USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Гаазі офіційно розпочав роботу Міжнародний центр для переслідування за злочин агресії проти України

3 Липня 2023 18:07
У Гаазі офіційно розпочав роботу Міжнародний центр для переслідування за злочин агресії проти України (ICPA).

Про це Офіс генерального прокурора України оголосив 3 липня, пише Бабель.

У центрі працюватимуть українські прокурори. Представники Спільної слідчої групи (JIT) з Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Румунії разом із ними долучаться до роботи центру на стартовому етапі. Спеціальний прокурор США з питань злочину агресії підтримуватиме його діяльність.

Інші країни та інституції зможуть приєднатися протягом найближчих місяців. Країни, які володіють інформацією або доказами, що мають стосунок до розслідування злочину агресії проти України, також можуть звернутися з проханням про участь.

Читати ще: У Гаазі створять реєстр руйнувань в Україні

Центр розмістили на базі потужностей Євроюсту – це європейське агентство, що співпрацює з судовими та поліцейськими органами країн-членів ЄС. Фінансує центр Єврокомісія.


Над чим працюватиме ICPA?

Завдяки центру прокурори з різних країн зможуть щодня співпрацювати в єдиному місці, швидко й ефективно обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію розслідування і обвинувачення. Центр братиме участь у будь-якому майбутньому судовому переслідуванні за злочин агресії.

Учасники ICPA отримають індивідуальну оперативну, технічну, логістичну та фінансову підтримку Євроюсту. База даних доказів основних міжнародних злочинів (CICED), якою керує Євроюст, буде допомагати центру. Докази, які вже подали до цієї бази в контексті інших міжнародних злочинів (злочинів геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів), можуть бути актуальними для розслідування злочину агресії.

Читати ще: Гаага займеться злочинами Росії в липні, – ЄК

Розташування центру в Гаазі має кілька переваг. ICPA не лише матиме прямий доступ до матеріалів Секретаріату Мережі з питань геноциду, що зберігаються в Євроюсті, але й зможе тісно співпрацювати та взаємодіяти з Міжнародним кримінальним судом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus