USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

«Це історія про дівчинку, яка бачить серцем»: у Луцьку для дітей військових зіграли «Лускунчика»

23 Січня 2024 13:06
Для дітей військовослужбовців із Луцької громади, які навчаються в початкових класах, організували благодійний показ лялькової вистави. Найменші переглянули п’єсу про щирі почуття, внутрішню красу людини та самопожертву заради інших – «Лускунчик» за мотивами твору Ернста Гофмана.

Захід, ініційований Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» та Волинським обласним академічним театром ляльок, відбувся 23 січня в залі театру.

Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода звернула увагу, що влаштовувати для дітей вразливих категорій покази вистав – це гарна традиція Фонду. Нині ж завдяки плідній співпраці з обласним театром ляльок Фонд вирішив порадувати п’єсами дітей, батьки яких служать у Збройних силах України. Їм показують різноманітні цікаві вистави. Репертуар підбирають залежно від віку дітей.
«Ми показуємо вистави в нашому обласному театрі ляльок для дітей військовослужбовців. Вважаємо, що дуже потрібно долучати дітей до театру. Є такі дітки, які раніше ніколи не були в ляльковому театрі, є такі, які бачили лялькові вистави лише одного разу чи двічі, адже не завжди батьки мають змогу привести дітей у театр. Тому зал після вистави діти завжди покидають задоволені. Для них лялькова вистава – це занурення в казку. Дуже хочемо дарувати їм безхмарне дитинство, повернути ті щасливі дні, які в нас забирає клятий ворог», – наголосила Катерина Шкльода.

Читати ще: «Для них це вперше. Раніше вони такого не бачили». Дітям із притулку біля Луцька показали виставу і вручили подарунки
Вистави для дітей Фонд і театр ляльок планують показувати, допоки найменші матимуть бажання відвідувати п’єси.

«Плануємо показувати вистави, допоки це будуть дозволяти умови сьогодення. Ми не ставимо собі за мету охопити якусь певну кількість дітей. Розуміємо, що, на жаль, живемо в такий час, коли дітей військовослужбовців стає все більше й більше. Звісно, хочемо охопити максимум діток. Тому будемо показувати вистави, допоки у дітей буде бажання ходити в театр», – сказала голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.

Співпраця театру з Фондом розпочалася ще торік, пригадав директор Волинського обласного академічного театру ляльок Вадим Хаїнський.
«Це вже п’ята спільна вистава, яку сьогодні ми показуємо для дітей військовослужбовців. Вважаємо, що малим дітям потрібно показувати різноманітні вистави, долучати їх до творчості й таким чином дарувати їм моменти щастя, позитиву, світла, чого зараз дуже бракує. Ми підготували для дітей найрізноманітніші вистави. Було кілька показів нашої нової вистави «Лісовий цирк». Також діти мали змогу переглянути ще одну прем’єру – «Велика мрія маленької ялинки». А сьогодні демонструємо ту виставу, яка є в нашому репертуарі близько 30 років, – «Лускунчик». Це перлина нашого репертуару. Це видовищна вистава, яка дарує різдвяний настрій», – прокоментував очільник театру ляльок Вадим Хаїнський.
«Лускунчик» – це особлива історія, історія дівчинки Марі, яка вміла бачити серцем. Як сказав колись Антуан де Сент-Екзюпері, найголовніше очима не побачиш, добре бачить тільки серце. Нашу виставу створено за повістю-казкою відомого німецького письменника, казкаря, великого романтика, композитора, художника і юриста Ернста Теодора Амадея Гофмана.

Перша вистава відбулася на цій сцені в 1984 році. Вона настільки полюбилася глядачам і акторам, що стала однією з найяскравіших перлин у скарбниці нашого театру. І що особливо приємно – з того 1984 року змінюються час, глядачі, але залишилися актори, які з першого дня були зайняті в цій виставі. Це заслужений артист України Петро Савош і майстриня сцени Олена Бондарук», – додала акторка театру ляльок, заслужена артистка України Лариса Гарлінська.
Режисер-постановник вистави – заслужений артист України Анатолій Поляк. Художник – Сергій Шевчук.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus