USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Конго прокинувся вулкан: лава досягла аеропорту в Гомі, евакуюють людей

23 Травня 2021 12:59
Потік лави дістався до аеропорту Демократичної Республіки Конго (ДРК) на сході міста Гома після виверження вулкана Нійрагонго. Влада оголосила плани евакуації.

Про це пише УНН з посиланням на Хinhua.

Уряд обговорює термінові заходи, які слід вжити зараз. План евакуації жителів Гоми активований, заявив речник уряду Патрік Муяя. Тисячі жителів Гоми пішки втекли з міста, щоб дістатися до кордону з Руандою, оскільки місто з майже 2 мільйонами населення було осяяне помаранчевим полум’ям.

Губернатор Північного Ківу, генерал-лейтенант Ндіма Конгба Констант, заявив, що місцеві сили цивільної оборони почали евакуювати жителів Гоми після виверження вулкана.

Як інформує ТСН з посиланням на ВВС, близько трьох тисяч людей офіційно виїхали за межі 2-мільйонного міста, тоді як інші місцеві вирішили шукати прихистку на височинах на захід від Гоми.

Чимало громадян із матрацами та іншими речами втекли до кордону із сусідньою Руандою ще до оголошення владою евакуації.

«Ми вже в повному психозі, – поділився з журналістами місцевий житель Захарі Палуку. – Всі бояться, люди тікають. Ми дійсно не знаємо, що робити».

Тим часом у вулкані утворилася нова тріщина, через яку лава може витекти на південь в сторону Гоми і досягти аеропорту на східній околиці міста. Лава вже залила одну магістраль, яка з’єднує Гому з містом Бені.

«Пахне сіркою. Вдалині видно гігантське полум’я, що виходить з гори», – розповіла мешканка Гоми Карін Мбала.
Довідково

Вулкан Нійрагонго, розташований недалеко від кордону ДР Конго з Руандою, почав вивергатися в суботу, 22 травня. За даними Управління вулканологічного моніторингу, яке базується на Гомі, лава рухається до кордону з Руандою.

У місті Гома знаходяться два діючих вулкани – Нямулагіра та Нійрагонго. Востаннє велике виверження Нійрагонго відбулося у 2002 році, коли було вбито близько 250 людей, а 120 000 інших залишились без даху над головою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus