USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.77 39.95
  • PLN 9.80 9.95

У Данії знайшли рідкісну 1500-річну золоту каблучку

24 Лютого 2024 00:34
У Данії за допомогою металошукача знайшли рідкісну 1500-річну каблучку Меровінгів з 22-каратного золота. Археологи вважають, що каблучка може пролити світло на раніше невідому родину королівських діячів, пов’язаних з могутніми європейськими династіями раннього середньовіччя.

Про це повідомляє Українська правда. Життя.

Каблучка датується 500-600 роками нашої ери та інкрустована червоним напівдорогоцінним камінням, що символізувало владу серед германських народів.

Золота каблучка, ймовірно, свідчить про тогочасну присутність у цьому районі раніше невідомої князівської родини, тісно пов’язаної з Меровінгами – королівською сім’єю, яка правила Франкською імперією.

Для германських народів гранат альмандин був символом влади.

«Золота каблучка не тільки розкриває інформацію про ймовірну нову княжу родину в Еммерлеві, але й пов’язує цей район з одним із найбільших центрів влади в Європі залізного віку. Золота каблучка, ймовірно, належала жінці, зокрема дочці принца, яка також була одружена з принцом», – каже Кірстін Поммергаард, яка є кураторкою Національного музею Данії.

Читати ще: У Польщі виявили середньовічну прикрасу з написом «Любов перемагає все»

Зв’язок з королівською родиною археологи вбачають у конструкції каблучки з дуже добре виконаними спіралями на нижній стороні і тристулковими шпильками в переході між кільцевою рейкою і «гніздом» з каменем, що характерно для франкської майстерності.

«Це вражаючий рівень майстерності, який сьогодні важко повторити», – каже Кірстін Поммергаард.

Археологи не вважають, що каблучка просто загубилося під час торгової поїздки, бо в тому ж районі були знайдені інші предмети, зокрема дві золоті монети, сім срібних монет і фризька точена кераміка.

Дослідники сподіваються, що подальше вивчення каблучки та околиць, де вона була знайдена, проллє світло на колись напівавтономні політичні системи вздовж Північного моря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus