USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У багатоповерхівках Луцька не працюють 32 ліфти: частину відключили через завершення терміну експлуатації

9 Вересня 2022 08:44
У багатоповерхових будинках Луцька нині не функціонують 32 ліфти, частину з них зупинили через закінчення граничного терміну експлуатації.

Про це розповів Суспільному директор департаменту житлово-комунального господарства міськради Микола Осіюк.

З його слів, відремонтувати ліфти, оплативши ремонтні роботи за рахунок коштів місцевого бюджету, в період воєнного стану неможливо.

У багатоповерхівці на проспекті Відродження, 26Б несправні підйомники. Наразі жоден із трьох ліфтів, які є у цьому будинку, не запрацював.
Мешканка будинку, 58-річна Олена Царук, має інвалідність. Жінка проживає на дев'ятому поверсі та щодня змушена спускатися й підніматися сходами.

Ліфт у під'їзді, каже лучанка, не працює майже рік.
«Це дуже важко для нас, для жителів, дівчата є молоді з візочками. Це проблема цілого будинку. У мене ще й мама проживає – 86 років. Я її жодного разу на вулицю не вивела. Так теж не можна. Хай би людина на старості літ вдихнула свіже повітря, побачила ту траву, а сидіти на дев'ятому поверсі в таку спеку важко їй», – бідкається жінка.

Ремонт ліфта, відповідно до укладеного між департаментом ЖКГ, співвласниками багатоквартирного будинку і підприємством «Волиньліфт» договору, вартує майже пів мільйона гривень, зазначає мешканка будинку Світлана Ковальчук.
284 тисячі гривень профінансують із місцевого бюджету, решту мали зібрати співвласники будинку. Жителі зібрали майже всю суму.

«Дитина ходила в лікарню перевірялася. Зігнуло спину – не могла ходити. Сказали, що спина підірвана візочком – вона носить з дев'ятого поверху і дитину, і візочка, і продукти», – каже жінка.

Жителі будинку надіслали в міську раду лист із проханням відремонтувати хоча б один із підйомників. Письмової відповіді поки не отримали.

«Лише на словах сказали, що нам відмовили і все. У мене мамі 84 роки, але вона надвір не виходить, повністю сліпа. Ледь ходить», – додала жителька будинку Наталія Жулинська.
Коментувати ситуацію щодо ліфтів, що не працюють в міських будинках, керівник підприємства «Волиньліфт» Андрій Ткачук відмовився.

Як зазначив директор департаменту ЖКГ Луцькради Микола Осіюк, доки не буде внесено зміни на законодавчому рівні щодо фінансування таких робіт з міського бюджету, Луцька міська рада у питанні ремонту підйомників безсила. Додає: єдиний вихід поки – це фінансування робіт за кошти мешканців.
«Кошти з міського бюджету відповідно до вимог і воєнного стану через казначейські рахунки не фінансуються. Ми не маємо юридичних підстав і не можемо оплатити ці кошти фірмі-підряднику, яка виграла тендер на виконання цих робіт», – каже комунальник.

Луцька міська рада звернулася до Уряду з проханням внести зміни щодо можливості фінансування соціальних об’єктів у період воєнного стану. Відповіді, каже директор профільного департаменту, ще не отримали. Якщо такі зміни в урядову постанову внесуть, ремонт ліфтів у будинку на проспекті Відродження, 26Б розпочнуться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 9 Вересня 2022 09:32
можливо все за наявності бажання

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus