USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Гаазькому суді представили неспростовні докази злочинів Росії у Криму та на сході України

8 Березня 2017 20:55
Представники України та її захист на засіданні суду в Гаазі у середу намагалися розвіяти, як зазначали вони самі, намагання делегації Росії ввести в оману Міжнародний суд ООН, мовляв, звинувачення українців не мають підстав, а Гаазький суд не має для їхнього розгляду необхідних повноважень. Однак, першочергова вимога Києва залишилася та ж: запровадити негайні тимчасові заходи на час судового розгляду, аби не допустити продовження страждань українців і кримських татар через дії Росії, а також смертей безневинних людей на українському сході, повідомляє РадіоСвобода.

«Законодавча гімнастика», «перекручування законів та фактів», «паралельна реальність» – такі характеристики лунали у середу щодо висловлених днем раніше «аргументів» Росії на свій захист у Міжнародному суді ООН. В Гаазі триває розгляд за звинуваченнями України, яка стверджує, що Росія надає зброю угрупованням «ДНР» і «ЛНР» на Донбас, чим порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму. А розгорнута Москвою кампанія дискримінації неросійських громад в окупованому Криму – це порушення Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, наголошує українська сторона.

Про те, що Україна має справу з добре підготовленим російським захистом – пише на своїй сторінці у Facebook голова української делегації, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, і додає, що нині було «важливо показати, що наявної інформації достатньо для запровадження тимчасових заходів».

«Моя країна стоїть сьогодні перед цим Судом та вимагає його негайної допомоги не з метою вирішення численних позовних вимог України до Росії у зв’язку з зухвалими порушеннями міжнародного права, а для того, щоб запровадити негайні заходи захисту для тисяч, якщо не мільйонів невинних людей та надати вкрай необхідний захист для всіх громадян України на Сході України та в Криму», – зазначила Олена Зеркаль.

Представник української сторони, американський професор Гарольд Гонджу Ко нагадав, що Росія каже, що мовляв, «немає необхідності у запровадженні цих невідкладних заходів, бо малайзійський лайнер MH17 вже збитий, а атака цивільних в Авдіївці вже минула». «Але якщо Росія не охоронятиме свого кордону, то вже завтра ще більше небезпечної зброї може прибути до Східної України», – заявив доповідач від України, надаючи аргументи необхідності термінових заходів.

«По-перше, умови нестабільні і можуть швидко змінитися. По-друге, вразливе населення потребує вашого захисту – йдеться про невинне цивільне населення України. По-третє, тому що триває напруга через тривалий конфлікт, якому досі не знайдене вирішення. І, по-четверте, атаки тривають, і вони призводять до смертей, поранень та переміщення місцевого населення», – наголосив професор міжнародного права.

Гонджу Ко підсумував: «Законодавчою гімнастикою» хитрий російський захист «замаскував очевидні переконання» і свідчить, що міжнародні закони, за якими живуть інші нації, Росії не стосуються».

Втім, більша частина засідання суду в середу була присвячена запереченню тверджень Росії. При цьому, Марні Чік та Джонатан Гімблетт, партнери України з юридичної компанії «Ковінґтон», доводили, що заявлені «гармонійний розвиток нацменшин у Криму», звинувачення Києва у невиконанні Мінських угод, чи, як заявляли росіяни, що представники угруповань «ДНР-ЛНР» є офіційними переговорниками в Мінську, – все це неправда та викривлені факти. Натомість, зброю на схід України, грубо порушуючи існубчі правила, Росія постачає своїми так званими «гумконвоями».

Про нюанси суду в гаазі, які можуть обернутися проти України порталу Слово і Діло розповів юрист-міжнародник Олександр Мережко.

«Україна звинувачує РФ у фінансуванні тероризму. Але, з огляду на останні події, там можуть виникнути складнощі в зв'язку з тим, що Україна по суті веде торгівлю з окупованими територіями. Всі пам'ятають нещодавню заяву Захарченка про те, що грошима за вугілля, яке «Л/ДНР» продає Україні, користуються ті ж «Л/ДНР», які в нас же й визнані терористичними організаціями», – пояснює Мережко.

На жаль, припускає експерт, РФ може використовувати це як аргумент.

«Питання юридичне. Все залежить від того, наскільки чіткими будуть докази того, що Росія фінансує терористів. Це буде досить складно зробити, тому що РФ заперечує взагалі будь-який зв'язок із ними. Україна може спробувати наполягти на наявності військової техніки, що й підтверджує факт фінансування. З іншого боку, РФ може вимагати у відповідь чітких доказів, що це саме російська техніка, а не ми самі продали її терористам, з якими торгуємо», – розмірковує юрист-міжнародник.

Все це, додав він, питання лише доказової бази.

«Важливо, якою є наша позиція, в чому конкретно ми звинувачуємо РФ, та відповідь Москви», – уточнив експерт.

Резюмуючи, він підкреслив, що такого роду судові процеси в міжнародному суді розглядаються довго, але є шанс, що це може принаймні менше, ніж 5-7 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus