USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Фінляндії держава виплачувала людям по 560 євро щомісяця: що показав експеримент

8 Травня 2020 07:40
Дослідження безумовного базового доходу дійшло висновку, що він справді приносить користь психічному і фінансовому добробуту одержувачів, а також трохи поліпшує зайнятість.

Фінляндія два роки проводила експеримент, у 2017-2018 роках, під час якого держава щомісяця виплачувала гроші двом тисячам безробітним у віці від 25 до 58 років без жодних додаткових умов.

Виплата становила 560 євро, була безумовною і не залежала від так званої перевірки потреб, тобто її не зменшували, якщо, приміром, людина отримала роботу або підвищення заробітної плати.

Дослідження проводилося в усій країні, і відібрані одержувачі не могли відмовитися – експеримент був навіть прописаний в законодавстві.

Мінна Юлікянне з Інституту соціального страхування Фінляндії оголосила про результати в Гельсінкі сьогодні, 7 травня, в прямому ефірі, пише New Scientist. Видання називає результати експерименту «найнадійнішими» у питанні базового доходу.

Читайте також: Базовий дохід у Фінляндії дарує щастя, та не вирішує проблеми безробіття

У дослідженні порівнювалися рівень зайнятість і добробут одержувачів базового доходу з контрольною групою 173 тисяч людей, які отримували допомогу з безробіття.

У період від листопада 2017-го до жовтня 2018-го люди з базовим доходом працювали в середньому 78 днів. Це на шість днів більше, ніж у тих, хто отримував допомогу з безробіття.

Окрім цього, було велике зростання зайнятості у сім’ях з дітьми, а також серед тих, чия рідна мова не була фінською або шведською. Але дослідники поки не впевнені, чому.

Опитування учасників експерименту показали, що одержувачі базового доходу замість допомоги з безробіття ліпше оцінюють фінансовий добробут, психічне здоров’я і когнітивні функції, а також більш впевнені у майбутньому.

Відповідаючи на запитання, чи може базовий дохід допомогти людям, що стикаються з такими ситуаціями, як економічні наслідки пандемії COVID-19, Юлікянне відповіла, що це може допомогти зменшити стрес у часи невизначеності.

Дані свідчать про те, що базовий дохід, схоже, не заважає людям, що працюють.

Зазначається, що оцінка впливу базового доходу ускладнює зміни в законодавстві Фінляндії, ухвалені на початку 2018 року. За так званою «активною моделлю» умови отримання допомоги з безробіття стали суворішими.

«Ми можемо сказати лише те, що вплив на рівень зайнятості був спільним результатом експерименту і «активної моделі», – сказала Юлікянне.

Попередні результати, опубліковані в лютому минулого року, не виявили відмінностей між двома групами за кількістю робочих днів 2017-го року. «Гроші мають значення, але лише цього недостатньо, аби суттєво стимулювати пропозицію або попит на робочу силу», – наголосила чиновниця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Руккола Показати IP 8 Травня 2020 09:47
Результати давно відомі. Люди живуть простим, скромним життям, не користуються гарджетами, соцмережами, насолоджуються життям в гармонії з природою, без нав'язаних маркетологами цінностей.
Вася до Руккола Показати IP 8 Травня 2020 10:21
Вам би романи писати. На жанр "утопія" зверніть увагу)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus