USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Ватажок «ДНР» погрожує знищити позиції ЗСУ, Україна терміново скликає ТКГ

5 Вересня 2020 22:47
Ватажок бойовиків так званої «ДНР» пригрозив обстріляти українські позиції, нібито облаштовані в порушення перемир’я. Україна у відповідь скликає Тристоронню контакту групу на переговорах по Донбасу у Мінську.

«Наказ» бойовикам на знищення опублікували на сайті так званого глави «ДНР», повідомляє Громадське.

Йдеться про інженерні споруди біля Горлівки (за 600 метрів від н.п. Шуми), які, як стверджують бойовики, зведені в порушення угоди про всеосяжний режим припинення вогню. Стріляти Пушилін пригрозив з 8 ранку 7 вересня.

Як зазначають Донецкие новости, Денис Пушилін заявив, що «офіційне повідомлення про дане рішення» буде направлено представниками «ДНР» Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, а координати місця проведення операції будуть повідомлені українській стороні.

«Закликаю українську сторону з 08:00 години 7 вересня 2020 року забезпечити відсутність особового складу в зазначеному районі. Нам не потрібні людські жертви. Нам не потрібен зрив перемир’я. Ми хочемо тільки дотримання досягнутих домовленостей», – стверджує Пушилін.

Він також закликав спеціальну моніторингову місію ОБСЄ «здійснити моніторинг даної операції в зазначений час».

Реакція України

На цю заяву вже відреагував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який заявив в ефірі телеканалу «Прямий», що представники так званих «ДНР» підтвердили ТКГ намір відкрити вогонь.

«Президент був проінформований про це, він надзвичайно занепокоєний цим. Ми одразу зробили крок у відповідь. Ми, Україна, скликаємо позачергове засідання Тристоронньої контактної групи буквально на завтра», – розповів він.

Міністр додав, що представниця голови ОБСЄ в ТКГ Хайді Грау цю пропозицію підтримала, а відповіді від Росії ще чекають.

«Я бачив документ, що вони (бойовики – ред.) прислали. Очевидно, що це відчайдушний пошук приводу, щоби порушити режим припинення вогню», – вважає глава МЗС.

Насамкінець Кулеба пояснив, що мета завтрашнього засідання ТКГ – запобігти обстрілу бойовиків, бо Україна зацікавлена у продовженні перемир’я.

«Ми ніколи не продемонструємо якусь м’якість, не підемо на неприйнятні поступки, але режим припинення вогню повинен діяти, тому що кінцевою нашою метою є деокупація наших територій. Але це, як то кажуть, кінцева зупинка, а початкова зупинка, на якій всі сідають, – це припинення вогню. Якщо ми не сіли на початковій зупинці, ми ніколи не доїдемо до кінцевої», – підсумував він.

Зазначимо, що бійці 503-го батальйону морської піхоти, які на вказаних позиціях перебувають, відреагували трохи менш дипломатично, ніш глава МЗС.

Яка ситуація на Донбасі зараз?

З 27 липня на Донбасі почав діяти новий режим припинення вогню. Зокрема ці домовленості забороняють відкривати будь-який вогонь без дозволу керівництва. У разі навмисного порушення режиму припинення вогню стосовно військовослужбовців Збройних Сил можуть застосовувати дисциплінарні стягнення.

Бойовики регулярно порушують новий режим «тиші»: відкривають вогонь та інженерно обладнують свої позиції. У штабі кажуть, що провокативні обстріли не загрожують життю військових, тому вогонь у відповідь не відкривають.

Головним досягненням цього перемир’я є те, що через обстріли бойовиків жоден український військовий не загинув і не дістав поранення. Проте декілька разів українські військові підірвалися на вибухових пристроях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus