USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

У колодязній воді в селах на Ковельщині виявили високий вміст нітратів

20 Вересня 2023 18:40
У селах Головненської та Вишнівської громад фахівці Любомльського відділення Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб відібрали 28 проб води з колодязів у садибах, де проживають діти до трьох років. У санітарно-гігієнічній лабораторії встановили, що вісім проб не відповідають нормативним показникам.

Про це повідомляють у ВОЦКПХ.

У разі виявлення перевищення вмісту нітратів у воді з нецентралізованих джерел фахівці центру надають рекомендації головам громад щодо використання для вживання води підтвердженої якості (фасованої) та роз’яснювальної роботи з профілактики метгемоглобінемії серед мешканців.

Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, що провокує значне підвищення вмісту метгемоглобіну в крові. Його зумовлює токсична дія нітратів на гемоглобін. Це призводить до кисневого голодування, а воно, своєю чергою, до порушень у роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систем.

У групі підвищеного ризику – діти до трьох років, а особливо – немовлята до року, які перебувають на штучному вигодовуванні. Чутливі до нітратів також люди поважного віку, хворі на анемію, ті, у кого є захворювання дихальної та серцево-судинної систем.

Ознаки отруєння нітратами:

- діарея, нудота, блювання;

- задишка, тахікардія, ціаноз (посиніння шкіри та слизових оболонок);

- різкі болі в животі, пожовтіння очей;

- сонливість, втома, головний біль.

Для профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії у ВОЦКПХ рекомендують:

- не використовувати для приготування дитячого харчування чи страв, не вживати питну воду із колодязів і каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л);

- стежити за якістю води, призначеної для харчування та пиття дітей до трьох років, особливо немовлят. Якщо виникають сумніви, використовувати фасовану воду.

«Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Таку рідину можна використовувати лише для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо», – звертають увагу фахівці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
медбрат Показати IP 20 Вересня 2023 20:08
Водою з колодязів у поліських районах області можна хіба що помити ноги. А потім їх ще раз мити в чистій воді. "Завдяки" цій воді обласна дитяча лікарня переповнена дітьми саме з цих районів. Знаю це ще з радянських часів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus