USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Ціни на картоплю: чи платитимуть волиняни більше

26 Вересня 2023 07:19
На Волині картопля нового врожаю здорожчала на гривню-дві за кілограм порівняно з минулим роком. Цьогоріч в області посадили понад 84 тисячі тонн, орієнтовно як і торік.

Зараз господарі продовжують збирати картоплю з полів, розповів Суспільному керівник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко.

З його слів, цього року середня урожайність становить 150 центнерів з гектара, орієнтовно на рівні минулого року. Загалом очікують валовий збір в цьому році понад мільйон тонн картоплі, що повністю забезпечує внутрішні потреби, можна буде експортувати й за межі області.
«Зараз ціна 3,5-4,5 грн за кілограм. За даними найбільшого ринку в західній Україні «Шувар», в останні дві декади спостерігається зростання цін на картоплю. І на сьогодні там оптові ціни 6-7 грн», – каже Юрій Юрченко.
На луцьких ринках вартість кілограма картоплі коливається від 7 до 18 грн, цибулі – від 20 до 25 грн. Як розповів Юрій Юрченко, до повномасштабної війни основним споживачем картоплі з Волині були люди, які проживають на території, де зараз тривають бойові дії.

«Цього року вже є машини, які їздять і скуповують. Торік картоплю з Волині практично не вивозили. Тому ціна була 5 грн. І люди в кінці сезону за безцінь її віддавали, бо не було куди подіти», – каже продавчиня Любов Грасюк.
Жінка продає свій товар сітками: більшу картоплю по 10 грн, меншу віддає по 8 грн за кілограм.

Віктор Плевако свою картоплю продає по 15-20 грн за кілограм. Каже, це новий сорт «Кроне». Пояснює, що так цінить свою продукцію, бо вкладає у неї багато праці, техніки в господарстві немає, все обробляє вручну.

«Ціни на картоплю 7-8 грн за кілограм, якщо сітками брати. Я думаю, що недорого. Це нормальна ціна», – каже покупець Дмитро Лука.
Віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі Микола Гордійчук розповів, що ціна на картоплю нового врожаю знизилась, і це, як він вважає, загальноукраїнська тенденція. Картоплі українцям вистачить, проте вона дорожчатиме. Каже: залежно від погодних умов, завершать збирати картоплю наприкінці жовтня – на початку листопада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ВІРУС Показати IP 26 Вересня 2023 11:47
ТА КАРТОПЛЯ МАЄ БУТИ УМОВНО БЕЗПЛАТНО....
джем до ВІРУС Показати IP 26 Вересня 2023 21:47
Ти умовно хоч сам зрозумів свій висер?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus