USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.86

У Ковелі триває облаштування укриттів у навчальних закладах

5 Жовтня 2022 13:56
Усе більше ковельських дітей повертаються за шкільні парти в режимі офлайн. З 3 жовтня роботу відновили ще два начальні заклади міста: один із ліцеїв та дитячий садок. Там завершили облаштовувати найпростіші укриття за вимогами ДСНС.

Про це повідомили в Ковельській міськраді.

«У перший день роботи офлайн у садку пройшли «бойове хрещення», – розповідає завідувачка закладу Віра Чубата, – вранці пролунав сигнал повітряної тривоги, усі спустилися в нове укриття».

На вході до нього облаштували пандус – на базі садка працюватимуть спеціалізовані класи ЗЗСО №8, в яких навчається 21 учень, серед них є діти на візках.
Укриття, яке за два місяці спільними зусиллями підготували РЖКП №1, колектив садка та батьки вихованців, вміщує 100-110 осіб. У приміщенні є все необхідне для комфортного і безпечного перебування дітей та вихователів: облаштовано санвузли, медичний куточок, простір для навчання та розваг, на стінах – яскраві малюнки.
У дитсадку є групи з інклюзивним навчанням. Для діток з особливими потребами в укритті облаштували рекреаційний куточок.

Читати ще: Як луцькі школярі спускалися в укриття під час повітряної тривоги

Знайшли також використання для старих шафок, що лишилися на господарстві після заміни їх на нові, а відтак – зекономили кошти. Частину з них використовують за призначенням: діти там лишатимуть свої тривожні валізки. З інших шафок змайстрували лавочки для сидіння.
У частині підвального приміщення, що використовують як овочесховище, облаштували найпростіше укриття для персоналу садка – кухарів, технічних працівників.

Садок працює в штатному режимі, до холодів уже зараз підбирають прийнятні за всіма параметрами безпеки обігрівачі, а також вологостійкі OSB-плити для утеплення підлоги.
В одному з ліцеїв, який також запрацював 3 жовтня, укриття готували півтора місяця.

Одне з приміщень теперішнього укриття в довоєнний час слугувало гардеробом. Зараз це дозволяє за лічені секунди потрапити у безпечне місце і продовжити там освітній процес.

Тепер на гардеробних гачках для одягу – тривожні валізки. Учні лишають речі там, поки перебувають у школі.
Велике і просторе укриття поділене на зони, кожна – пронумерована та закріплена за окремими класами. Директорка ліцею Олена Вальчук каже: учням та вчителям уже провели навчання та ознайомили з укриттям.

Приміщення вміщує 250 осіб. Учнів у школі – 415. З огляду на це, навчальний процес відбувається за змішаною формою. Тиждень у форматі онлайн, тиждень – офлайн.

Читати ще: У колишній гімназії Володимира збудують укриття

Проблема укриття, яка вимагала багато уваги і ресурсу, – пліснява, що уразила значну площу приміщення. Тут відремонтували стіни, облаштували запасні виходи. Провели нове освітлення, налаштували вентиляцію приміщення. З цим допомагатимуть автоматизована система вентиляції, яка в ліцеї ще з часів його будівництва(1950-х рр.), а також природна вентиляція.
З облаштуванням підлоги, санвузлів та заміною дверей ліцею допоміг член виконкому Ковельської міської ради, підприємець Роман Дідицький.

Активно долучаються і батьки – зараз, наприклад, облаштовують медичний куточок – привезли медикаменти та меблі, де вони будуть зберігатися.
Наразі в ліцеї залагоджують питання із лавочками та стільцями. Доукомплектовують укриття.

Станом на 4 жовтня у шести школах Ковельської громади навчальний процес відбувається за змішаною формою. У двох ліцеях учні окремих класів працюють офлайн. Вісім дошкільних закладів громади вже відновили роботу.

Ремонтні роботи з облаштування укриттів тривають у двох школах та двох садках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus