USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Ковелі відкриють регіональний Центр профтехосвіти

17 Березня 2017 23:48
Ковельський професійний ліцей та міське ПТУ №5 об'єднають в регіональний центр для підготовки робітничих кадрів для промисловості.

Такий алгоритм реформи передбачає план розвитку професійно-технічної освіти області до 2020 року, повідомляє Телевізійний центр Ковель.

Документ розробили в профільному управлінні облдержадміністрації та погодили з регіональною радою професійно-технічної освіти.

"Ми маємо утворити регіональний Ковельський центр професійної освіти через злиття двох цих закладів і підняття їхнього статусу. Тому що центр професійної освіти - це заклад професійної освіти найвищого рівня, який передбачений в новому законі про професійну освіту. Це заклад, який буде надавати і загальну середню освіту, і підготовку робітничих кадрів низької і високої кваліфікації з різних профілів — тому що це різнопрофільний заклад. Разом з тим — це навчання і перекваліфікація незайнятого населення. Тобто — все, що може сьогодні надавати професійна освіта — буде зібрано в одному центрі", - каже начальник управління освіти, науки та молоді ОДА Людмила Плахотна.

Такий центр стане правонаступником обох навчальних закладів профтехосвіти, які нині є у Ковелі. Професії, представлені в кожному із цих закладів, будуть збережені. Раз на три роки в професійному ліцеї набирають групу “Перукарів-манікюрниць”. Така інтегрована професія має попит на ринку праці.

"Перукарі потрібні. Дуже зараз великий попит саме на майстрів-перукарів і майстрів манікюрної справи. Підприємці цінять наших учнів. Тому що ми готуємо спеціалістів на досить високому рівні. Беремо участь і в обласних конкурсах, всеукраїнських", - говорить майстер виробничого навчання Людмила Павляшик.

Затребуваними на ринку праці сьогодні також є професії електромонтера та слюсаря з ремонту автомобілів. Ковельський професійний ліцей є учасником кількох проектів міжнародної співпраці, реалізація яких дасть змогу покращити матеріально-технічну базу закладу. Наприклад, за кошти європейського фонду в ліцеї модернізують майстерню для підготовки слюсарів з ремонту автомобілів.

"На даному етапі проходить тендер для того, щоб закупити це обладнання. І також буквально 2 тижні тому прийшов наказ з Міністерства освіти та науки про те, щоб на базі нашого навчального закладу зробити центр практичної підготовки учнів професії “Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування”. Це також передбачає оснащення новітнім обладнанням цієї майстерні", - каже заступник директора Ковельського професійного ліцею Борис Козакевич.

"На сьогодні в обох закладах є 10 приміщень, які неефективно використовуються, на які йдуть великі затрати на освітлення та опалення. І вартість навчання учнів в обох закладах різниться: якщо в професійному коледжі вартість навчання сьогодні 12 тисяч на рік на одного учня, то в професійно-технічному училищі №5 — 22 тисячі. Сьогодні цей заклад також став малокомплектним, тому що в ньому вже немає 200 учнів. Він дещо втрачає свій рейтинг і свій авторитет. І тим об'єднанням ми сьогодні піднімемо престиж цього закладу", - говорить Людмила Плахотна.

Окрім підвищення якості професійно-технічної освіти запропоновані зміни також посилять роль місцевої влади та роботодавців у формуванні робітничого потенціалу області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
освітянин Показати IP 18 Березня 2017 16:37
З відкриттям ЦЕНТРУ якість підготовки кваліфікованих робітників однозначно покращиться. Дає себе знати естонсько - німецький досвід.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus