USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Продати чи так віддати: у селах області практично за безцінь здають бараболю

20 Травня 2023 11:39
Приїзд заготівельників картоплі у волинські села – подія неабиякої ваги. Інформація про їхню появу розноситься серед місцевих господарів миттєво. Селяни з картоплею збираються на визначеному місці й займають чергу за кілька годин до приїзду оптовиків. Іноді їх доводиться чекати по пів дня.

Днями так було і в селі Межисить Ковельського району. Поки заготівельники завантажувались у сусідньому селі, минуло чимало часу. Селяни вже обговорили між собою всі місцеві новини. Найбільше бідкались через те, що вирощене тяжкою працею доводиться збувати за безцінь.

«На сьогодні закупівельна ціна картоплі – 2,50 гривні за кілограм, – каже господар Станіслав Понікарчук. – З 10 соток її можна зібрати максимум тонну-півтори. Виходить приблизно 2,5-3 тисячі гривень. Від цієї суми відмінусовуємо вартість дизпального під час оранки, міндобрив, засобів захисту рослин від шкідників. І виходить, що не можна навіть перекрити затрат. Навіщо тоді садити, якщо працюєш собі у збиток?»
Село Залухів Ковельського району розташоване в 12 кілометрах від Межиситя. Заготівельники сюди доїжджають ще рідше. Тому в людей залишилося чимало картоплі.
«Коли оптовики приїжджали минулого разу, на всіх не вистачило сіток, –пояснює місцева жителька Людмила Колос. – Обіцяли повернутися. Ми їх чекали як манну небесну. Картоплю треба терміново реалізувати. Через місяць-півтора вона буде вже ніяка. Навіть свині не захочуть їсти таку бульбу».
Не краща ситуація і в населених пунктах поблизу Луцька. Ціни на картоплю минулого врожаю так само низькі.
«Велику товарну бараболю у нас приймають по 2,50-3 гривні за кілограм, – розповідає Ольга Поліщук з села Затурці Володимирського району. – А насіннєву – взагалі по півтори. Дізнавшись про ціни, син хотів викинути все з льоху на смітник. Чоловік ледве вмовив цього не робити».
Читати ще: Замість поля – болото: на Волині повінь скоригувала плани аграріїв

За словами начальника відділу рослинництва і технічної політики управління АПР Волинської облдержадміністрації Олександра Книша, ціну на картоплю формує ринок. Минулоріч вона добре вродила, відповідно, попит перевищив пропозицію. Тому аграрії мусять її збувати за безцінь. Нинішнього року ситуація змінилась.
«Найімовірніше, цьогоріч площі під садіння картоплі в області будуть скорочені, – припускає Олександр Книш. – На це вплинули погодні умови – через повінь маємо й досі підтоплені сільгоспугіддя. Але зовсім відмовлятися від садіння другого хліба не варто. Зараз є багато нових скоростиглих сортів картоплі, зокрема середньо-та ультраранніх, які можуть дати хороший урожай, якщо їх посадити наприкінці травня – на початку червня. Прогнозую, що скорочення площ спричинить підняття ціни. Приміром, зараз на ринку вже є молода картопля, і вона вартує недешево».
Як повідомив заступник керівника регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук, станом на середину травня у двох поліських районах – Ковельському та Камінь-Каширському – затоплено 8,7 тисячі гектарів сільгоспугідь та присадибних ділянок. Це майже вдвічі менше, ніж було наприкінці квітня. Він каже, що згідно з прогнозами, через кілька тижнів повінь закінчиться. Звісно, якщо знову не буде затяжних дощів.

Людмила ПРИЙМАЧУК


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
ЗнайЮ Показати IP 20 Травня 2023 11:56
Людям потрібно об'єднуватись в кооперативи і диктувати ринкові ціни. А так поодинці то перекури і дальше будуть продовжувати викручувати руки.
Я Показати IP 20 Травня 2023 12:29
Були вже кооперативи -колгоспи
ЗнайЮ до Я Показати IP 20 Травня 2023 13:11
Або ви не знаєте, або свідомо маніпулюєте. Не потрібно порівнювати колгоспи - де людей примусово зганяла в рабство окупаційна совєтьська влада. І з кооперативом - де люди на добровільних умовах об'єднуються в групи з метою переробки і реалізації вирощеної продукції.
Анонім Показати IP 20 Травня 2023 13:55
Бідні селяни, із року в рік збиткові. Але які трактори на фото. Вигідно бути збитковим.
ЗнайЮ до Анонім Показати IP 20 Травня 2023 15:35
На один трактор п'ять гужового транспорту. Видно що ви людина з поверху, такі як ви в ТЦ тисячі грн. можуть прогуляти, але з бідною жінкою яка привезла з села на ринок якусь продукцію будуть торгуватися за одну гривню.
ще не зовсім свідоми Показати IP 20 Травня 2023 15:24
Селяни - працьовиті прикольні люди. Гарують на тій землі і продають городину за безцінь. З року в рік Певно, їм так подобається
До аноніма Показати IP 20 Травня 2023 16:01
Там на всіх фото один і той самий недорогий китайський тракторець... Явно не Джон Дір. А у всіх решта звичайні коні з підводами. І це у 21 столітті. Але все одно знайшлося тут одне чмо заздрісне....
Василь Показати IP 20 Травня 2023 17:41
Тільки переробка у вироби значного терміну зберігання може відновити виробництво с.г.продукції,точніше село.А для цього потрібні значні інвестиції.Без об"єднання в кооперативи організувати мінізаводи по перероробці досить важко.Потрібні люди з іншим мисленням,а не дана обл.адміністрація.
Льоня Показати IP 21 Травня 2023 10:53
Картопля- це соціальний продукт, який гарантує виживання для найменш забезпечених. Заради продовольчої безпеки минулоріч було посаджено більше картоплі. Погодні умови посприяли, був гарний врожай. Попит на свіжу картоплю зменшився, виіхали за кордон мільйони жінок з дітьми,чоловіки в ЗСУ, готувати страви немає кому і для кого. В цьому році багато не посадили картоплю через іі низьку ціну, підтоплення земель. Прогнозно погодні умови будуть не зовсім сприятливі, відпоаідно картопля буле в ціні. Це ситуативно. А в цілому галузь картоплярства буде розвинутою істабільною при наяності переробки. І тільки фермери, обʼєднані в кооперативи, повинні бути співвласниками переробних підприємств, а не олігарх. На Волині найбільш сприятливі грунтово - кліматичні умови для вирощування картоплі, і тільки обʼєднання забезпечить фермерам успіх.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus