USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У 2024 році Україні загрожує колапс в управлінні небезпечними відходами, – ЕВА

13 Грудня 2023 23:18
Європейська бізнес асоціація закликала Кабінет міністрів України вирішити проблему з управлінням небезпечними відходами. Інакше вже через місяць Україні загрожує колапс.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву асоціації.

«Європейська бізнес асоціація, і, зокрема, Комітет промислової екології та сталого розвитку ще навесні почали сигналізувати Міндовкіллю про необхідність завчасної розробки та оновлення ліцензійних умов. На жаль, зауваження бізнес-спільноти так і не були враховані, і прийнятий документ містить низку неоднозначних моментів», – йдеться у заяві.

Так, в ЕВА зауважили, що згідно з законом № 222-VIII, ліцензія на управління небезпечними відходами видається на необмежений строк. Але жодна норма прямо не визначає, що ліцензії, видані до набрання ним чинності, перестають діяти.

«Постановою для отримання ліцензії вимагається наявність висновку з оцінки впливу на довкілля (ОВД). Але компанії, які почали свою діяльність до прийняття Закону про ОВД у 2017 році, не можуть отримати такий документ – натомість вони мають Висновки державної екологічної експертизи, які не можуть використати попри те, що вони мають однакову юридичну силу», – вказують в асоціації.

Читати ще: Контейнери семи кольорів: в Україні змінять методику роздільного збирання побутових відходів

У ЕВА наголошують: фактично, у компаній залишився місяць для отримання нової ліцензії, а це неможливо, оскільки тільки для обов’язкової перевірки Міндовкіллям потрібно 20 робочих днів. Таким чином, уже з 1 січня Україна зіткнеться з колапсом.

«За даними порталу Екосистема, понад 370 підприємств в Україні сьогодні мають ліцензії на діяльність у сфері управління небезпечними відходами. Враховуючи відсутність правової визначеності регуляторних актів, а також нереальні строки для отримання нових ліцензій діючими ліцензіатами, вірогідність зупинки цілої галузі є досить високою. Це ймовірно вдарить по іміджу України та її подальшим євроінтеграційним перспективам. Єдиним рішенням у цій ситуації може стати підтвердження умов для збереження чинності ліцензій та відсутності необхідності отримувати нові ліцензії діючим підприємствам», – наголосила координатор Комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської бізнес асоціації Ольга Бойко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus