USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

У садочку Луцька тече дах і грибок на стінах

24 Червня 2014 19:00
Дошкільний навчальний заклад № 9 – один із тих садочків, які працюватимуть цього літа в місті. До нього на період канікул мають прийти 360 дітей з інших навчальних закладів. Та в садочку вже 4 роки тече дах, а стіни покриваються грибком. Влада обіцяє ось-ось розпочати ремонт, та батьки хвилюються за здоров’я своїх дітей.

Батьки: «В спальні грибок і відра з водою»

До редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернулася лучанка Наталя, дитина якої виховується у ДНЗ №9. Вона розповіла, що у спальні групи, де щодня перебуває її дитина, на стінах і стелі – грибок. А в дощову погоду там же стоять каструльки і відра, які збирають воду.
Якби мій чоловік випадково по роботі не зайшов у групу, то ніхто про це не знав би і надалі. Ми нічого не знали про це, бо вихователі мовчали. Коли спитали про це завідувачку, то вона сказала, що не бажає висвітлювати інформацію», - каже жінка.

Вона розповідає, що довелося робити батьківські збори, на яких просили завідувачку пояснити ситуацію із грибком і пліснявою на стелі дитячої спальні. Адже для того, щоб грибок з’явився на стіні потрібен час, тож, очевидно, що проблема існує вже давно.

Зі слів мами, завідувач садочку пояснювала, що вже не перший рік зверталася до міської влади, та їй усе відмовляли у ремонті. Після того, як батьки почали обурюватися, чому їх не поставили до відома, що діти сплять у приміщенні, ураженому грибком, дітей перевели до іншої спальні.

«Вона (завідувач) каже, що щороку грошей немає. Проте біля її кабінету зараз триває ремонт. Ми щомісяця здаємо по 20 гривень у фонд садочка – хіба не можна було за 4-5 років, скільки існує проблема, назбирати потрібні кошти? Адже ремонт даху – проблема, яка потребує негайного вирішення. Робиться все, але тільки не те, що найнеобхідніше. Щороку на вулиці оновлюють майданчики, в групах на першому поверсі – натяжні стелі. А що під тією плівкою – ніхто не знає», - обурюється Наталія.
Вона переконує, що вихователі в групі працюють тільки з протиалергійними препаратами, часто хворіють діти. Вона сама з дитиною кілька тижнів пролежала в інфекційній лікарні, причину інфекції так і не встановили. Жінка припускає, що хворобу міг викликати все той же грибок.

Садочок: «Ремонт зробимо, аби гроші»

Завідувач садочка Тетяна Ковальова своєю чергою підтвердила, що проблема з дахом в закладі існує вже близько 4 років. Усі про неї знають, у тому числі й владці, та, на жаль, поки вона не вирішувалася.

«Ця проблема існувала ще за каденції Богдана Шиби, коли він був міським головою. Він свого часу прозвітував, що програма ремонту дахів і покрівель в місті завершилася. Але наш дах протікав уже тоді», - розповідає керівник ДНЗ № 9.

Відремонтувати необхідно 700 квадратних метрів даху. Це половина всього даху садочка. Ще стільки ж відремонтували кілька років тому. Найбільше від протікання покрівлі постраждали 2 групи на другому поверсі, каже завідувач.

З її слів, заклад уже включили до плану ремонтних робіт. Дах ремонтувати обіцяють поза чергою. Однак є проблема – гроші затримує казначейство.

«Проектна документація уже готується, про цю проблему знають і в управлінні освіти, і управлінні капітального будівництва але, як нам пояснюють в останньому, - «йде війна, а гроші затримуються в казначействі», - каже Тетяна Ковальова.

Цього року ДНЗ №9 – один із садочків, який працюватиме влітку. Сюди на період канікул батьки приведуть 360 дітей з інших садочків мікрорайону.

Про те, що перебувати дітям в приміщенні, враженому грибком небезпечно для здоров’я, завідувач знає і переконує – діти не перебуватимуть довгий час у тому приміщенні.

«Звичайно, це небезпечно. Я сама турбуюся, у мене сестра – мікробіолог, тож про небезпеку мікозів я вислухала не одну лекцію. Щойно зроблять покрівлю – робитимемо ремонт у групах, аби ліквідувати грибок. А влітку діти будуть більше на свіжому повітрі. Заняття проходитимуть в групі, де все, на щастя, добре, вони багато проводитимуть часу на свіжому повітрі – адже зараз оздоровчий сезон. А в спальні вони перебуватимуть всього 2,5 години під час сну. Але ми обов’язково застосуємо певні антигрибкові засоби. Головне – щоб не було дощів», - пояснює завідувач садочка.
Зі слів Тетяни Ковальчук, санітарно-епідеміологічна служба про проблеми в закладі не знає. Інакше б довелося закрити ці дві проблемні групи.

«У нас свого часу були прецеденти – групу закрили на три роки. Якщо закриють дві групи, батькам не буде куди водити дітей. У нас і так випадає 4 групи – бо в них виховується небагато дітей. Це групи, де є діти з вадами зору і інклюзивні групи. Розмістити 360 дітей буде дуже складно, але спробуємо», - каже вона.

Влада: «Ремонт зробимо, аби не дощ»

На ремонт даху в згаданому ДНЗ № 9 міська рада планує витратити цього року 70 тисяч гривень. Про це повідомив перший заступник міського голови Святослав Кравчук. З його слів, роботи в цьому садочку і ДНЗ № 11 – перші в списку.

Є вже й виконавець, є й гроші. Єдина проблема – погодні умови, які не дозволяли зайнятися ремонтом покрівлі. Якщо не буде дощів – роботи можуть розпочати уже цього тижня. А дітям, запевняє він, це не заважатиме.
«Спочатку треба зробити дах, а потім будемо дивитись, який ремонт потрібно робити в групах. Спати дітям в приміщенні з грибком ніхто не дозволить», - переконує він.

Святослав Кравчук пояснює, як обиралися чергові садочки, які працюватимуть влітку, з його слів, для цього визначали, які садочки потребують внутрішнього ремонту. А ще – робили анкетування серед батьків.

Санепідемслужба: «Небезпека реальна»

Про те, що дітям небезпечно перебувати у приміщенні, інфікованому грибком, розповідає головний санітарний лікар Луцька та Луцького району Іван Ульчак.

З його слів, грибок – алергічний чинник, тому групу потрібно вилучати.
Однак, аби провести позапланову перевірку, необхідно письмове звернення. Після реформування санстанції зі 160 працівників залишилося 12, тож плановими перевірками, усе не можна перевірити, переконує він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Дмитро Показати IP 24 Червня 2014 19:06
такі бабоси з батьків деруть то могли б і зробити ремонт
Думка Показати IP 24 Червня 2014 19:10
То клятi москалi виноватi...
Знайка Показати IP 24 Червня 2014 19:11
Знаю про проблему. Моя дитина ходить у цей садок і на батьківських зборах вихователька не раз нарікала, що міська рада не дає коштів, які вкрай необхідні на ремонт даху!! Знаю, що Кравчук має зуба на завідуючу, але тут вина - чиновників!
вона Показати IP 24 Червня 2014 19:43
люди добрі, без батьків і їхніх нібито благодійних фондів ні фіга засрана влада не вирішить. також здають вступні внески при оформленні в садок 500 гр на фонд садка і 500 на фонд групи, не говорячи про щомісячні фонди 40гр. благодійна такса залежить від садочка і керівника. взяти би їх всіх за горло і ламати по черзі пальці.
11111 Показати IP 24 Червня 2014 23:46
хай пані завідуюча перестане брати гроші в свій карман, а займеться ділом! і не тут винна не тільки чиновнтків, а особисто керівника цього закладу
Анонім Показати IP 25 Червня 2014 07:13
Благодійні обов'язкові внески не для ремонту, а для особистих потреб завідуючих
Наталя Показати IP 25 Червня 2014 09:18
Такі кошти які завідувач отримала від міської ради на піар про спеціалізований садок можна було б не тільки зробити ремонт в одній групі, а й полагодити кришу, тому звертаюсь до працівників прокуратури, провести перевірку використаних коштів, а після цього зробити висновок, чи та людина дбає про майбутнє України в особах наших дітей!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Анонім до Наталя Показати IP 25 Червня 2014 20:13
Підписуюся під кожним словом
Анонім Показати IP 25 Червня 2014 11:25
поки буде така завідуюча то і будуть такі проблеми. Ковальова більш переймається своїм зовнішнім виглядом , а ніж нагальними проблемами у довіреному їй закладі.
матуся Показати IP 25 Червня 2014 20:12
Ну накінець то цю проблему висвітлили....і хотілосяб щоб змі проконтролювало бо є в мене думка що все знову замнеться. А Ковальовій давно пора на пенцію Хай іде глядить молодого чоловіка. Підтримую звернення до прокуратути.
Анонім Показати IP 25 Червня 2014 21:05
Мало того що покладено плитку за батьківський кошт плитка слизька а навпроти кабінету цеї славнозвісної зави спортивний зал і діти туди бігтимуть в чешка. чи то голів буде розбито чи терміново за батьківський кошт буде куплено новий коврик.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus