USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У 2021 році «Годинник судного дня» показує, що до загибелі людства лишилися секунди

28 Січня 2021 09:14
Експерти показали нинішній час на так званому «Годиннику судного дня», який символічно вказує, як близько людство підішло до глобальної катастрофи, здатної його знищити. За задумом, коли годинник покаже північ, настане апокаліпсис.

Стрілку Годинника судного дня у 2021 році залишили в 100 секундах від опівночі. Про це повідомляє УНН з посиланням Bulletin of the Atomic Scientists.

У січні 2020 року Годинник судного дня перемістили на позначку 100 секунд до опівночі, що ближче до півночі, ніж будь-коли в його історії. І на сьогодні вченими, серед яких і Нобелівські лауреати, прийнято рішення залишити стрілку на цьому загрозливому показнику.

Причини

Названо три основні причини: ядерна загроза, зміни клімату та пандемія коронавірусу.

Доктор Рейчел Бронсон, президент і головний виконавчий директор Bulletin of the Atomic Scientists, пояснила: «Стрілки Годинника судного дня показують, що до півночі лишилося 100 секунд. І це ближче до півночі, ніж будь-коли. Смертельна пандемія COVID-19, що вселяє страх, служить історичним «тривожним сигналом», яскравою ілюстрацією того, що національні уряди і міжнародні організації не готові протистояти загрозам, що дійсно знищують цивілізацію – ядерній зброї та змінам клімату».

Відзначається, що ядерна загроза зросла в зв’язку з оновленням ядерного арсеналу багатьма країнами, а також розробкою гіперзвукових апаратів, засобів захисту від балістичних ракет і систем доставки зброї, які можуть використовувати звичайні або ядерні боєголовки. У світі як і раніше існує більше 13 000 одиниць ядерної зброї.

Відносно змін клімату, то вчені відзначають, що, не дивлячись на деяке зниження показників забруднень у зв’язку з пандемією, 2020 рік став найспекотнішим за історію спостереження за кліматом, а також ознаменувався масштабними лісовими пожежами. Надалі ж, замість зниження споживання викопних енергоресурсів, людство може збільшити їхній видобуток.

Що стосується пандемії коронавірусу, то вчені заявили, що вона лише підтвердила їхнє попередження і прогнози про виникнення загрози, яку можна подолати лише шляхом узгоджених і спільних дій різних країн.

Годинник судного дня. Що це?

Годинник судного дня з’явився на обкладинці журналу Bulletin of the Atomic в 1947 році і показував 7 хвилин до опівночі. Час до опівночі – символ реальної загрози людству, заснований на рівні напруженості міжнародної обстановки. Слід зазначити, що в більшості випадків стрілку підводять ближче до «межі» або ж залишають на місці. Прогрес в запобіганні апокаліпсису був досягнутий в 1963 році після підписання міжнародного договору, який обмежив ядерні випробування – тоді світ опинився в 12 хвилинах від опівночі. А найспокійнішим роком став 1991 рік, коли стрілку пересунули на позначку 17 хвилин до півночі. Надалі ж вона або рухалася до «кінця людства», або залишалася на місці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Viking Показати IP 28 Січня 2021 11:04
Доктор Рейчел Бронсон л*пух, прийом ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus