставка Ігоря Коломойського з посади голови Дніпропетровської ОДА. Спочатку в те, що співвласник групи «Приват» добровільно піде з посади, не вірилося. Але після 18-годинних переговорів з Порошенком він зробив це. Однак, конфлікти між людьми зі свого оточення Порошенко вважав за краще заморожувати.

Коли в лютому 2016 року президент публічно запропонував прем'єру звільнитися з посади, здалося, що історія з Коломойським може повторитися. Адже, якщо президент все ж таки зважився довести конфлікт до кінця, значить, він упевнений у своїй перемозі.

Але час показав, що чіткого розуміння, як саме Порошенко прибере Яценюка, і на кого поміняє, у Порошенка від самого початку не було. Впродовж всієї активної фази конфлікту з прем'єром президент діє ситуативно, виходячи з обставин. Більш того, «атака на Сеню» чітко показала слабкі сторони президента і його команди.

Самовпевненість

Ще під час візиту до Києва в грудні минулого року віце-президент США Джо Байден чітко дав зрозуміти Петру Порошенку - прем'єра він може змінити тільки в тому випадку, якщо відразу ж запропонує йому адекватного змінника. Те ж саме Байден сказав президенту України під час січневої зустрічі в Давосі.

Проте, в кінці лютого Порошенко спробував звільнити Яценюка за допомогою парламенту, не пропонуючи альтернативи натомість. Схоже, президент діяв в дусі «авось пройде».

Не пройшло.

Напередодні голосування Байден у телефонній розмові знову нагадав президенту свою позицію, і в підсумку Порошенкові довелося режисерувати провальне голосування в парламенті, а Яценюк отримав півроку імунітету від відставки.

Здавалося, після цього президент у своєму традиційному стилі «підвісить ситуацію» до осені. Півроку - достатній термін, щоб врахувати прорахунки, ґрунтовно підготуватися до нового «штурму» прем'єра і все-таки домогтися свого.

Але Порошенко цього разу вирішив не відступати і спробувати «вламати» Яценюка піти добровільно. Уже майже місяць президент вмовляє прем'єра піти по кілька разів на тиждень під час засідань Стратегічної ради.

«Таке відчуття, що у нас керівництво країни - латентні геї. Самі посудіть - сім мужиків зустрічаються ночами, замикаються в кабінеті і по 5-6 годин говорять про одне й те ж. Наче більше їм нічого робити », - каже один з нардепів.

Запальність

Порошенкові все ж вдалося видавити з Яценюка згоду поступитися посадою очільниці Мінфіну Наталії Яресько. Але, виявилося, що прем'єр може сьогодні погодитися, а завтра - передумати. Особливо, якщо йому для цього дають привід. Команда президента, як кажуть, підставилася.

Під час одного із засідань стратегічної «сімки» Яценюк ледь не побився з головою фракції «Блок Петра Порошенка» Юрієм Луценком. Конфлікт, нібито, спровокував сам прем'єр, сказавши, що Юрій Віталійович два з половиною роки «сидів як на курорті».

Відразу після цього в ЗМІ «злили» інформацію про згоду Яценюка піти добровільно. У підсумку Яценюк звинуватив Порошенка в нечесній грі і йти з посади відмовився.

Недалекоглядність

Працівники Адміністрації Президента в неофіційних розмовах часто повторюють фразу про те, що у них «горизонт планування - тиждень, максимум два». Мовляв, зазвичай команда президента діє інтуїтивно, відповідно до ситуації.

Поки команда президента не може виразно пояснити, що зміниться в країні через звільнення Яценюка. На цьому тижні команда Порошенка в терміновому порядку оприлюднила так званий план реформ на 2016 рік. Це своєрідна відповідь на програму уряду, яку презентував Кабмін Яценюка.

Але складається враження, що розуміння того, що потрібно робити, у команди президента немає. Показово, що один з членів Стратегічної ради на питання про те, які саме реформи повинен здійснити технократичний Кабмін, відповів, що «так званий« План Яресько» по суті зводиться до двох пунктів - виконання вимог МВФ і виконання умов договору про асоціацію з ЄС». Після чого додав, що президента така програма цілком влаштовує.

Крім того, в команді Порошенка особливо не приховують - якщо все-таки Яценюка «дотиснуть», і він поступиться прем'єрським кріслом Яресько, головою уряду вона буде максимум до кінця року.

Більш того, оточення глави держави вже зараз говорить, що приводом для майбутнього звільнення може служити те, що Наталія Яресько не відмовиться від громадянства США. Нагадаємо, згідно із законом, для цього у неї є два роки, які закінчуються якраз у грудні 2016 року.

Що стосується ще одного претендента на прем'єрство - спікера Володимира Гройсмана, то в чому полягає його програма дій - взагалі загадка.

Таким чином, у Петра Порошенка був шанс добре підготуватися до атаки на прем'єра. Швидке і рішуче звільнення Арсенія Яценюка могло б, як мінімум, не тільки сповільнити падіння президентського рейтингу, а й чітко показати всім основним політичним гравцям, хто в країні головний. Тепер, навіть якщо президент все ж дотисне прем'єра і змусить його піти у відставку, цього ефекту Порошенко навряд чи доб'ється. Не найкращий результат для політика, який націлився на другий президентський термін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 21 Березня 2016 07:11
Гріх пса поганого Пораженка, що він працює на Москву і Путіна
Анонім Показати IP 21 Березня 2016 09:37
гріхів в нього набагато більше ніж три
Дядько Показати IP 21 Березня 2016 10:02
"Таке відчуття, що у нас керівництво країни - латентні геї." - геніальна фраза, але прикро, що це дійсність, а не тільки твердження.
Коля Показати IP 21 Березня 2016 10:29
Порошенко взагалі на людей наверно начхав! Йдемо в Європу ? хіба що на заробітки і то як всі туди полізуть то платити нам будуть менше!!! Як таке переносити? пенсіонери зокрема у луцьку до ларка черга , секонд -порваті носки беруть на копійки черги сумашедші . ТО це така Європа? Люди живуть на копійки, безробіття, лікуватись нема за що. То тільки 3гріхи?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus