USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Цього літа на Європу чекає екстремальна спека, – вчені

14 Березня 2023 23:19
Минулого літа країни центральної та південної Європи страждали від неймовірної спеки, подібної до якої європейці не бачили десятиліттями. Здивувала і зима: температура повітря була набагато вищою за середню, а на багатьох гірськолижних курортах і зовсім не було снігу. Вчені вважають, що літо обіцяє побити багато температурних рекордів.

Про це повідомляє DIP.

Цієї зими багато гірськолижних курортів від Франції до Швейцарії були змушені закритися через брак снігу. Франція закінчила 2022 з найвищою температурою за останні 25 років. У січні, у розпал сезону, французький гірськолижний курорт Ax 3 Domaines повністю зачинив свої двері. А в Ле Же і Морзін, розташованих у популярному регіоні Порт-де-Солей, працювали лише дві траси.

Рекордно високими температурами зустріли новий рік також у Білорусі, Чехії, Данії, Німеччині, Латвії, Литві, Польщі, Нідерландах, Іспанії та Швейцарії. «Я ніколи не бачив такого прогнозу. Ніколи», – написав кліматолог НАСА Райан Штауффер у Twitter.

Зима, схожа на весну

У січні в Чехії було поставлено температурний рекорд – 19°C тепла. Така температура зазвичай спостерігається лише навесні. У цей час на півночі Іспанії температура повітря становила майже 25 °C.

Напрямки, відомі зимовими видами спорту, щосили намагалися зберегти кількість відвідувачів. Оскільки зміна клімату все більше вказує на те, що до 2035 року катання на лижах на французьких гірськолижних курортах стане неможливим. Наприклад, курорт Метаб’єф у Франції, окрім гірськолижного спорту, почав активно просувати інші зимові розваги, як-от катання на санях, зимовий гірський велосипед і т.д.

Аномально тепла погода, яка, за прогнозами, утримається весь 2023 рік, створила в деяких країнах міжсезонний туризм. Так, зимова посуха в Італії відкрила приховану дорогу на крихітний острів Сан-Бьяджо, розташований посередині знаменитого озера Гарда. Зазвичай на острів можна дістатися тільки човном, але історично низький рівень води оголив вузьку доріжку з каменю та піску, що з’єднує його з берегом. Цим незвичайним явищем одразу ж скористалися численні туристи, що прямували до озера Гарда. Наплив туристів, несподіваний для лютого, став благом для маленьких містечок.

Через суху зиму постраждала і прекрасна Венеція – там знову пересохли канали. Це не якесь рідкісне явище для найромантичнішого міста Італії – рівень води в каналах час від часу знижується, але цього року процес затягнувся. В результаті прогулянки на гондолах були не настільки доступними, як завжди, а туристам доводиться звикати до місцевих обмежень через низький рівень води.

Влітку в Європі очікується екстремальна спека

Минулого літа температура по всій Європі була настільки високою, що в результаті в багатьох країнах масово палали ліси, загинуло кілька людей. Експерти прогнозують, що це літо буде ще спекотнішим.

Частково це пов’язано з тим, що трирічне охолодження поверхні Атлантичного океану, відоме як Ла-Нінья, добігає кінця. За даними Метеорологічного управління Великобританії, це також пов’язано із викидами парникових газів, які сприяють підвищенню температури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus