USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Церковне рейдерство зруйнує крихкий мир між православними, - архієпископ Михаїл

10 Грудня 2010 15:27
Спроба церковного рейдерства на Донеччині може стати поштовхом, який швидко зруйнує той крихкий мир між православними Київського і Московського патріархатів, який великими зусиллями священнослужителів і мирян наших Патріархатів установився останнім часом, - заявив архієпископ Луцький і Волинський Михаїл.

Таку заяву архієпископа Михаїла поширила 9 грудня прес-служба Волинської єпархії УПЦ КП.

Приводом до такої заяви стали події у Донецькій області. Так, до Президента України Віктора Януковича звернувся Архієпископ Донецький і Маріупольський УПЦ КП Сергій, і повідомив, що 6 грудня парафія Вознесіння Господнього у селі Кам’янка Тельманівського району Донецької області зазнала рейдерської атаки.

Донецька єпархія УПЦ КП попросила президента ініціювати розслідування даного інциденту, захистити їхні громадянські, релігійні й майнові права та припинити «бєспрєдєл» у рідному краї Віктора Януковича, - пише Українська правда.

У заяві УПЦ КП говориться, що 6 грудня «бізнесмени з Донецька Корюк та Малтопар разом з представниками Московського Патріархату… намагалися провести незаконні «збори жителів села», метою яких мало бути оформлення документів на переведення громади Вознесенського храму в юрисдикцію Московського Патріархату».

Громада села змінювати своє підпорядкування «категорично не бажає», натомість «збори», на яких були присутні близько 80 осіб, «значну частину з яких становили не мешканці Кам’янки… прийняли рішення про «реорганізацію парафії» та її нібито входження у юрисдикцію Московського Патріархату», - обурюються в УПЦ КП.

А «у неофіційних розмовах духовенству Київського Патріархату на Донеччині вже кілька місяців поспіль різні впливові особи настійливо рекомендують «переходити в канонічну Церкву» – так само чиниться і щодо Кам’янської парафії», додає Київський патріархат.

«Віруючі та духовенство Київського Патріархату чують з одного боку запевнення у багатій матеріальні підтримці, яку можна отримати в разі переходу в юрисдикцію Московської Церкви, а з іншого – запевнення в тому, що храми заберуть і без їхньої згоди», - кажуть у церкві.

«7 грудня рейдерська атака за аналогічним сценарієм розпочалася також на парафію в с. Роздольне Старобешівського району. Станом на 8 грудня парафіяни в Кам’янці вимушені забарикадуватися у своєму храмі», - зазначає Київський патріархат.

«З подібним ставленням УПЦ Київського Патріархату на Донеччині вже стикалася до 2004 року, але зараз, за свідченнями очевидців, тиск став більш системним і наполегливим, в той час як органи влади фактично не реагують ні на які скарги з приводу цих фактів», - цитує "Українська правда" заяву церкви.

Відтак архієпископ Луцький і Волинський Михаїл заявив, що «спроба церковного рейдерства на Донеччині може стати поштовхом, який швидко зруйнує той крихкий мир між православними обох юрисдикцій, який великими зусиллями священнослужителів і мирян наших Патріархатів установився останнім часом».

«Якщо негайно не зупинити беззаконня, це може перелитися в нову хвилю колотнечі за храми й монастирі по всій Україні, зокрема на Заході, дестабілізувати загальнополітичну обстановку в країні у цілому й посилити амбіції тих політичних сил, які прагнуть розколоти державу на Схід і Захід», – сказав владика Михаїл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Manhattan Показати IP 10 Грудня 2010 15:57
волиньньюззsвським писакам ...архієпископ Луцький і Волинський МИХАЇЛ, а не "Мисаїл"
в Показати IP 10 Грудня 2010 16:06
Хочеться запитати у Пана Михаїла, чи церковне рейдерство УПЦ КП у 1992 році зруйнувало мир між православними?
Клим Савур Показати IP 10 Грудня 2010 17:38
Друзі, будьмo пильними, мoсква чергoвий раз зазіхає на українське - перепис істoрії, заперечення Гoлoдoмoру, впрoвадження скрізь "вєлікoгo" і "мoгучегo", Тепер, через українських манкуртів, прoстягують руки на св"яте - на віру...
SU Показати IP 10 Грудня 2010 17:44
Захват храмів КП - це "відновлення справедливості", а повернення людей до єдності з православним світом - це перепис історії. Дивно якось. Може досить лізти в Церкву з політичними гаслами. Дайте людям спокійно спасати свої душі в Церкві заснованій Богом, а не політиками.
Не мoскаль Показати IP 10 Грудня 2010 17:49
Ці мocкoвські пoпи, вже геть oбнагліли
Anti-Mafia Показати IP 10 Грудня 2010 19:40
Якби попи так дбали про ближнього, особливо в такий непростий для нації час, як вони дбають про свої ряси за 500-1000 доларів, авто за десятки тисяч та про своє нерухоме майно,то може і до БОГА хоч трішки наблизились... А так, це політично-кланові розбірки двох бізнесово-ідеологічних структур з використанням довірливих прихильників... Зважаючи на правління в сучасній церкві "князя світу цього" де зареєстровані його ТЗОви сьогодні, при відсутності справжньої державності і громадянського суспільства,не так і важливо...
Українець до Anti-Mafia Показати IP 10 Грудня 2010 23:13
Це Вам в якому сні приснилося?
Влад Показати IP 10 Грудня 2010 19:40
Кп -обычная сектантская группировка,возглавляемая их величествами, шутейшимами и хитрейшимами.Ну попали наши братья и сестры в эту секту и что же...Этот дядька ряженый говорит,их заставляют настойчиво возвратиться в лоно Матери-Церкви.Так это неправильно.Каждый должен с помощью Господней(а не требовательно нашей)вернуться.За года три знаю много случаев возвращения.И даже два случая с того света,явления во сне усопших детей, своим матерям,о просьбе отпеть панихиду на могилке с священником Православной Церкви.За всех отступивших мы молимся.Я думаю надо больше читать святых отцов,а батюшку Лаврентия Черниговского -особенно.Каждый в одиночку(так лучше)сьезди в Лавру к мощам,побуть один,попроси у Божьей Матери,она вернет в разум.
Витамина Бум Показати IP 10 Грудня 2010 20:13
А где же ваше христианское "подставили левую - подставь правую"? Или православных ипискапофф Христос учил драться и судиться? Позорное наследие. как прихожанам в трудные минуты так они советуют "Христос терпел и вам велел" А как им на хвост наступить - тут же забывают все заповеди.
M Показати IP 10 Грудня 2010 21:55
Що московський, що київський патріархати - це одне і теж. Тільки в московського більше грошей і впливу, ну і підтримка матушкі расії дуже помітна. Про це свідчать останні дані з Wikileaks. Ці патріархати - це величезні підприємства. Так як нині компанії торгують нафтою, газом, вугіллям, іншими товарами, так ці знайшли свою "тему". Ці економічно-політичні підприємства нічого спільного з Богом і Христом не мають. Що одне, що друге. Гризуться між собою за владу, гроші, землю, нерухомість як останні бандити. А звичайні люди, що підпали під вплив і промивку мізків вірять в їх чіхню.
Exaboto Показати IP 10 Грудня 2010 23:34
Церква це велике зло, що поширює невігластво та ненависть один до одного за допомогою людей "що підпали під вплив і промивку мізків вірять в їх чіхню", як правильно сказам М. Люди прокинтесь!!
Ладомир Exabotoву до Exaboto Показати IP 11 Грудня 2010 10:46
+ 110
48316 Показати IP 11 Грудня 2010 02:59
Exaboto Вчора 23:34 Відповісти Церква це велике зло, що поширює невігластво та ненависть один до одного за допомогою людей "що підпали під вплив і промивку мізків вірять в їх чіхню", як правильно сказам М. Люди прокинтесь!! Людинo, прo щo ти гoвoриш, oтямся!!!... Ти хoч раз була в храмі, ставила свічку, слухала прoпoвіді св"ященника? Невже там прoпoдують ваше "злo" і "невігластвo"... Невже це пишуть люди, які oхрещені в св"ятих храмах? Чи це пишуть сектанти?...
Exaboto до 48316 Показати IP 11 Грудня 2010 15:06
хочу додати. Сама ця новина "Церковне рейдерство зруйнує крихкий мир між православними, - архієпископ Михаїл" говорить що я правий. І ще... Що ви маєте проти сектантів?? Секта це лише релігія яка відділилася від основної. А ви напевно рахуєте що сектанти це нечість, і тільки ваша тока зору є правильною!? Що ще раз підтверджує мої слова...
Exaboto Показати IP 11 Грудня 2010 10:06
дід був попом. чудово все знаю. хрестили проти моєї волі. Мені що ваше християнство, що мусульманство, що люба секта все однаково. Люба релігія (хіба може крім буддизму) поширює ворожість один між одного, пропагують уявлення про світ на рівні людей які тільки що позлазили з дерев і т.п. Ви до речі знали, що тільки в 1992 році ватикан признав, що Земля не є центром всесвіту. Чому можуть навчати такі люди? Отямитись вам допоможе цікавий документальний фільм "Корень всех зол?", автор Лео Таксіль та Александр Ніконов "релігія як глобальний бізнес проект" http://www.kodges.ru/library/author/494/book/51438.htm
M Показати IP 11 Грудня 2010 13:22
Релігія - це обман лукавого. А віра - це зовсім інше, про неї розповідається в Новому Заповіті. Якщо ви уважно читаєте Новий Заповіт, то обов'язково побачите величезну кількість невідповідностей між сучасною православною, чи католицькою церквою і тією, про яку казав Ісус і Його апостоли.
анонімус Показати IP 11 Грудня 2010 16:01
Imagine there's no Heaven It's easy if you try No hell below us Above us only sky Imagine all the people Living for today Imagine there's no countries It isn't hard to do Nothing to kill or die for And no religion too Imagine all the people Living life in peace You may say that I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will be as one Imagine no possessions I wonder if you can No need for greed or hunger A brotherhood of man Imagine all the people Sharing all the world You may say that I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will live as one
Всеволод Показати IP 11 Грудня 2010 17:26
Хочу дати пояснення для малоросів , кацапів та безграмотного московського непотребу. На Першому та Четвертому Вселенських Соборах,що зафіксовано в 6-ому правилі Першого та 17-му правилі Четвертого Собору Канони передбачають, що, по-перше, кожен окреммий народ має право на власну Церкву зі своїм власним управлінням , а по-друге, що на власну самостійну Церкву має право кожна окрема країна (держава). А для " сучасних колхозників" колгоспу СРСР давно не існує і не буде.
Віктор Антонович до Всеволод Показати IP 12 Грудня 2010 17:43
Шановний Всеволод, мене ціквить чи ви читали "Международная конвенция о ликвидации всех форм расовой дискриминации" коли ви написали "Хочу дати пояснення для малоросів , кацапів та безграмотного московського непотребу."??? Виходить, мене ви образили і назвали безграмотним? Людину з двома вищими освітами? Якщо ви проживаєте на території України і таке говорити про інші раси людей, то це попахує расизмом. А нарахунок церкви я скажу, що кп сам почав цю ворожнечу в 92.... я пам'ятаю як кп забирав наш собор, як хрестами бились.... і це винна церква МП??? Я б радив вам детальніше розібратись в цій проблемі а тоді говорити щось, на цей рахунок...
Вот так! Показати IP 12 Грудня 2010 11:45
Що Київський ,що Московський патріархоїат -це все едине.Різниця в тому,кому в карман народ гроші несе у яких попів стануть гаманці та морди товстіші,Западенські попи ,згадайте що ви творили захвачуючі церкви в 1992-1995роки як на дорозі,під порканом поховали свого ідола в Київі. То -ж не суйте свого носа хоч на Східну Україну де зараз Мир,Спокій та Злагода,А з отступниками вони сами розберуться...
Клим Савур Показати IP 12 Грудня 2010 13:43
"Шанoвнoму" пoпередньoму oпoненту - Не знаю де ви в мoскoвській церкві взяли "мир" та "злагoду", кoли вoна дoкoріннo була "oнoвлена" пілся жoвтневoгo перевoрoту 1917-гo рoку більшoвиками. Кoли мільйoни правoславних віруючих булo знищенo, тисячі священників рoзстрілянo,абo відправленo на Сoлoвки, де вoни пoмирали в хoлoді та гoлoді, тільки за те, щo не сприймали цієї сатанинськoї влади... На чoлі же церкви, сoвєти пocтавили пoтрібних і лoяльних єпискoпів, які "благoслoвляли" кoмуністів на нoві злoчини прoти свoгo нарoду(репресії, гoлoдoмoри, безглузді війни, кoлективізації...) На сoвісті мoсквських пoпів, мільйoни невиннубієнних українців, рoсіян, грузинів, татар, тільки за те, щo кoмуністи, з їхньoї "згoди" твoрили ці злoчини...
Українець Показати IP 12 Грудня 2010 14:05
Де-щo з істoрії мoскoвськoїцеркви http://100.sumy.ua/old/articles_145_ru-6-o-Moskovswka-cerkva-ta-hto-msoneri.html
Всеволод Показати IP 17 Грудня 2010 22:45
Шановний Віктор Антонович ,прошу вибачення за грубі(напевне)висловлення. Мені важко зрозуміти: мати свою Державу , любити Україну, свій народ і признавати чужу церкву? Тоді хто ми? Майбутній президент чи лідер зуміє об'єднати усі Українські церкви (уявімо), що буде з російською ? Чи є майбутнє у тій церкви (російської) коли вона є частина державного апарату Росії.Залежною вона стала ще за часів Петра І(більше підходить "развратнік").Задумайтеся.Бог сходив і воскресав один раз.Як для католиків,православних,протестантів іт.д. Чому тоді ходити в іноземну церкву?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus