USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

У Будапешті презентували видання народних пісень, які зібрала Леся Українка

21 Листопада 2023 23:08
У Будапешті на музично-літературному вечорі відбулася презентація видання «Народні пісні з голосу Лесі Українки» за участю троюрідної племінниці української поетеси та правнуки Михайла Драгоманова пані Аріадни Бартаї.

Про це повідомило Товариство української культури в Угорщині.

Презентація відбулася у «Домі діалогу» у VIII районі угорської столиці. Пані Бартаї підібрала музичний супровід до фортепіано на мелодію народних пісень й авторки музики до вірша Лесі Українки «Надія».

Перед публікою виступили співачки Вікторія Рудник та Вікторія Вороніна з Будапешта. Вони заспівали твори з презентованого музичного видання. Поетеса Валентина Зінченко-Параска задекламувала власні вірші на честь Лесі Українки та Наталії Драгоманової з поетичної збірки «Веретено».

Програму вечора вела голова Товариства української культури в Угорщині та голова Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО) пані Ярослава Хортяні, яка є видавцем цієї книжки, що вийшла друком у світ за сприяння столичного самоврядування українців і самоврядування Йожефвароша (VIII район Будапешта), де проживає пані Аріадна Бартаї. Авторка ідеї та укладачка видання – уродженка Волині, що нині мешкає у Німеччині, Тетяна Ціхоцька.

Читати ще: У Луцьку звучали пісні зі збірки родички Лесі Українки. Фоторепортаж

Культурний захід розпочався з хвилини мовчання на честь загиблих у війні Росії проти України. Також присутні отримали благословення священника громади українських вірників УГКЦ Покрову Пресвятої Богородиці в Будапешті отця Володимира Мисіва.

Серед почесних гостей заходу були Дмитро Кричфалуші, перший радник Посольства України в Угорщині, колишній головний консул Посольства Угорщини в Києві Янош Колар, голови самоврядувань українців ІІ, XXll районів Будапешта та міста Вац.

Після цього до велелюдного зібрання звернулася українською мовою Арідна Бартаї. Вона розповіла про те, що саме надихнуло її почати роботу над виданням «Народні пісні з голосу Лесі Українки» і з якими почуття вона це робила. Пані Аріадна подякувала усім причетним до випуску книжки та митцям, котрі виконують музичні твори, зібрані Лесею Українкою ще на початку ХХ століття і перевидані зараз.

Пані Ярослава Хортяні ознайомила гостей з історією першого видання книжки. Вона також повідомила, що з попереднього, пробного продажу, книжки отримані гроші передані в Луцьку на потреби українських дітей-сиріт, які постраждали від наслідків російсько-української війни, і подякувала угорським друзям, котрі відгукнулися на цю біду.

Мисткиня Тетяна Ціхоцька в короткій промові розповіла про те, як відчула необхідність взятися працювати над майбутнім виданням. Вона підкреслила, що у Будапешті відбувається не лише презентація акомпанементів Аріадни Бартаї до 18 народних пісень із понад 200 зібраних ще Лесею Українкою та її чоловіком Климентом Квіткою, але й самого Волинського краю.

Вона заспівала веснянку «Як яснеє сонце...», яка несподіваними шляхами, складними і довгими дорогами, але таки привела пані Тетяну до співпраці з пані Аріадною Бартаї та пані Ярославою Хортяні.

На вечорі ведуча коротко розказала про родину Драгоманових-Бартаї, особливо ж – про внесок покійної пані Наталі Драгоманової, рідної матері Аріадни Бартаї, у культурно-просвітницьку розбудову Товариства української культури в Угорщині.

Крім того, Ніколетта Хортяні-Олас задекламувала вірш Лесі Українки «Надія» у перекладі угорською мовою. Вперше на публіці український текст цього вірша прозвучав як пісня, мелодію до якої до тексту написала Аріадна Бартаї, а заспівала Вікторія Рудник.

Ярослава Хортяні передала Аріадні Бартаї почесну грамоту від імені СФУЖО за її віддану працю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus