USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцький психолог – про те, як реагувати на дитячу істерику в магазині

1 Червня 2018 19:00
Про те, як варто реагувати батькам на дитячі істерики в громадських місцях, пов’язані, наприклад, із відмовою купити нову іграшку чи сходити за морозивом, та чи стали сучасні діти більш агресивними, розповіла дитячий психолог, гештальт-терапевт, спеціаліст ГО «Центр психології та психотерапії» Віта Ковальчук.

Вона пояснила, що дитячі істерики характерні для віку до 5 років.

«Насамперед, визначимось, що таке істерика. Це неконтрольований дитиною емоційний стан. Найчастіше, він пов'язаний із нездатністю дитини контролювати свою нервову систему, і для такого віку це нормально. Якщо дитяча психіка перевантажена (насичений подіями день, багато вражень, нові люди), то дитяча істерика – це спосіб емоційно звільнитися від такого навантаження. Потрібно залишатися з дитиною, не кричати і не бити. Якщо є подразник, необхідно забрати дитину в інше місце.

Є ще інший варіант, коли істерика – це спосіб комунікації, і дитина просто не навчена робити по-іншому. Перевірити це просто: якщо дитина заспокоюється після отриманого, то це швидше маніпуляційна істерика. Цей спосіб зберігся з того періоду (орієнтовно 1 рік), коли дитина не вміла говорити, а про свої потреби (в їжі, любові, обіймах, фізичному комфорті) давала знати через плач. Потрібно дитину переучувати та просити говорити словами. Фраза «не розумію, скажи словами» поступово переведе дитину в інший спосіб взаємодії. Ще важливо не відштовхувати, а допомагати їй впоратись. І варто пам’ятати про послідовність дій і вміння сказати «ні», інакше ниття стане продовженням цієї звички», – розказала Віта Ковальчук.

Читайте більше в інтерв’ю: Соцмережі, ревнощі, розлучення батьків і маніпуляції – дитячий психолог із Луцька про труднощі виховання

Щодо твердження, що сучасні діти стали більш агресивними, неконтрольованими та егоїстичними, психолог зауважила, що «все дуже індивідуально».

«Є також момент сьогодення. Це те, що зараз прийнято бути «успішним», відвідувати багато гуртків, шкіл і ще й ходити, наприклад, до театру. Графік у дітей дуже інтенсивний, і в ньому дуже мало часу для «перетравлення» отриманого досвіду. Окрім того, потік інформації дуже насичений (інтернет робить свої справи), а темп життя дуже швидкий. Емоційно не всі діти можуть із цим справлятися, вони на рівні темпераменту та нервової системи влаштовані інакше, їм потрібно більше часу для відпочинку та, наприклад, ігор. Якщо не розуміти цього, натомість постійно вимагати чогось від дитини, це може призвести до агресивного спротиву чи психосоматичних проявів, коли для того, щоб відпочити, потрібно захворіти», – зазначила гештальт-терапевт.

Читайте ще: «У будь-якому випадку розлучення – це стрес для дитини», – луцький психолог

Віта Ковальчук пояснила, що егоїстичними діти можуть стати тоді, коли в родині все обертається навколо них.

«І якщо говорити про сучасність, то на сьогодні маятник виховання колихнувся в сторону, коли дитячі потреби та їхній емоційний світ стали головними в родині. Батьки стали більше розуміти причини виникнення емоційних травм, і це добре, але ж і про себе потрібно не забувати. Ще років 20 тому було прийнято тільки «нагодувати, полікувати, попрати», тобто ставлення до батьківська було більш функціональним. Золота середина – в поєднанні: коли батьки забезпечують дитину та емоційно включаються в її життя, одночасно для них не менш важливі стосунки в парі (між чоловіком і дружиною) та власна реалізація», – резюмувала дитячий психолог.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 1 Червня 2018 19:47
Ви точно психолог?Моя дитина НІКОЛИ не робила істерики в магазинах,тому що їй потрібно пояснювати,що ми йдемо в магазин,купляти нічого не будемо,подивимось на все,купимо те що потрібно,не знаю чому так,але потрібно любити,спілкуватись,пояснювати,вчити своїх дітей,виконувати обіцянки перед дитиною...
Ольга до Анонім Показати IP 10 Березня 2020 13:49
Ось, що робити коли у дитини істерика https://pani.best/5-efektyvnykh-sposobiv-zupynyty-isteryku-u-dytyny/ , а не йти на повідку у свого чада. Це своєрідний шантаж з боку малюка, і чим більше ви на нього «ведетесь», тим гірше далі буде.
Іванна Показати IP 2 Червня 2018 00:50
Я думаю, що точно психолог! Не рівняйте все по своїй дитині. Діти є різні. В мене дитина теж розуміє, коли я пояснюю чому не куплю сік, цукерки, булочку чи ще щось. В основному розуміє. Але бувають моменти, коли був насичений день, вона втомлена, хоче спати/їсти... І ще є діти, яким батьки дозволяють ними маніпулювати... Тут все чітко і правильно написано.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus