USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Трибунал ветували. Що далі?

30 Липня 2015 13:36
Росія скористалася правом вето у Радбезі ООН і заблокувала створення міжнародного трибуналу по Боїнгу-777. Цього слід було очікувати, - йдеться в матеріалі Espreso.tv.

Трибунал планувалося створити для того, щоб встановити винних в авіакатастрофі. Тих, хто віддав наказ стріляти, хто виконав його, хто замітав сліди. З іменами, прізвищами та званнями.

На жаль, цього не сталося. Росія була єдиною країною, яка проголосувала проти. Але, на жаль, оскільки вона є постійним представником Радбезу ООН, піднятої руки Чуркіна достатньо для того, щоб резолюцію не ухвалили.

Зала сорому Росії

"За" проголосували 11 членів Радбезу ООН. Троє утримались - Китай, Венесуела та Ангола.

"Зала Радбезу ООН перетворилася на залу сорому Росії", - так характеризував результат постпред України при ООН Юрій Сергеєв.

"Коли я дивлюсь на російську делегацію, я відчуваю жалість. Невже вони сподіваються відкинути сподівання всього світу, а особливо сімей жертв", - сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Він, як і колеги з інших країн, сказав, що необхідно покарати винних у злочині, оскільки лише це зупинить інших зловмисників. "Високий рівень підтримки резолюції показав, що ми на правильному шляху", - сказав міністр.

Постпред Росії при ООН Віталій Чуркін, пояснюючи причину ветування резолюції, вжив улюблений прийом російських пропагандистів "сам дурак": звинуватив Україну в перешкоджанні розслідуванню, згадав збиті українцями та американцями цивільні літаки у 2001 та 1988 році, сказав, що міжнародні трибунали по Югославії та Руанді були невдалими.

Представники Малайзії та США пообіцяли, що вето не зупинить розслідування.

"Будьте впевнені, ми на цьому не зупинимось. Бездіяльність для нас не варіант", - підкреслив міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай.

"Шкода, що Росія використала свій привілей (право вето. - ред.), який їй надали для збереження миру та безпеки, вона використала його проти миру та безпеки", - сказала представник США Саманта Пауер.

Російська пропаганда вже напружилась

Трибунал не слід плутати з розслідуванням катастрофи, яке проводить спецкомісія на чолі з Нідерландською радою безпеки. Їхня мета – встановити технічні причини. Фінальна версія звіту очікується наприкінці жовтня.

Але попередній текст уже готовий. Якщо вірити CNN, у ньому йдеться про те, що малайзійський Боїнг збив російський "Бук". Це непрямо підтверджують заяви російських можновладців про те, що цей звіт нікуди не годиться.

Те, що Росія не підтримала створення трибуналу, теж доводить її провину.

Росія намагається протягти свою власну резолюцію про розслідування катастрофи. Це шита білими нитками спроба відвернути увагу від трибуналу.

Вже багато експертів ставили цілком логічне питання. Якщо кремлівська пропаганда стверджує, що Боїнг збили українці, то нащо відмовлятись від проведення міжнародного трибуналу? Адже він лише довів би їхню правоту.

Заблокувавши створення трибуналу, російська влада навіть пішла проти волі зомбованого її ж пропагандою народу. Як свідчить опитування "Левада-центру", за створення трибуналу висловились 47% опитаних, проти – лише 19%.

Росіянам довго пояснювали, що винні саме українці. І тепер вони вважають, що трибунал буде судилищем над Україною, а не Путіним та різноманітними Стрєлковими-Гіркіними.

Кисельова та компанію чекає напружена робота - пояснити росіянам, чому їхні вожді проти трибуналу.

Вона вже почалась: щоб не виникало непотрібних питань, в день голосування у Радбезі ООН росіянам запропонували нові фантастичні версії катастрофи. Підконтрольний Міноборони Росії телеканал "Звезда" розповів, що "знищенням Боїнга керував агент ЦРУ Ллойд Стерн". Пропагандистський телеканал LifeNews повідомив, що літак нібито вибухнув сам.

Ще більше питань до Кремля тепер і в міжнародної спільноти. І не лише серед тих, кого росіяни зараховують до табору "запроданців Держдепу".

Взяти хоча б автора резолюції – Малайзію. Як зауважує експерт Московського центру Карнегі Олександр Баунов, це "наш найближчий аналог в Азії за типом політичного устрою". Країна, яка за кожної слушної нагоди відповідає Заходу: "не вчіть нас жити".

Таким чином, зауважує експерт, Росія може й кидає виклик Заходу, але одночасно підриває свої претензії на лідерство у боротьбі із західним гегемонізмом.

Час для плану "Б"

Втім, це вже проблеми росіян, хто і що їм підриває. Україну більше цікавить пошук і покарання винних у трагедії.

Постпред України в ООН Юрій Сергеєв обіцяє, що міжнародний трибунал створять навіть при тому, що Росія наклала вето на резолюцію Ради Безпеки ООН.

"У нас є і план "А" – тобто продовжувати роботу в Раді безпеки, є і план "Б" – працювати поза Радою безпеки, але в межах ООН. Є інший план – досягти все таки створення трибуналу поза межами ООН. Там теж є кілька варіантів, яким може бути трибунал. Таким чином мета, яку ставить спільна група по створенню трибуналу, сподіваємося, що вона все таки буде досягнута в тій чи іншій формі", - сказав дипломат в інтерв’ю "Радіо Свобода".

В межах ООН можна спробувати подолати російське вето у Генасамблеї ООН. Для цього потрібно, щоб за створення трибуналу проголосувало дві третини країн-членів ООН. Власне, трибунал по злочинам "червоних кхмерів" у Камбоджі створили у 2003 році рішенням саме Генасамблеї, без резолюції Радбезу. Проблема лише в тому, що Росія тепер виграла час, який витратили на обробку інших країн.

Також план "Б" мають і Нідерланди. Але не розголошують який.

Головне, що група підтримки трибуналу розростається. До п’яти країн, які домагаються його створення (Нідерланди, Бельгія, Австралія, Малайзія, Україна) долучилася ще й Італія. Голосування у Радбезі ООН засвідчило, що союзників у цьому питанні в нас ще більше. Тож чекаємо продовження визначення винних і суду над ними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus