USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У ДТП гине утричі більше українців, ніж в АТО

29 Березня 2016 14:04
Втрати українців у ДТП перевищують кількість загиблих в АТО, - інформує Експрес.

"За минулу добу загинуло - 18, травмовано - 65". Це не зведення із зони проведення антитерористичної операції. Це щоденне повідомлення Управління безпеки дорожнього руху Міністерства внутрішніх справ. Втрати в дорожньо-транспортних пригодах за рік, більш ніж втричі перевищують кількість загиблих в АТО за той же період.

У 2015 році, згідно із статистикою, Україна втратила у ДТП 3970 осіб, травми отримали 31467 людей.

Майже кожних дві години в Україні в автопригоді гине людина. Для порівняння, з 1 січня по 31 грудня 2015 року в зоні АТО на Донбасі загинуло 1115 українських бійців. Тож виходить, що рухатися українськими дорогами та вулицями небезпечніше, ніж служити в АТО?

До речі, статистика подає і винуватців. 2334 людини загинули з вини водіїв, 466 - з вини пішоходів. 26 смертей сталося в автопригодах за умов незадовільного стану доріг, 9 людей загинуло в ДТП з вини власників вулично-шляхової мережі. У ДТП з вини дітей загинуло 43 людини. Найпоширенішою причиною смертельних ДТП є перевищення швидкості руху - 1181 загиблий, виїзд на смугу зустрічного руху - 400, порушення правил маневрування - 371, нетверезий стан - 317, перехід проїжджої частини у невстановленому місці - 278, неочікуваний вихід на проїжджу частину - 209. Найбільше людей гине у зіткненнях - 1049 особи, через наїзди на пішоходів - 1449, наїзди на перешкоди - 633 та перекидання - 429.

- Чому ж ми втрачаємо на дорогах так багато людей?

- У нас про ситуацію зі смертністю і травматизмом на дорогах багато хто говорить, але реальних кроків для покращення ніхто ж не робить, - вважає Валентин Демчук, заступник голови правління ГО “Спілка водіїв”. - Хоча розуміння того, що потрібно зробити, є.

- А що саме може змінити ситуацію?

- Достатньо проаналізувати ту ж саму статистику. Відомо, що великий відсоток смертей в ДТП - через перевищення швидкості, через керування в нетверезому стані, через поганий стан доріг. Тож зрозуміло, якщо автопригода, наприклад, сталася через те, що дорога у вибоїнах, то постає питання про бездіяльність органів влади з ремонту доріг. Якщо автопригоди стаються через порушення з боку учасників дорожнього руху, то треба посилювати контроль та відповідальність.

- У багатьох областях з’явилася нова патрульна поліція. Думали, що водії порушують правила, бо від працівників ДАІ можна відкупитися. Нові патрульні мали б не брати хабарі, чому ж і після їхньої появи водії далі порушують?

- Нова поліція свій результат ще, безперечно, покаже. Щоби його побачити, потрібно трохи більше часу. Але й потрібно, щоби ті нові патрульні поліцейські мали більше можливостей. Для їхньої нормальної роботи потрібна і техніка, щоби вони могли безапеляційно довести водію, наприклад, що той перевищив швидкість, і законодавчі повноваження.

Якщо поліцейські будуть мати серйозні важелі впливу на порушників правил дорожнього руху, і водій буде розуміти невідворотність покарання, якщо порушив - маєш заплатити і немало, то буде інша ситуація. Якщо ми хочемо зробити наші дороги по-європейськи безпечними, то ми повинні мати і європейську відповідальність за порушення правил дорожнього руху.

- Тобто, відповідальність за грубі порушення має бути жорсткішою?

- Так, але перед цим треба підвищити якість наших доріг. Щоби водій розумів, звідки береться ця підвищена відповідальність. А якщо в нас неможливо проїхати, не порушивши правила, бо треба обминати вибоїни, то, звичайно, водії не будуть розуміти, за що ж їм підвищують штрафи. Якщо водій бачить дорогу з нормальним покриттям, нормальну розмітку, тоді він розуміє, за що він відповідає. А не тоді, коли незрозуміло, де можна припаркуватися чи неможливо взагалі поставити автомобіль, коли незрозуміло, як об’їхати яму, або через яму вилітає підвіска і водій має витрачати кошти. Тобто, водіям треба створити всі умови, і тоді з них можна вимагати відповідальності.

- У статистиці багато ДТП, які сталися з вини пішоходів. Як на них впливати?

- Даївці майже не карали пішоходів, бо з ними дуже багато мороки. Пішоходи не завжди носять із собою документи, що підтверджують особу. Тож, щоби на пішохода скласти протокол про порушення правил дорожнього руху, треба витратити досить багато часу. Зараз поліція повинна змінити ставлення і до водіїв, і до пішоходів. Вони мають вважати пішоходів повноправними учасниками дорожнього руху. Для цього необхідно певний час працювати і в інформаційному плані, наприклад у школах. Тож коли ця комплексна робота буде, пішоходи будуть відповідальнішими.

- Отже, який основний висновок: як зменшити кількість жертв на дорогах?

- Доки люди не зрозуміють, що є правила і за їхнє порушення є серйозна відповідальність, нічого не зміниться. Таким шляхом йшла Європа, таким шляхом маємо йти і ми. Іншого нема.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Дуся Показати IP 29 Березня 2016 14:27
А, чому люди гинуть в АТО, також не правильно дорогу переходять?
Вася Показати IP 29 Березня 2016 14:36
одразу штрафи збільшити!, а дороги відремонтувати слабо? меньше красти треба! Ні розмітки, ні знаків, ні освітлення, ні асфальтованої дороги! це вже проходили, на вулиці і дороги зверніть увагу, особливо в зимовий час. А шо то за управління безпеки руху? ще не чув такого!-самі вигадали чи десь списали?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus