USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Це був найдорожчий проєкт у місті». У Луцьку – конфлікт між ОСББ і підрядником

14 Березня 2023 18:19
У Луцьку розгорівся конфлікт між головою ОСББ і підрядником, який утеплював будинок. Голова ОСББ «Гулака-Артемовського, 15а» запевняє, що через дії підрядника вартість проєкту з утеплення будинку зросла на чотири мільйони гривень.

Підрядник усі претензії заперечує. Переконує, що вартість проєкту зросла через додаткові роботи, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

У 2020 році мешканці луцької багатоповерхівки на вулиці Гулака-Артемовського, 15а створили ОСББ. Того ж року вирішили утеплювати будинок.

«Це був найдорожчий проєкт у місті. Ми хотіли зробити один раз – якісно», – каже голова ОСББ Зоя Назаренко.

Утеплення дев’ятиповерхового будинку на три під’їзди оцінили в майже 14 мільйонів гривень. Співвласники вирішили взяти участь у програмі, яка передбачала, що 30% вартості проєкту з утеплення оплачує ОСББ, 70% – Фонд енергоефективності. У жовтні 2020 року підрядник приступив до робіт. Паралельно Фонд енергоефективності зняв ролик про утеплення будинку. Однак весною 2021 року підрядник зупинив роботи і зник.

«Зайшов «Дім фасадів». Вони поробили об’єми по фасаду, утеплили. Потім почалася зима, і нічого не робилося. Весною перед Великоднем підрядник Андрій Анатолійович Ковальчук приїхав. Дивлюся: хлопці забирають люльки. Я запитала, що відбувається. А він каже: «Не переживай. Після Великодня хлопці зайдуть. Вони просто хочуть на свято поїхати додому». Більше ніхто не зайшов», – коментує Зоя Назаренко.

Через те, що підрядник не доробив дах, у людей затопило квартири. Збитки, які оцінили в майже 237 тисяч гривень, ніхто не компенсував.

Півтора року роботи з утеплення не велися. ОСББ почало шукати нового підрядника. За цей час проєкт подорожчав на чотири мільйони гривень – з 14 до 18 мільйонів.

Доробити роботи взявся новий підрядник. Але ОСББ стикнулося з новою проблемою – перший підрядник тепер претендує на кошти, які вони оплатили бригаді, що дороблювала роботи.

«Ці роботи були недороблені. Прийшов новий підрядник. Він їх доробив, і ми подали їх на фонд. Фонд відшкодував кошти. Але акти були на Ковальчука – на першого підрядника. Тепер він вимагає ці кошти. Від фонду прийшло 1,2 мільйона. Ми розрахувалися за роботи з новим підрядником. А Ковальчук вимагає, щоб ми віддали йому кошти, і грозить судом», – розповідає голова ОСББ.
Підрядник Андрій Ковальчук заперечує всі претензії голови ОСББ. Каже: роботи весною 2021 року вони призупинили, бо чекали коштів. А вартість проєкту, за його словами, зросла через те, що голова ОСББ вирішили зробити додаткові роботи.

Водночас підрядник зазначає, що не претендує на чужі гроші. У його фірми є закритий акт виконаних робіт на 1,7 мільйона гривень, підписаний, зокрема, головою ОСББ. Фонд кошти за згаданими актами перерахував ОСББ, але останнє ці кошти фірмі Андрія Ковальчука не надіслало. Тому підрядник змушений звернутися до суду.

Також Андрій Ковальчук зазначає, що у 2021 році фонд відшкодував ОСББ гроші за виконані роботи. Цими коштами ОСББ вирішило погасити кредит, а не віддати підряднику для продовження робіт. Ідеться про два мільйони гривень.

Питання компенсації за затоплені квартири відкрите.

«Про ситуацію відомо. Ми на неї реагували. Виїжджали, обходили квартири. Домовилися, що компенсуються всі витрати… Наразі нічого не компенсувалося», – говорить Андрій Ковальчук.

Голова наглядової ради Фонду енергоефективності Юлія Сабатюк повідомила, що фонд не втручається у відносини ОСББ і підрядника, якого співвласники шукають самі.

Зараз проєкт не завершений. ОСББ сплатило підряднику 45% від вартості проєкту – 4,5 мільйона гривень. Фонд компенсує гроші за актами робіт. Коли закривають акти робіт, фонд компенсує 70% від суми, яка вказано в документі. Їх перераховують ОСББ, а ОСББ розраховується з підрядником.

Заручниками ситуації залишаються мешканці будинку. ОСББ заплатило підряднику Андрію Ковальчуку 4,5 мільйона гривень. Це більше ніж 30% від вартості проєкту. Щоб заплатити ці гроші, ОСББ взяло кредит під 16%. Щомісяця мешканці сплачують банку 71 тисячу гривень, із яких 28 тисяч – тіло кредиту. До слова, відсоток по кредиту зріс із 16% до 22%. А нині здорожчала й вартість проєкту. Якщо ж підрядник відсудить 1,7 мільйона гривень, то буде йтися про додаткові витрати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
Анонім Показати IP 14 Березня 2023 18:42
жити в кредит - це така базова ознака довб**оба?
Радувець Ларіса Показати IP 14 Березня 2023 19:29
Якась по ходу дурня із викачування коштів із фонду енергоефективності, ОСББ в темі, мешканці в ролі лохів
Василь Показати IP 14 Березня 2023 19:35
Утеплення будинків та встановлення ІТП ввійде в історію,як луцька афера,до якої причетні Сабатюк,Бондарук,Лавренюк,про що неодноразово писали ВН.Суть афери полягає в переведенні бюджетних коштів на рахунки приватних фірм,до яких мають відношення вказані особи.Аби правління платили 100% за утеплення і ІТП-то вони би добре порахували строк окупності цих проектів ,які складають по ІТП не менше 5-7років(наприклад прибл. 800т.гр ІТП на 3 під"їзди-В-Афганців 7) і не менше 10років на утеплення.При вартості ІТП Луцьктепла в 1мл. 200т-строк окупності збільшується в декілька раз.Рекламна економія в 30%,або в 40% чи 60% є просто обманом населення.К.т.н. ,професор Колієнко А.Г. ,який займається даною проблемою,разом з енергоаудиторами вказує на макс. економію при вст. ІТП проти раніше вст. лічильника не більше 5-7%(при зменшенні теплоносія вночі та на вихідні-макс. 20%).Тобто-встановлення ІТП і утеплення будинку за такі кошти взагалі не окупається.А ще залежні ІТП порушили перепад тиску в мережах,що привело до порушень в теплозабезпечення будинків(наприклад С. Ковалевської 23а),про що було попереджено гол. інж. Луцьктепло п. Біньковського ще 5 років тому.Будинки або перегріті,або мають холодні квартири на першому,або верхньому поверхах,а також торцеві кімнати,про що говорять численні скарги на "гарячу лінію".Також зросла оплата в багатьох будинках замість рекламної економії."Говорили ,балакали-сіли,заплакали"!!!!
Іван до Василь Показати IP 14 Березня 2023 20:25
Щодо Лавренюка, то сумніваюсь. Цей тип нічого не вміє робити і нічого в житті не робив. Він і вкрасти не вміє. Тому й їздить в тролейбусі в стоптаних туфлях і протирає окуляри великим пальцем лівої руки. Бездар. Трутень.
Петро до Василь Показати IP 14 Березня 2023 22:17
Розкажу тобі, Василю, одну історію, із власного досвіду... Створили у 2016 р. ОСББ, спочатку встановили тепловий лічильник, економія за опалювальний сезон була 15-20 відсотків щомісячно, у 2017 встановили пластикові (із енергозберігаючим склом) вікна, ще почали еконономити 5-7 відсотків від вартості опалення. У 2018 р. встаовили ІТП "Данфос" - кошторисна вартість 630 тис грн (з них 350 тис. відшкодував ФЕЕ, 180 - місцевий бюджет). ІТП коштувало для ОСББ - 100 тис. грн., яке окупилось за півмісяця. Наразі ми економимо на опаленні 1 000 000 - 1 100 0000 грн. в опалювальний сезон, що становить 45-50 відсотків від тарифу по місту. Не вір науковцям, а тим більше професорам, які нічого в житті не зробили, крім того, що вміють гарно висловити свою думку на папері... Ось така... дурня, малята... Цифри підтверджені реальними розрахунками... у будинку 180 квартир, хто знає, той розуміє, яка вигода для мешканців...
Іван до Петро Показати IP 15 Березня 2023 05:49
Вкажіть будь ласка адресу, хочемо проконсультуватись з "реальним будинком"
співвласник-2 до Іван Показати IP 15 Березня 2023 09:14
Іван, запитай ще цього розумного оповідника і захисника ОСББ про те, скільки він поміняв власних авто за останні, принаймні, пять років. Вони, ці петри (голови ОСББ), будуть до останнього захищати свою правоту. Така в них карма і політика.
Петро до співвласник-2 Показати IP 15 Березня 2023 14:28
голова не мав і немає жодної машини, крім пральної..., кожен судить по собі..., найголосніше кричить "Тримай злодія!" , не здогадуєсь хто?
Як завжди до Петро Показати IP 16 Березня 2023 06:45
А дружина, мати, син мають машини?
Діма до Петро Показати IP 15 Березня 2023 07:35
Хвали мене, моя губонько.
Петро до Діма Показати IP 15 Березня 2023 14:30
Дмитрику, похвались ти чим небуть..., а то, якщо немає аргументів, то щось... заважає...
Василь до Петро Показати IP 15 Березня 2023 08:15
Я займаюсь цим питанням быльше 7 років і особисто обстежив більше 40 будинків міста-кругом безлад.При вст. лічильника на нашому будинку і регулюванні вручну. вдалося зменшити оплату прибл. на 30% відносно тарифу без.Але виникли проблеми з торцевими кімнатами і першим поверхом.Мешканці встановили опаль. прилади,хто що хотів.Луцьктепло перейшов на темп. графік після ІТП на 70/50-перші поверхи мерзнуть або весь будинок перегрівається.Так що мій досвід повністю співпадаю з висновками пана Колієнко.Утеплення пінопластом приводить до плісняви і грибка,а мінвата з вент. фасадом ну дуже дорога.Без приведення опаль. приладів в квартирах до темп. графіка 70/50,без утеплення горищ,без вст. опаль. приладів по глухих стінах вст. ІТП приведе тільки до протиріч між мешканцями(тому тепло,тому холодно).
Петро до Василь Показати IP 15 Березня 2023 14:39
Василю, є таке поняття як балансувальні клапани... температура в усіх під'їздах однакова. Звичайно є різниця температур на останньому та першому поверхах +,-1'С, у квартирах виставлена температура +20'С. Про економію я писав вище, щось додатково доказувати не збираюсь, та і для чого... Можу сказати єдине, що за лютий за 1 м. кв. опалювальної площі оплачено із урахуванням постійної величини та інших платежів - 24,64 грн. Глянь у свою платіжку, та заспокійся...
Василь до Петро Показати IP 15 Березня 2023 16:19
Шановний пан Петро!Що таке сопла елеваторів і балансувальні клапани-то це мені відомо вже давно.Температура повинна бути прибл. однакова в зворотному трубопроводі,а не в під"їзді.Виставити температуру в 20град в усіх квартирах практично неможливо внаслідок зміни темп. графіка з 95/70 на 70/50.При ручному регулюванні(вартість робіт і обладнання склала 10т. гр. 4роки тому) вартість 1м.кв. при прибл. 21-22град-26,34гр.Так що я не бачу Ваших великих успіхів.крім затрат.Особливо на вікнах(яких?).
кредитор Показати IP 14 Березня 2023 19:51
Тут питання - хто довбодятел? Швидше за усе - анонім. На Заході в державах з низькою інфляцією і низькими банківськими відсотковими ставками люди усе життя живуть в кредит, а гроші накопичують на серйозні речі (відпочинок, автомобіль і т.п.). А житло в кредит (іпотека) - це масове явище. Звичайно, при умові стабільної зарплати і впевненості в затрішньому дні.
Анонім до кредитор Показати IP 14 Березня 2023 20:27
)))) країни заходу знають про свої такі унікальні особливості? ви часом не працювали в Lehman Brothers Holdings, Inc. в 2008 році??? лох - не мамонт...
Хз Показати IP 14 Березня 2023 19:55
Не вести письмово переговори - ознака довб**оба
санітар Показати IP 14 Березня 2023 20:11
Держава зіпхнула вигрібну, чорну, бездонну яму (ЖКГ) на людей, і на цьому наживаються ті ж лавренюки, сабатюки, бондаруки. Сьогодні будь-якого голову ОСББ можна кидати у в*язницю без суда і слідства. Але є але... Державі вигідніше злодіїв в ОСББ, ніж знову забрати цей тягар на свої плечі.
Співвласник до санітар Показати IP 14 Березня 2023 21:38
З палати № 6 пишеш? Там є доступ по компа? А якщо серйозно, прийми участь у створенні ОСББ і попрацюй головою правління, якщо теБе (як казала Леся Никитюк) оберуть...
санітар Показати IP 14 Березня 2023 21:05
Перепрошую: тримати злодіїв. Технічна описка.
Анонім Показати IP 14 Березня 2023 22:43
Щось тут пахне якоюсь муттю від голови Осбб. На початку Голова стверджує, що підрядник повністю утеплив будинок, потім каже роботи не доробили. Таке враження, що сама собі суперечить. А може підрядник і зняв люльки, бо з ним не розрахувались за проведені роботи, Або може голова замало відкату отримала, а хотіла більше, Наш голова осбб як хотів , так і вертів, і завжди внього були всі винні крім нього. Знаєм ми таких. І звіт зроблять як треба, і про витрачені кошти на незрозумілих підприємців гарно відзвітують.
Василь Показати IP 15 Березня 2023 08:33
На жаль,відсутня державна чітка програма по старому житлу. Або зносити,або ремонтувати.Якщо ремонтувати -то як і за що.Витрачати значні енергоресурси на обігрів досить затратно. Міська рада усунулась від вирішення даного питання,ведучі наукові установи ,як інститут енергозбереження універ. ім Сікорського та КНУБ,інститут місцевого розвитку не дають чітких рекомендацій.Ніхто голів ОСББ не вчить.Внаслідок чого і виникають ось такі речі.Безлад породжує тільки безлад.
підтримую до Василь Показати IP 15 Березня 2023 09:18
На посади голів ОСББ полізли, як мухи на лайно, ті, хто вміє тільки вкрасти. І вкрасти, нічого не роблячи.
Співвласник до підтримую Показати IP 15 Березня 2023 14:43
Внеси свою кандидатуру, покажи результат (проведи збори, переконай мешканців, візьми участь у державних програмах, або просто утепли будинок), і за тобою потягнуться... люди. Ти ж самий чесний на світі, і ці руки нічого не крали!
Ну-ну Показати IP 15 Березня 2023 11:26
Знайшли з ким зв"язатися, аферист з великим амбіціями!
Анонім Показати IP 15 Березня 2023 14:41
Некомпетентна голова ОСББ, яка уклала договір без строків виконання робіт!!! До того ж, якщо роботи не виконані, навіщо підписувати акти саме виконаних робіт? Афера скрізь. Ніхто не контролює роботу ОСББ, ЖКП. Доцільно через особисті кабінети споживача впровадити підписання акту наданих комунальних послуг щодо утримання будинку з кожним мешканцем міста, в акті вказати перелік послуг з утримання будинку, тоді оплачувати люди будуть лише ті послуги, які фактично надаються.
Василь Показати IP 15 Березня 2023 18:43
Причиною цих афер є програми 70/30.Якби 70% вартості платили власники-то добре би рахували свої гроші.Власники приватних будинків ремонтують свої будинки за свої гроші.То чому багатоквартирні мають ремонтуватись за бюджетні кошти?Тому підрядники різко збільшують кошториси,з яких вплачують відкати головам ОСББ.адже кошти державні.Як на яйця і яблука для ВСУ.Нічого нового-звичайна корупція.
Петро до Василь Показати IP 15 Березня 2023 21:16
якщо у вас є дані про такі факти зловживань - подайте заяву у правоохоронні органи і... справедливість буде встановлена!
Петро Показати IP 15 Березня 2023 21:40
якщо у вас є дані про такі факти зловживань - подайте заяву у правоохоронні органи і... справедливість буде встановлена!
Наталя Показати IP 17 Березня 2023 21:40
Думаю, що тут вина голови ОСББ. Якщо підрядник не виконав роботу то чому голова ОСББ підписала акти. Таке враження, що вона хотіла киданути першого підрядника, але не врахувала, що в нього є підписані нею акти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus