USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«У будь-якому випадку розлучення – це стрес для дитини», – луцький психолог

1 Червня 2018 15:12
Розлучення – це завжди стресова ситуація для дитини, однак рівень стресу залежить від батьків, які повинні не забувати про почуття та не меш болючі переживання дитини.

Про те, як батьки можуть налагодити відносини після розлучення, та як допомогти пережити цей болісний процес дитині, розповіла дитячий психолог, гештальт-терапевт, спеціаліст ГО «Центр психології та психотерапії» Віта Ковальчук.

Вона акцентувала, що досить часто провину за розлучення батьків діти можуть взяти на себе.

«У цей період важливо пояснювати дитині те, що відбувається, підбирати прості слова відповідно до віку дитини, наприклад «ми розлучаємося, бо нам важко жити разом», говорити про любов до дитини та про те, що в неї завжди буде тато та мама, незалежно від того чи живуть вони разом, казати про те, що дитина ні в чому не винна і ви розлучаєтесь не через неї, пояснити, як саме зміниться життя дитини, слідкувати за собою та не втягувати дитину в суперечки, які стосуються розлучення, налагодити спілкування напряму (листування, телефонні розмови) і розуміти, що швидко все не відбудеться, адже на адаптацію потрібно приблизно рік часу», – пояснила Віта Ковальчук.

Читайте більше в інтерв’ю: Соцмережі, ревнощі, розлучення батьків і маніпуляції – дитячий психолог із Луцька про труднощі виховання

Психолог зауважила, що часто після розлучення дитина залишається жити з мамою, а тато, натомість, з’являється лише інколи, переважно на свята, і відкуповується подарунками.

«Шкода, що мама не отримує достатньої підтримки у будь-якому вигляді. При цьому важливо уникати негативних висловлювань про тата. Особливо болючі для дітей фрази типу «ти такий/така, як твій тато», «ти схожий/схожа на тата», «от він теж так робив»… Це відштовхування дитини, неприйняття її. При тому, що дитина не винна й батьків собі не обирає, а тато – її родина, частина її самої, якщо ж цю частину не сприймають, то виникає почуття покинутості, непотрібності, самотності. І у випадках, коли тато рідко приходить, слова «мені шкода, що тато так робить», принесуть більше підтримки, ніж звинувачення на адресу її батька», – наголосила гештальт-терапевт.

Читайте ще: Які помилки найчастіше допускають волиняни у вихованні дітей

Віта Ковальчук також акцентувала, що в сучасному світі дитина повноцінно може розвиватися і в родині, де присутній хтось один із батьків, а дитина, наприклад, може, спостерігаючи, «добирати» чоловічий образ від різних людей: від тренера, вчителя, дідуся, дядька, хресного, «і не відчувати себе якоюсь особливо нещасною».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 1 Червня 2018 17:14
Ви так пишете,наче розлучення це норма.Треба молодь вчити,розлучення це останній вихід,а не рішення всіх проблем.Так,треба пояснювати дитині,але що та дитина буде робити як виросте?Теж розлучиться,бо мама розлучилася і дядів водила,отак і родяться байструкі...Треба 100 разів подумати перед весіллям,а тим більше перед вагітністтю,а то в нас молодь живе за принципом поєбалісь і расталісь і в кінцевому результаті їм всі должні.Не потрібна стаття,якщо рекламуєте психолога,то краще напишіть адресу,а кому потрібно прийде,бо в кожного різна ситуація,а написано для паро людей

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus