USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У 2018 Володимир-Волинський святкуватиме 1030-річчя

28 Листопада 2017 11:13
У Володимирі-Волинському вже розпочинають підготовку до відзначення 1030-річчя міста.

Про це на щотижневій оперативній нараді розповів міський голова Петро Саганюк, інформує Район. Володимир-Волинський.

«2018 рік - ювілейний для нашого міста, у липні Володимир відзначатиме 1030 років з дня свого заснування, - зазначив очільник міста. - До літа наступного року ще далеко, проте вже тепер слід думати над програмою відзначення цієї дати. Відповідним відділам та управлінням міськвиконкому слід активізуватися у плані підготовки до цієї дати».

До підготовки святкування заплановано залучити активних мешканців міста та різні громадські інституції.

Легенди кажуть, що ще до першої згадки про Володимир у літописі Нестора-літописця 988 року про місто на березі річки Луга згадував угорський хроніст Анонім. У своїй хроніці 884 року він описував місто Ладомир (з древньоруської «річка», тобто «місто біля річки» – автор), пише БУГ.

Одну з гіпотез виникнення міста висловив також академік Ярослав Ісаєвич. Він вважав, що засновниками Володимира могли стати жителі Зимнівського городища – племена дулібів.

Після зруйнування його аварами в середині VII століття дуліби покинули городище і переселились на те місце, де пізніше виник Володимир.

Земля Володимирщини – це суцільний пласт культурних нашарувань. У родючих заплавах річок Луга та Смоч мешкали древні племена дулібів, бужан, волинян. Віднайдено на території Володимира предмети побуту трипільської культури і навіть бивні мамонтів. Ще й досі володимирчани можуть відкопувати на своїх городах різноманітні древні релікти у вигляді монет чи знарядь праці наших пращурів.

Володимир-Волинський по праву носить титул найстаровиннішого міста Волині, бо був столицею з 988 по 1336 рік, а отже політичним, адміністративним та торгівельним осередком Галицько-Волинського князівства. Неодноразово знищений набігами татаро-монгольської орди та природними катаклізмами, Володимир щоразу відроджувався із попелу.

За місцевими переказами, у період найбільшого підйому Володимира, а саме у XIII столітті, місто займало значно більшу територію, ніж у теперішній час. В краєзнавчій літературі трапляється інформація, що навіть Зимне, віддалене від Володимира майже на 5 кілометрів, у XII-XIII століттях було його складовою.

Форпост західних кордонів князівства завжди був ласим шматком для завойовників. По закінченню княжого періоду, коли Володимир переходив від одного нащадка князя до іншого, Володимирщина декілька разів відходила до складу Литви та Польщі.

Володимир першим серед українських міст отримав Магдебурзьке право, також в місті було відкрито першу на Волині аптеку. Процвітала торгівля ювелірними прикрасами, зброєю.

В кінці XVIII століття Володимир опиняється у складі Російської імперії та отримує до своєї назви «Волинський».

Різні часи та різні культури наклали свій відбиток на архітектуру міста. Особливою відзнакою Володимира-Волинського є наявність великої кількості споруд сакрального зодчества – церков, монастирів, каплиць. На жаль, це далеко не всі культові споруди, які дійшли до нашого часу. У княжий період в місті налічувалось 20 церков та 7 монастирів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus