USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Інтриги окупантів: чим цінний затриманий бойовик «ЛНР» та чому заблокована робота ОБСЄ

18 Жовтня 2021 07:40
Українська контррозвідка затримала на Донбасі бойовика «ЛНР» Андрія Косяка, який розвідував українські позиції біля селища Золоте. Після того розпочалася істерика з боку бойовиків «ЛНР» та погрози піти в наступ на Донбасі. Також з боку Москви відбувся безпрецедентний тиск на ОБСЄ.

Про це 17 жовтня йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Це було банальне затримання, якби не одне але. Затриманий назвав себе спостерігачем Спільного центру контролю та координації, з питань дотриманням Мінського протоколу. Цей центр із довгою назвою створили за спільною домовленостю генштаб Росії та України ще у 2014 році і третьою стороною в цій іституції стало ОБСЄ. Військові з спеціальними нашоломниками все робили для того, аби мати змогу підтвердити хоч якісь домовленості на лінії фронту. Наприклад, забрати тіла з поля бою, чи не стріляти по водогону та головне – стежити за рішеннями про припинення вогню і гарантувати безпеку членам ОБСЄ.

Та у 2017 році Росія заявила, що виходить з СЦКК і відкликає з території України офіцерів своїх Збройних сил.

Відтоді у центрі лишилося лише два учасники – Україна та ОБСЄ. То звідки ж взявся російський спостерігач, через якого Москва намагається влаштувати політичний скандал?

На відео добре видно, що затримання відбулося без жодного пострілу. Хоча Косяк був озброєний – у нього українські військові вилучили пістолет. Хоча у справжнього спостерігача центру контролю зброї взагалі не повинно бути.

Розпізнавальні знаки СЦКК і російський паспорт в результаті допиту теж отримують пояснення. Насправді він бойовик так званої «ЛНР», а жодних представників так званих «ЛДНР» в СЦКК існувати не може. Там можуть бути лише офіцери української та російської армії. Тож, фактично Андрій Косяк – просто бойовик, який начепив на себе синій шолом та пов’язку. Що ж до російського паспорта, то він з категорії розданих на окупованому Донбасі.

Більше того, контррозвідка СБУ з’ясувала, що Косяк від початку війни брав участь у військових злочинах проти українців. Відео, на якому так званий «неозброєний мирний спостерігач» стріляє з міномета по українських позиціях, знайшли в його телефоні.

Але й це ще не все. Цей бойовик з Алчевська ще від 2010-го перебуває у кримінальному розшуку. 11 років тому він намагався вбити чоловіка ножем. А коли його викрили, втік з-під слідства. Цього разу, здається, попався, хоч і намагався відбрехатися.

У так званій «ЛНР» одразу заявили, що, мовляв, українські військові зі зброєю напали на неозброєного офіцера, чим грубо порушили Мінські угоди. Бойовики погрожують ескалацією війни та стверджують, що припиняють контакти у складі Тристоронньої контактної групи. Представник Росії Борис Гризлов підтримав бойовиків.

«Така подія додатково погіршує обстановку на лінії зіткнення та ускладнює процес урегулювання конфлікт», – заявив Гризлов.

Також з подачі Росії був організований безпрецедентний тиск на ОБСЄ. Молодики у центрі Донецька влаштували демарш перед готелем, де проживають члени ОБСЄ та заблокували будівлю. Плакати в їхніх руках повторюють твердження Гризлова – мовляв, Збройні сили України застосували зброю проти неозброєної людини. Вже кілька діб міжнародні спостерігачі не можуть покинути територію готеля. З міркувань безпеки ОБСЄ призупинила свою місію з моніторингу ситуації на Донбасі.

Київ ніяк не може дозволити собі піддатися на тиск й повернути цього військового і кримінального злочинця. І не тому, що це юридично неправильно. А тому, що Україна цим самим визнає, що дозволяє «ЛДНР» виступати в ролі переговорної сторони. Визнає і незаконні банд-формуваня, з яким можна хоч про щось домовлятися. А саме це є заповітною мрією Кремля і саме для цього в Москві намагаються організувати скандал.

Утім Росія має ще один плюс від розбурхування псевдоскандалу. 15 жовтня у Криму стартував всеросійський перепис населення, що, по суті, є ще однією спецоперацією для анексії українського півсотрова.

Це ніщо інше, як чергова спроба легітимізувати анексію українського Криму, завили в МЗС України й закликали цивілізований світ не визнавати і не використовувати результати перепису.

Євросоюз теж засудив дії Роcії й пообіцяв продовжити політику невизнання дій Кремля на півострові. Відреагували й США.

«Сполучені Штати засуджують російський перепис населення в окупованому Криму як ще одну спробу підірвати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України», – ідеться в заяві речника Держдепу США Неда Прайса.

Перепис окупанти обіцяють завершити за місяць – 14 листопада, а результати озвучити до кінця року. Це вже їхня третя спроба у такий спосіб легалізувати анексію півострова, яку тричі переносили через пандемію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus