USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У костелі Луцька демонтували пам’ятку архітектури

23 Грудня 2014 16:47
У костелі святих Петра і Павла у Луцьку аварійні двері, що є пам’яткою архітектури, віддали музею. Натомість, встановили нові, такі, щоб якнайліпше зберігати тепло у храмі.

Заміну трьох дверей у храмі зробили в середині грудня. Тепер замість старовинної "столярки" стоять сучасні дубові двері з різьбою та склом, - інформує ВолиньPost.

Зі слів настоятеля храму отця Павла, причиною заміни дверей став їхній аварійний стан. У приміщенні храму були постійні протяги через відсутність теплоізоляції дверей. Була небезпека, що від холоду та різких перепадів температур повітря може постраждати орган, вважає настоятель.

«Попередні двері, без сумніву, мають історичну значимість. Але з ними ми мали там постійні проблеми. Взимку через щілини дверей у храм залітав сніг і було дуже холодно. Ідея замінити двері зародилася в апостольського адміністратора єпископа Станіслава Широкородюка, який після виходу на пенсію єпископа Маркіяна тут керував. Знайшлися благодійники, які змогли профінансувати виготовлення нових дверей та їх встановлення», - зазначив настоятель костелу.
Отець Павло зауважив, що старі двері із костелу святих Петра і Павла нікуди не зникли. Нині вони зберігаються на складі біля костелу. Найближчим часом двері обов’язково передадуть до заповідника «Старий Луцьк» і вони стануть музейним експонатом.

Настоятель костелу також зазначив, що процедура демонтування і заміни дверей виконувалась згідно із чинним законодавством України. На початку вересня була створена комісія, до якої входили представники заповідника «Старий Луцьк», які описали старовинні двері і внесли все це до протоколу.

«Звісно перед тим, як зародилася ідея замінити двері на нові, ми консультувалися із директором заповідника Павлом Рудецьким. Адже це пам’ятка архітектури, яка знаходиться на території заповідника. Після усіх технічних процедур, описів дверей, працівники заповідника написали нам висновок. Із ним ми звернулися у Волинську ОДА і подали проект нових дверей. Ні в кого не було жодних заперечень. Згодом ми отримали дозвіл на встановлення нових дверей від Міністерства культури України», - зазначив отець Павло.
Нові двері в костелі святих Петра і Павла у Луцьку виготовлені із дуба. Вони є тоншими за своїх попередників і щільно прилягають до стін храму. Зазначимо, що раніше костел могли використовувати як оборонну споруду, а тому двері храму були товстими і додатково фіксувались дерев’яною балкою.

«Нові двері виготовляли майстри у Житомирі при Бернардинському костелі. Майстри були високопрофесійні і вони вдало відтворили кожну деталь дверей. Роботи житомирських теслярів можна побачити у кафедральному соборі святої Софії в Житомирі, а також у костелі святого Олександра в Києві», - мовив настоятель храму.

«З огляду на те, що в костелі є орган, ми змушені обігрівати цілий костел. Звичайно старі двері також можна було довести до ладу, їх реставрувати, але якби нас фінансувала держава. Ми великі кошти витрачаємо на обігрів костелу, тому я просив у влади хоч якось нам посприяти, але жодного результату це не дало», - зазначив настоятель.

Директор Луцького історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецькийзазначив, що лише центральні головні двері потраплять до заповідника. Після чого спеціалісти демонтують з них старий замок і дверні навіси. Вони стануть новими експонатами у музеї Замку Любарта.
Старі двері луцького костелу
«Передача дверей буде зафіксована документально. Так як двері в аварійному стані, ми плануємо їх укріпити. У зв’язку із тим, що колись двері намагалися утеплити, у них всередині є різні тканини та утеплювачі. Нашим завданням є все це повиймати і залишити оригінальну основу дверей. Ймовірно, у січні ми отримаємо головні двері, укріпимо їх і, скоріше за все, вони будуть виставлені для широкого загалу на території замку під накриттям», - заявив Рудецький.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
месник Показати IP 23 Грудня 2014 17:00
Пару тижнів двері побудуть на складі музею, а потім стоятимуть на дачі Гунчика))) Нормальна комерція!!!
Укроп Показати IP 24 Грудня 2014 10:04
Ти не месник - ти подсератєль!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus