USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Голова болить так, ніби вдарили чимось важким». Волинський нейрохірург розповів, як розпізнати мозкову кровотечу

26 Квітня 2021 07:00
За статистикою, на жаль, інсульти – одна з найчастіших причин смертності в Україні. Щороку від цієї хвороби помирає понад 40 тисяч людей.

Про те, як розпізнати небезпечну недугу, які симптоми є першими дзвіночками того, що варто негайно звертатися до лікаря, хто належить до групи ризику, а також чим небезпечні аневризми головного мозку, в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» говорили із завідувачем нейрохірургічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Іваном Бобриком.

Поговорімо про мозкові кровотечі. Що це таке?

Мозкові інсульти пов’язані з геморагією, тобто мозковою кровотечею, коли кров покидає звичне кров’яне русло внаслідок розриву судини. Це може відбуватися за різних обставин. Найпоширеніші – на ґрунті підвищеного артеріального тиску, коли є нелікована артеріальна гіпертензія, а також розриву враженої судини. У цій ситуації не обов’язково має бути підвищений артеріальний тиск. На жаль, геморагічний інсульт молодшає.

Читати ще: «Не треба боятися діагнозів. Треба вчасно звертатися до лікаря», – дитячий нейрохірург з Луцька

Зазвичай групами ризику є пацієнти, які не стежать за артеріальним тиском, не вимірюють його, не приймають ліків або ігнорують призначення гіпотензивних препаратів.

Далі ми починаємо боротися з проявами або наслідками мозкової кровотечі.

Чи може це статися з тими, хто не схильний до підвищення тиску?

Так, звісно. Передусім багато залежить від параметрів підняття артеріального тиску, тому що за різноманітних життєвих обставин він може мати різні показники. Велике фізичне навантаження чи надзвичайне психічне перенавантаження можуть датися взнаки тим параметром, якого в людини раніше ніколи в житті не бувало.

Ще один момент – не завжди артеріальний тиск проявляє себе клінічно. Тому порівняно молода людина може не підозрювати, що має високий тиск, бо не відвідує профілактичні огляди, не вимірює артеріальний тиск і не має в тому потреби.

Читати ще: «Поставити неврлогічний діагноз – це як зібрати мозаїку», – дитячі неврологи з Луцька

Найчастіші прояви підвищеного артеріального тиску – виникнення головного болю, запаморочення.

Іноді справді таке трапляється, що коли ми цікавимося історією захворювання, то ніхто з родини, і навіть пацієнт, не вказує на цю причину. Провівши низку досліджень, ми констатуємо епізодичне, можливо, навіть короткочасне підвищення артеріального тиску, яке, на жаль, призвело до мозкового інсульту у форматі крововиливу.

Крововиливи бувають різних розмірів та різного розміщення, а відтак мають різні прояви. Інколи порівняно великі за розмірами крововиливи можуть протікати доволі бідно в клініці, скажімо, пацієнт відмітив невеличкий головний біль. А знаючи, що він гіпертонік, що в нього час до часу болить голова, не надав цьому значення, як кажуть, переходив на ногах. Такі наслідки перенесеної кровотечі ми часто бачимо під час томографії. Коли кажемо про це людині, вона щиро дивується.

Далі починаємо вже розмотувати цей клубок. Інколи знаходимо причину, інколи – ні.

Чи потребують оперативного втручання такі знахідки?

Якщо це віддалена знахідка, тобто наслідок перенесеного геморагічного інсульту, і ми не виявили його причини, розуміємо, що колись крововилив повториться, ми рекомендуємо один із методів, а їх є чимало в арсеналі нейрохірургів, лікування причини захворювання.

За статистикою, близько 25-30% пацієнтів гинуть під час першої події, із тієї частки, яка виживає, від повторної події гине до 70-75%. Це приголомшливі дані. Треба віддати належне ширшому доступу до інформації зараз. Кожен охочий може почитати про це захворювання. Наші пацієнти, яких воно торкнулося, вже приходять на повторні бесіди до лікаря більш підкованими.
Чи можуть люди, які часто страждають від мігреней, колись отримати крововилив?

Теоретично, крововилив може отримати будь-яка людина. Питання лише в факторах ризику, які є більш чи менш очевидними. Щодо мігрені, то тут треба йти шляхом діагностики виключення інших серйозних захворювань, які несуть загрозу життю. Є очевидні клінічні прояви певних захворювань, не обов’язково крововиливів, що потребують методів виявлення. При мігрені доволі інтенсивний головний біль.

Читати ще: «Останнім часом інсульти молодшають», – невролог з Луцька

У діагностиці ми маємо пройтися по всіх протокольних пунктах і довести відсутність агресивної патології. Мігрень дуже шкодить повсякденному життю пацієнта, але загалом вона не несе загрози життю. Якщо встановлено чіткий правильний діагноз мігрень, із ним не завжди просто працювати.

Які симптоми вказують на те, що стався крововилив?

Перший і основний симптом – головний біль. Здебільшого кровотечі відбуваються з появою раптового головного болю. Якщо після того не настало пригнічення свідомості і пацієнт не впав у кому, а є контактним, можна розпитати деталі, люди розповідають про те, що у них був головний біль такої інтенсивності, якого раніше ніколи не було. Пацієнти кажуть, що боліло так, ніби вдарили чимось важким, ніби щось луснуло. Зазвичай це є першою і основною позагоспітальною ознакою такого крововиливу.

Другий важливий момент – це поява симптомів випадіння або втрата функцій. Поряд з ішемією можливі втрата мови, ослаблення якоїсь кінцівки, порушення ковтання і пригнічення свідомості. Якщо ми говоримо про клінічно значимий інсульт з геморагічним компонентом, то симптоми випадіння є одними з визначальних і їх неможливо не помітити.

Але не можна ігнорувати інтенсивного головного болю, що не має симптомів випадіння.

Читати ще: «Вестибулярну систему треба тренувати», – невролог з Луцька

Поговорімо про аневризми.

Аневризма – це захворювання судини, що передбачає слабкість, неповноцінність її стінки. Дуже часто ми порівнюємо аневризму з ушкодженим колесом автомобіля, на якому з’являється невеличка ґуля, але вона більшає і одного дня нарешті лускає.

Коли є ушкоджені судини, то артеріальна кров замість того, щоб потрапляти у свої звичні місця й обслуговувати звичні тканини головного мозку, з високим тиском потрапляє в зону, що передбачена для низького тиску, через хворі судини. Ці клубочки розриваються і призводять до геморагічних подій.

Яким має бути спосіб життя, аби уникнути аневризми та її наслідків? Можливо, є якісь методи профілактики?

Аневризм неможливо уникнути, як і неможливо скринінгово протестувати абсолютно все населення. Говорячи про те, що це вроджена патологія, варто робити акцент родичам пацієнтів, у чиїх сім’ях уже відбулася така подія, тому що дуже часто трапляються родинні історії, навіть у нашому відділенні були випадки, коли оперували братів, сестер, батьків та дітей, інколи в дуже вузьких часових проміжках.

Читати ще: «Інсульту легше запобігти, ніж його лікувати», – волинський нейрохірург Іван Бобрик

Наголошу: не варто легковажити симптомами. Якщо пацієнт відчуває інтенсивний, раптовий головний біль, він має одразу звертатися до лікаря, для початку хоча б до невролога. Наші неврологи надзвичайно грамотні, вони знають, як відрізнити крововилив аневризматичного походження від неаневризматичного, як розпізнати ту саму мігрень.

Логістика має бути правильною. На жаль, щороку ми оперуємо близько 80 аневризм, половину – ендоваскулярно, половину – відкрито. Не треба зволікати. Аневризматичний крововилив не мине сам по собі, він однозначно виявить себе трішки пізніше, і, на жаль, ці вияви будуть невтішними.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Юлія Показати IP 26 Квітня 2021 16:51
Дякую, лікарю за все! Лікар від Бога!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus