USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У гуртожитку волинського інституту оселилося майже пів сотні переселенців

14 Червня 2022 19:33
У гуртожитку Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти зараз проживають 43 переселенці з Харківщини та Сумщини.

Про це розповів директор освітнього закладу Петро Олешко, інформує Суспільне.

Загалом гуртожиток розрахований, каже керівник інституту, на 120 місць. Від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в закладі, де облаштували необхідні умови для проживання, прихистили 270 переселенців.

В одній із кімнат гуртожитку нині мешкає три родини. Харків’янин Артур Ложніков приїхав до Луцька 23 лютого з робочих питань. Коли наступного дня розпочалася повномасштабна війна в країні, його рідні були за тисячу кілометрів.
«Я 25 лютого пішов здав кров на армію, а з 26-го працюю як волонтер, бо розумію, що моя професійна діяльність наразі не потрібна. За три місяці відправили на Харків у моє рідне місце близько 20 тонн допомоги, а також в Ірпінь, Бучу та Гостомель», – говорить чоловік.

Сім’я чоловіка змогла приїхати до обласного центру Волині 8 березня. Каже: 83-річний батько відмовився їхати та залишився в Харкові.

Читати ще: Від кікімор до сухпайків. Як у луцькій бібліотеці діє волонтерський фронт

Донька волонтера Маргарита Філевська розповіла: 28 лютого неподалік їхнього будинку російська ракета влучила у 16-поверхівку, зруйнувавши три поверхи будівлі.

«Другі авіаудари були по супермаркетах. Трьома ракетами були знищені всі ці заклади. Цей звук специфічний, коли ти чуєш писк і за секунду все розноситься. Тоді ми не встигли вибігти в тамбур і це дуже добре, бо там у нас вирвало двері, хвиля пішла. Якби ми сиділи у тамбурі, то нас у цей склопакет би накрив», – каже жінка.

Зараз харків’янка влаштувалася на роботу в кав’ярню, де працюватиме баристою. Син Ігор відвідує спортивні секції.
Маргарита та Ігор Філевські

З міста Лозова Харківської області наприкінці квітня приїхала на Волинь Заріна Котляренко разом із двома дітьми та собакою. Родина вирішила виїхати, коли біля будинку розірвалися чотири ракети.

«Будинок наш стоїть біля вокзалу. Коли почали пускати ракети, то ми не встигали спускатися у підвал. Вдень, о четвертій годині, біля будинку було чотири ракети. Ми навіть не встигли одягнутися, було страшно, в будинку не було нікого. Ми зрозуміли, що це останній шанс виїхати», – говорить жінка.

Зі слів Заріни Котляренко, їхня родина планує залишитися на Волині.
Сім’я Котляренків

Син Заріни Михайло розповів: у місті Лозова не працювали магазини та аптеки, ввечері вуличне світло вимикали.

«Я пам’ятаю, коли мама готувала борщ червоний і ми дивимося телевізор з братом, як бабахне, то ми відразу у коридор одягнулися і всі сиділи. Ми навіть не спали. Ми просто сиділи, мама новини читала і так майже кожен день», – зазначив хлопець.

Як повідомили у Волинській обласній військовій адміністрації, станом на 13 червня в області прийняли 68 тисяч 405 людей з інших регіонів. Статус внутрішньо-переміщеної особи отримали 60 тисяч 641 особа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus