USD 40.80 41.18
  • USD 40.80 41.18
  • EUR 40.80 41.18
  • PLN 10.20 10.44

«Тихий убивця»: кардіологиня з Луцька розповіла про небезпеку гіпертонії і як від неї вберегтися

13 Травня 2024 08:10
За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожен четвертий чоловік та кожна п’ята жінка у світі страждають на гіпертонію, або, як всі звикли казати, мають підвищений артеріальний тиск. В Україні, за даними загальнонаціонального дослідження, третина населення мала підвищений артеріальний тиск, гіпертензію або приймала препарати для зниження тиску.

До Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертонією, який відзначають 17 травня, Суспільне поспілкувалося з завідувачкою кардіологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Вікторією Мартинюк. Лікарка дала поради, на що звернути увагу людям та як правильно діяти при високому тиску.

Що таке артеріальна гіпертензія

Артеріальна гіпертензія – це хронічне захворювання, яке проявляється підвищенням артеріального тиску вище за 140 на 90 мм рт. ст. Зі слів Вікторії Мартинюк, підвищений тиск – найрозповсюдженіше серцево-судинне захворювання і стосується 35% дорослого населення.

Читати ще: Що потрібно знати про сезонну алергію: поради алерголога з Волині

«Серцево-судинні захворювання уже багато років поспіль посідають перше місце в структурі загальної смертності. Артеріальна гіпертензія та атеросклероз – головні чинники серцево-судинних подій. 40% пацієнтів не знають про те, що вони мають артеріальну гіпертензію. Лише 45% лікуються з приводу артеріальної гіпертензії і лише 14% досягають нормованого артеріального тиску», – зазначила завідувачка кардіологічного відділення.

Симптоми недуги

Зазвичай артеріальна гіпертензія минає на початках безсимптомно.

«Недарма її називають «тихим убивцею». Лише тоді, коли з’являються перші симптоми, це свідчить про те, що йде ураження органів – мішеней, зокрема судинок мозку, серця, очей і нирок», – акцентує лікарка.

До основних проявів хвороби належать головний біль, запаморочення, потемніння в очах, шум у вухах, задишка при ходьбі і набряки ніг.

Чому артеріальна гіпертензія небезпечна

«Артеріальна гіпертензія заводить каскад негативних реакцій в органах-мішенях. Якщо цей каскад заводиться в судинах мозку, то це енцефалопатія, що прогресує, призводить до інсульту. Якщо цей каскад заводиться у судинах серця, то коронарний атеросклероз призводить до інфаркту міокарда», – перелічує Вікторія Мартинюк.

Читати ще: Програма медгарантій в Україні: безоплатну допомогу при інсульті надають 227 лікарень

Також під ударом – нирки. Щорічно в Україні фіксують 50 тисяч інфарктів і 145 тисяч інсультів, додала лікарка.

Як уникнути ускладнень

- Уникати тютюнокуріння;

- зменшити вживання алкоголю;

- робити дозовані фізичні навантаження;

- контролювати масу тіла;

- дотримуватися дієти.

Лікування артеріальної гіпертензії

Зі слів завідувачки кардіологічного відділення, медикаментозне лікування артеріальної гіпертензії поділяється на дві основні групи. Перша група – це препарати, які пацієнти вживають постійно. Друга група – це протикризові препарати, які застосовують для зниження артеріального тиску.

Читати ще: Заново вчать ходити і говорити: як у Луцьку допомагають пацієнтам після інсультів

«Лікування артеріальної гіпертензії непросте, – каже Вікторія Мартинюк. – За один візит пацієнта до лікаря визначити, яке має бути лікування, звичайно, складно, кожному виводимо медикаментозний маршрут і пропонуємо зустрічатись на переоглядах через певний проміжок часу для того, щоб бачити, чи схема лікування підходить».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus