USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Ціна на газ: Гройсман пригрозив Коболєву відставкою

17 Квітня 2019 13:30
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ініціює відставку глави НАК "Нафтогаз України« Андрія Коболєва в разі відмови компанії знизити до 24 квітня 2019 року ціну на газ, що відпускається для потреб населення.

Про це глава уряду заявив на засіданні Кабінету міністрів 17 квітня, пише Економічна правда.

«Або НАК «Нафтогаз України» встановлює ціну нижче 8,55 грн/ кубометр з 1 травня і повідомляє про це всім українцям до 24 квітня, або я ініціюю відставку керівника Нафтогазу і буду просити уряд підтримати мою позицію», – сказав Гройсман.

На початку квітня уряд ухвалив постанову № 293, якою зобов’язав Нафтогаз продавати газ для потреб населення за ціною газу для промисловості, однак не вищою, ніж визначено положенням про ПСО.

Водночас, національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» звернулася до Кабінету міністрів України з проханням скасувати затверджене ним Положення про покладання спеціальних зобов’язань (ПСЗ), згідно з яким ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року мають підвищитись на 15%, або привести встановлену документом ціну блакитного палива до рівня ринкової, повідомляє УНІАН.

«Це Положення (№ 867 – УНІАН), зокрема, визначає, що ціна «Нафтогазу» на газ для роздрібних постачальників газу для населення, виробників теплової енергії інших захищених категорій споживачів з 1 травня 2019 року підвищується на 15% до рівня 7184,8 грн за 1000 куб. м (без урахування ПДВ і витрат на транспортування і розподіл), – сказано в повідомленні. Відзначається, що при цьому ринкова ціна газу на травень, опублікована станом на 16 квітня Українською енергетичною біржею, становить 6800 грн за тис. куб. м з ПДВ, або на 27% нижча за ціну, розраховану відповідно до вимог Кабінету міністрів.

«Нафтогаз» неодноразово звертався до уряду з проханням скасувати постанову № 867 або привести встановлену ним ціну до рівня ринкової. Без такого рішення Кабінету міністрів «Нафтогаз» не має права самостійно зменшувати вартість ресурсу, який компанія постачає роздрібним постачальникам газу, виробникам тепла й іншим споживачам, які підпадають під дію Положення про ПСЗ», – пояснили в компанії.

У компанії відзначили, що зараз для «Нафтогазу» є обов’язковим виконання вимог постанови КМУ № 867, якою затверджується Положення про покладання спеціальних зобов’язань на суб’єкти ринку природного газу, для забезпечення громадських інтересів у процесі функціонування ринку природного газу.

Також прес-служба НАК повідомила, що постанова № 293, ухвалена урядом 3 квітня 2019 року, не звільняє «Нафтогаз» від зобов’язання виконувати чинну постанову № 867, вона також не покладає на «Нафтогаз» нові спеціальні обов’язки і не скасовує діюче Положення про ПСЗ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
волиняка Показати IP 17 Квітня 2019 14:13
Що ж то за безлад такий і відсутність дисципліни в урядовому "королівстві"? Хто що хоче те й робить! Ні щоб це було визначено единою постановою і виконувалось, так ні - розплодили всяких "Нафтогазів", "Газзбутів"... , а тепер перекладають один на одного і у результаті зробити нічого не можуть і це в державних установах!!! Де таке є у розвинутих країнах? Тільки у корумпованій Україні! На вихід всі після 21-го!!!
ан Показати IP 17 Квітня 2019 16:34
те що цілу зиму по захмарних цінах платили за газ то мовчали І НЕ БАЧИЛИ , а як припекло перед виборами "жареним" то він хоче знизити. Та ПІДНІМАТИ НЕ ТРЕБА БУЛО!!!!!!!!!!!
Анонім Показати IP 17 Квітня 2019 16:43
Не забувайте, що з 1 травня цього року газ буде по 9,5 грв./куб. Згідний, таке собі підвищення ціни. Тим більше не в період опалювального сезону. Але почнеться жовтень, а потім з 1 січня 2020 чергове підвищення до 12 грв/куб. Отоді не скигліть. Згадайте про це по дорозі на виборчу дільницю.
анонім Показати IP 17 Квітня 2019 17:24
100%, люди ! , коли будете голосувати подумайте що газ порошенко на слідуючу зиму по 12 грн зробить.
Навуходоносор Показати IP 17 Квітня 2019 17:33
Ворон ворону глаз не выклюет...Предвыборный спектакль в исполнении одного актера...
Анонім Показати IP 17 Квітня 2019 20:31
когда директор провинциального рынка корчит из себя Премьер министра.. ничего хорошего ждать не приходится)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus