USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Цьогоріч Луцьк може отримати понад 7 мільйонів за зовнішню рекламу

17 Січня 2018 16:50
Представники міської влади наполягають на скасуванні у 2018 році знижки на розміщення зовнішньої реклами, щоб ефективніше наповнити міський бюджет, водночас представники рекламного бізнесу стверджують, що скасування знижки у 35% знищить рекламний ринок.

Про це йшлося під час круглого столу щодо обговорення та перегляду розмірів плати за тимчасове користування місцем розташування засобів зовнішньої реклами на 2018 рік із залученням операторів рекламного ринку Луцька 17 січня.

Заступник міського голови Олександр Рачков розповів, що під час засідання намагатимуться вирішити питання оплати за користування місцями розміщення рекламних засобів на 2018 рік.

Шляхом обговорення та розрахунків міськрада планує не встановлювати на 2018 рік знижку за користування рекламними засобами, яка діяла протягом 2017 року. Так, у 2017 році розрахували, що зона найвищої оплати становила 1400 гривень, 910 гривень – з урахуванням знижки, найнижчий рівень оплати становив 840 гривень, зі знижкою у 35% - 546 гривень.

На 2018 рік з урахуванням показника інфляції пропонують встановити вартість у 1594, 18 гривні з найвищим рівнем оплати, 956,51 гривні з найнижчим рівнем оплати. Це мотивують тим, що бюджет 2018 року буде дуже непростим і бюджет потрібно наповнювати, аби забезпечити його витратну частину.
Директор КП «Луцькреклама» Олександр Ковальський повідомив, що у разі ненадання знижки до міського бюджету у 2018 році планують отримати майже 7,5 мільйона гривень (у 2017 році ця сума становила 4,2 мільйона).

Своєю чергою, представники рекламного бізнесу відстоювали думку про те, що у разі скасування знижки ціна для них буде надто високою. Як аргумент наводили ціни у Тернополі та Рівному, стверджували, буцімто скасування знижки зробить бізнес нерентабельним.

Пропонували підвищити ціну, врахувавши показник інфляції, одночасно лишивши знижку, що діяла у 2017 році. Один з учасників круглого столу Сергій Ковальчук стверджував, що у іншому разі, тариф буде на 100% вищий і підприємці не зможуть сплачувати кошти до міського бюджету. Ситуація на ринку, мовляв, не покращилася, а стала лише важчою, тому знижку скасовувати не варто.

Олександр Рачков зауважив, що засіб реклами має дві площини, які продають, наприклад, за 5 тисяч, а до міського бюджету пропонується сплачувати менше, ніж 1600 гривень, отже, рентабельність становить 300% і не варто говорити, що підприємці не зможуть вижити у таких умовах. Він розповідав, що білборд на вулиці Конякіна розміром 3 на 6 метрів вартував чотири тисячі гривень.

Голова бюджетної комісії міськради Борис Смаль відзначив, що фактично представникам рекламного бізнесу доведеться платити на 50% більше, ніж у 2017 році, а не на 100%. Він нагадав, що ціна для них була пільговою, а тепер пільги не буде.

Також він наголосив, що на ціну впливає не бажання рекламодавця, чи ціна у Тернополі. Єдиним чинником для визначення ціни, з його слів, завжди було співвідношення попиту та пропозиції, а не рівень інфляції. Якщо всі рекламні щити заповнені, а бюджет не отримує 7 мільйонів гривень, мовляв, це погано і це є індикатором роботи міськради.

Отже, у міськраді пропонують ціну, а підприємці намагаються переконати, що діяти повинна та ціна, яку встановили раніше, попри те, що ситуація змінилася. Він запевнив, що якщо виявиться, що ціна справді занадто висока, її знизять, але якщо у місті рекламодавці готові платити 1594 гривні за білборд, з точки зору рядового лучанина міськрада зобов’язана отримувати ці кошти, а не 1400 гривень.

Депутат зазначив, що представники бізнесу не наводять жодного економічного фактору, щоб підтвердити свою позицію.
На це представник рекламного бізнесу Павло Цапюк стверджував, що показник інфляції – єдина цифра, яку варто врахувати для зміни вартості оренди, а знижка раніше просто привела тариф у Луцьку до норми та ринкових рамок. Враховуючи наповненість білбордів, палити ціну без знижки, з його слів, проблематично. Він закликав враховувати ціни у Рівному, Тернополі, тобто однакових за населенням містах. Олександр Рачков зауважив, що у цих містах немає програми фінансування купівлі квартир для воїнів АТО, а у Луцьку на ці цілі передбачили 8 мільйонів, а нині атовці просять передбачити вже 12 мільйонів. Подібні програми діють лише у Харкові, Одесі та Києві.

Олександр Рачков зазначив, що міська влада готова слухати представників бізнесу надалі, а індикатором буде те, чи надходитиме надалі плата до міського бюджету. Якщо у місті люди масово відмовлятимуться від розміщення засобів зовнішньої реклами, це буде індикатором того, що ринок зупинився і потрібно організовувати наступну зустріч з підприємцями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Калькулятор Показати IP 17 Січня 2018 20:28
Скільки млн витратять у 2018 на КП ЛУЦЬКРЕКЛАМА??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus