USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Я молюся за упокій душі Лєночки». Що відомо про конфлікт між священником і батьком загиблої на війні медички

2 Листопада 2022 19:09
У селі Обенижі на Турійщині священник УПЦ МП Святослав Чижук судиться з батьком загиблої на війні медички Олени Созонюк. Звинувачує його в побитті та вимагає фінансової компенсації. Сам Василь Созонюк запевняє, що духівника не бив. Причиною конфлікту давно стали різні релігійні погляди. Ситуація загострилася, коли в селі вирішили перейти до ПЦУ.

Нагадаємо, про конфлікт повідомила сестра загиблої медички Ольга Созонюк. Вона інформувала, що священник заявив: родина отримала гроші за загиблу на війні, то може йому заплатити.

28-річна бойова медичка 14-ї ОБМр Олена Созонюк загинула на війні 3 вересня, рятуючи життя побратимів. Вона стала до лав українського війська ще у 2015 році. 8 вересня її поховали у селі Обенижі Ковельського району.

Сиротою залишилася трирічна донька Олени – Оксанка.

Читати ще: «Мами нема, не хочу Бозі». Трирічна донечка загиблої бойової медикині із Волині щодня ходить на цвинтар і чекає, коли мама «прокинеться»

Не встигли батьки бойової медички Віра та Василь оговтатися від горя, як на їхні плечі звалилося нове випробування. Батька загиблої будуть судити за нібито побиття священника УПЦ МП Святослава Чижука. Крім того, батюшка вимагає від родини фінансової компенсації.

Уперше про це написала сестра Олени – Ольга.

«Коли Олена була жива і приїхала в село останній раз, він до неї сказав: «Ти ще жива?!» Вона особисто мені казала це при житті! Ким треба бути, щоб таке сказати?! Ким?! Тепер він судиться з моїм батьком, бо він його спровокував словами. Цитую: «Ти ж за доньку отримав гроші, можеш мені і виплатити, я ж не боюся нікого і нічого, навіть Бога!» – написала Ольга Созонюк у Facebook.

Конфлікт між людьми давній, а інцидент, що стався, – його наслідок. Основна причина конфлікту – релігійні розбіжності. Василь Созонюк завжди відстоював Українську церкву і вболівав, аби місцевий храм у селі покинув лоно МП. Тоді батюшка його й не злюбив, перестав приходити на свята освячувати хату і взагалі, як кажуть люди, ставився неприязно.

Віра Созонюк перестала співати в церковному хорі, а чоловік почав ходити в собор у Володимирі.

До слова, Василь Созонюк нагороджений медаллю «За жертовність і любов до України» (відзнакою ПЦУ).

Коли в Обенижах почали говорити про приєднання до ПЦУ, Василь Созонюк підтримав це рішення. Також приходив на збори громади. Перехід був тривалим і скандальним, адже отець Святослав Чижук не підтримував рішення більшості й хотів лишитися при Московському патріархаті.

Урешті 15 травня прихожани вирішили перейти до ПЦУ. Після цього, однак, чвари продовжувалися. Священник закривав ворота церкви, відрізав світло сусіду, аби більшість не зайшла всередину. Деякий час прихильники МП проводили богослужіння в палатці. Тоді ці події згуртували все село. Не обійшлося і без втручання правоохоронців.

Родина Созонюків підтверджує: пан Василь через свою інвалідність надто емоційний, але під час церковних розбірок батюшку не бив. Навпаки, як сам говорить, залишився із розбитим протезом у щелепі.

«18 червня його синок перебив мені нижнього протеза», – говорить чоловік.

Тільки через наївність і доброту він не подав до суду. Юрист каже, що це було помилкою, але її можна виправити.

«Поліцейські знали про цей факт. Вони, відповідно до законодавства, були зобов’язані зареєструвати це і, хоча це справа приватного звинувачення, роз’яснити громадянину, як він має діяти», – зазначає юрист Василь Козачук.

Після церковних перипетій священник Святослав Чижук і Василь Созонюк ще перетиналися кілька разів у селі. Одна зі словесних перепалок сталася неподалік магазину. Саме там, за словами Созонюків, Василь почув претензії з боку священника і про вимагання грошей.

«Ти мені должен гроші. Вже получив, що твоя дочка загинула?» – пригадує слова батюшки Василь Созонюк.

Натомість священник ситуацію бачить по-іншому. Переконує, що в той день Василь сам напав на нього і побив, тому він написав заяву в поліцію.

Оперативно до Созонюків зателефонували правоохоронці.

«Вони приїхали і кажуть: якщо він не поїде, то прийде конвой», – згадує Віра Созонюк.

Через свою необізнаність чоловік підписався всюди, де його попросили. Потім почався судовий процес.
Під час розмови отець Святослав Чижук відхрещується від того, що вимагав гроші. На його думку, все відбувалося з точністю до навпаки.

«Я знаю, що там залишилася сирота. Які я можу вимагати гроші? Я з ним і судитися не хотів. Він 30 вересня не з’явився на суд. До речі, суд зараз за серпень, за побої п’ятого серпня. Там стаття дуже легенька за побої та мордування. Він заплатить штраф на користь держави. Невеличкий штраф у межах 300-500 гривень. На мою користь він ніякі кошти платити не буде. Я на це не претендую. Я взагалі з ним судитися не хотів, просто він нападає на мене і зараз погрожує свідку», – розповідає священник Святослав Чижук.

Отець прослужив у парафії 20 років. Мешканці села кажуть, що не вірять його словам, бо за цей час священник вдавався до різного: не допускав до сповіді дітей, хрещених, наприклад, у ПЦУ, і навіть перехрещував їх; не раз неоднозначно висловлювався щодо російського вторгнення.

«Він угрожає всьому селу. Дуже багато свідків є, які не дадуть збрехати. Він казав, що якщо зайдуть, то нас білоруси будуть насілувати, чеченці – голови різати. І його парафіяни таке саме говорили. Мене і всіх нас цікавить: де поліція, де СБУ?» – зазначає місцева жителька Тетяна.

Люди говорять, що писали заяви в поліцію, але результату – жодного.

«У нас давно конфлікт із батюшкою, але його наглость, його настирливість поражає», – додає місцева мешканка Міля.

Натомість отець Святослав наголошує: він ні в чому не винен, а громада повелася з ним погано.

Причину непорозуміння з Василем Созонюком та іншими людьми він пояснює так: «За релігійними мотивами, тому що я вірний Українській православній церкві».

Заперечує батюшка і звинувачення у проросійськості. На його думку, селяни незаконно позбавили його можливості служити в храмі та вигнали з церковної хати з сім’єю.

«Надумали, що я підтримую ворога. Це все видумки. Я є українець, я є патріот. Я молюся за воїнів ЗСУ, за перемогу України. Я дуже шкодую загиблу Лєну. Я її вчив закону Божому, змалку, з сестричкою. Ми разом із ними колядували. Я їх люблю обох і молюся за упокій душі загиблої Лєночки. Розумієте? Я ніколи нічого поганого їй не говорив. При зустрічі з нею я був дуже радий і сказав, що радий бачити її живою і здоровою», – наголошує Святослав Чижук.

Хоч храм і вийшов із лона МП, священник продовжив правити в селі. Служби проводить у хатах прихожан. Їх – близько 10.

Церква отримала нового настоятеля. Ним став отець Ростислав Гронь.

Про Святослава Чижука він відгукується так: «Людина, яка закінчила духовний навчальний заклад, стояла біля престолу 20 літ, говорить різні нісенітниці. Говорить брехні. До мене дзвонить і каже: «Що ти їх слухаєш? Що ти слухаєш Василя? Він обманює. Ти повинен слухати мене».

Люди в селі підтримують родину Созонюків. Вони зазначають, що довго заплющували очі на різні витівки та провокації священника, але коли мова зайшла про батька загиблої захисниці уже терпіти не могли.

«Якби в мене, не дай Бог, загинула дитина, якби я чула такі слова, то, повірте, вбила би. Як це Вася терпить?» – зауважує місцева жителька Тетяна.

Односельчанка Лілія додає: «Завдяки таким людям, як Лєна Созонюк, ми стоїмо на цій землі, дихаємо цим повітрям. Це неможливо, щоб таким чином спаплюжити пам’ять про неї».

Найближче судове засідання за участі Василя Созонюка та Святослава Чижука відбудеться вже завтра, 3 листопада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Всезнайко Показати IP 2 Листопада 2022 20:46
Чого домахалися до батюшки? Цю статтю писала особа, яка взагалі не компетентна в церковних канонах.
Лучанка до Всезнайко Показати IP 3 Листопада 2022 06:10
А ви такий обізнаний в канонах?! Мова йде про прихильність до церкви, підпорядкованої росії, а в нас -війна....
Допитлаивий до Всезнайко Показати IP 3 Листопада 2022 13:59
Подивися в профілі високопреосвященійшого отця Святослава Чижука - на що він підписаний на Youtube ? Здогадались ? Анатолий Ширий, Ольга Шарий, Протоиерей Андрей Ткачев, такий собі Александр Семченко. Заголовки роликів відповідні - "ЛГБТ-бойцы в украинской армии", "Typчинoв приказал cбить CAMOЛЕТ". І так далі і тому подібне.....Я даю, тут СБУ треба зайнятись цим "кадром" і ,як мінімум, провести общук. Я думаю, портрети путіна і колорадськи стрічки під подушкою знайдуть як мінімум.....Ость такий "батюшка" з мальовничого села Обенижі.....
Я Показати IP 2 Листопада 2022 21:17
Про цей конфлікт дописувач Андрій гарно відписала а Василеві дійсно треба молитися та доглядати внучку
ОДІН. Показати IP 3 Листопада 2022 04:09
ПОП ТОЛОЧЕНИЙ ЛОБ.
Радувець Ларіса Показати IP 3 Листопада 2022 06:55
Невже не можуть справжні українці на місці того попа загнати під лавку або купити йому квитка до кацапії??!! Пишіть його дані, тоді наші хлопці поїдуть і розберуться з цим лайном. Досить знущатися над українцями.
Радувець ларісі Показати IP 3 Листопада 2022 14:58
То в нас вже не верховенство закону, а все вирішують "наші* хлопці, якими керує радувець ларіса? Є правоохоронні органи, ' суд. А з тією справою не все так, як пишуть деякі *патріоти* ларіси.
Радувець Ларіса до Радувець ларісі Показати IP 3 Листопада 2022 19:34
Ну московські попи точно вже тут керувати не будуть! Феміди сліпа і глуха, а чекати поки закон зашевелиться вже немає куди, а сидіти на дивані і прописувати дурню багато розуму не треба, а захищати свою землю тут поки чоловіки боронять там від ворога в ми жінки зможемо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus