USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

«Три празники в гості»: Меланки та Василі з усієї Волині щедрують у Луцьку

14 Січня 2018 15:42
Творчі колективи з усієї Волині зібралися в Луцьку, аби зустріти свято Василя в дружній великій родині та разом спробувати багату вечерю.

Святково-обрядове дійство «Три празники в гості» стартувало 14 січня у Волинському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка.

Народні аматорські фольклорні колективи з Іваничівського, Камінь-Каширського, Ківерцівського, Ковельського, Луцького, Любешівського, Маневицького, Рожищенського, Старовижівського, Шацького районів, а також із Луцька та Ковеля підготували різноманітні колядки та щедрівки. До того ж артисти подбали і про свій зовнішній вигляд, вирядившись у Меланок і Василів, а також інших традиційних персонажів та тварин.

Особливо творчо до перевдягання підійшли гості з Гути-Боровенської Камінь-Каширського району, які «приміряли» образи журавля, півня, ведмедя, циганки тощо. Також вони прихопили з собою і головний символ нового року – собаку.
Як відзначили, пес повинен принести їм везіння та забезпечити успіх під час виступу. Учасники колективу також пообіцяли, що наступного року на відзначення Різдвяних свят теж привезуть когось особливого.

Народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Дивоцвіт» Маневицького районного будинку культури, своєю чергою, представив традиційні щедрівки, а також розіграв сценку з виходом кози.

«Для мене це свято завжди асоціюється з родиною, з бабусиними пиріжками за великим столом, із щедрівниками. Це більш родинне, таке щемливе свято. Тож хочеться побажати всім у ці свята миру, щастя, в очах – побільше радості, веселих обличь, щоб Нового року діждали і тільки придбали, нікого не згубивши», – зазначила учасниця колективу Руслана.
«Ми привезли щедрівників, Меланку та Василя, який скрізь за нею ходить. Ми підготували щедрівки, також маємо дуже гарну повстанську колядку, яку заспіваємо нашим воїнам-захисникам, які будуть сидіти в залі», – поділилася керівниця народного аматорського фольклорного колективу «Горлиця» районного дому «Просвіта» з Іваничів Галина Дорощук.

Та додала: «Особливо хочеться побажати всім миру, якого ми так чекаємо, щоб діти були здоровими, щоби в стайні корови телилися, щоби діти народжувалися, щоби парувалися молоді люди, щоби комори були наповнені зерном, і звичайно, щоби люди стали добрішими, щоби славили Бога. Бо коли будемо славити Бога, то буде у нас усе добре».
І поки на сцені театру одні творчі колективи змінювали інші, у фойє закладу можна було оглянути виставку новорічно-різдвяної атрибутики, на якій свої вироби представила народна майстриня з Турійська Валентина Якимович.

Вона розповіла, що плетінням із соломи та народною флористикою на професійному рівні займається вже понад 11 років, а для виставки, окрім традиційних дідухів, ангелів, дзвіночків, ляльок, підготувала ялинкові прикраси.

«Минулого року був хороший сезон, тому фактично все, що напрацювалося, продалося та роздарувалося, – зауважила жінка та поділилася своїми традиціями відзначення Різдвяних свят. – На жаль, так, як було колись, вже не вдасться всього відтворити, але ми стараємося, підтримуємо ті традиції, зокрема й щодо відзначення свят. У родині завжди на Святвечір має стояти на столі дідух, біля нього – запалена свічка та 12 пісних страв. Це перший Святвечір, далі ідемо до храму, ходимо в гості, відвідуємо одне одного. А на третій день після Різдва уже приношу соломочку в хату. Після Різдва ми вже встигли з сестрою зробити шість дідухів».
Тим часом святкування й віншування тривають. Так, після виступів у театрі на центральному майдані Луцька продовжиться міжнародний етно-фестиваль із нагоди Різдвяних свят.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus