USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Цьогоріч під час нересту на Волині браконьєри завдали збитків на 2 млн грн

26 Липня 2023 06:11
1 липня закінчилася нерестова заборона на водних об’єктах Волині, яка тривала з 1 квітня.

Про це повідомляє Волинський рибоохоронний патруль.

Контроль за дотриманням правил рибальства, режиму територій та об’єктів природно-заповідного фонду у нерестовий період здійснювали: Волинський рибоохоронний патруль, Державна екологічна інспекція у Волинській області, Шацький національний природний парк, Національний природний парк «Прип’ять – Стохід», Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща», ГУ Національної поліції у Волинській області та 6 прикордонний Волинський загін.

До компетенції цих органів входять повноваження з питань охорони водних біоресурсів, тобто працівники цих відомств можуть попереджувати, припиняти, виявляти порушення правил рибальства, накладати штрафи та обчислювати розмір відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів риб.

Усіма цими службами було здійснено 417 профілактичних та рибоохоронних рейдів та викрито 437 порушень природоохоронного законодавства, серед яких: вилов риби з застосуванням заборонених знарядь лову, риболовля з перевищенням знарядь, риболовля на нерестовищах, незаконний продаж заборонених знарядь лову.

Протягом трьох місяців на порушників накладено штрафів на суму 22 153 грн. Нараховано шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів риб у водних об’єктах Волині, на суму 2 075 315,84 грн.

Під час рибоохоронних заходів у порушників вилучено 203 кг водних біоресурсів. Окрім риби, вилучалися також заборонені знаряддя лову. Так, у порушників рибальства та з волинських водойм за актами безгосподарського майна вилучено 1 249 од. заборонених знарядь лову. Протяжність вилучених заборонених сітних знарядь склала понад 18 км.

Протягом нересту викрито чотири порушення, в результаті яких заподіяно істотну шкоду рибному господарству. Матеріали таких справ передано в слідчі органи за місцем скоєння правопорушень задля ухвалення рішень про відкриття кримінальних проваджень.

Крім того, у рибпатрулі наголошують: незважаючи на закінчення нерестової заборони, рибалкам не варто забувати про дотримання правил любительського і спортивного рибальства. Так, любительський лов водних біоресурсів дозволяється вудками та спінінгами всіх видів з використанням штучної або природної принади із загальною кількістю гачків не більше семи на особу. При цьому під час здійснення любительського рибальства рибалки зобов’язані мати при собі засоби для вимірювання маси та довжини водних біоресурсів. Добова норма вилову риби становить 3 кг + одна особина, розмір якої перевищує мінімально дозволений для вилову.

Читати ще: У Шацькому нацпарку порахували пташенят червонокнижного птаха. Фото

До слова, як повідомляє державна служби охорони Шацького національного природного парку, протягом минулого тижня, з 17 по 24 липня, з водного середовища було вилучено безгосподарські знаряддя лову, а саме десять сіток. Також було виявлено та задокументовано чотири правопорушення за ч. 4 ст. 85 КУпАП (грубе порушення правил рибальства).

Для недопущення випадків незаконного добування водних живих ресурсів, працівниками державної охорони ПЗФ, проводяться рейди та патрулювання на території Шацького НПП.

Робота щодо профілактики та виявлення порушень службою державної охорони Шацького НПП постійно продовжується, тому дотримуйтеся вимог правил рибальства та чинного природоохоронного законодавства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
рибалка Показати IP 26 Липня 2023 13:20
побійтеся бога, 200кг риби один браконьєр виловлює в нерестовий період за 1день.Як не робили нічого, так і надалі кришуєте браків...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus